0

سولانا در مقابل اتریوم؛ مقایسه شبکه دو بلاکچین مطرح

دو تا از بزرگترین بلاکچین‌ها برای DeFi و NFTها اتریوم و سولانا هستند. هر دو شبکه دارای اکوسیستم‌های گسترده و ویژگی‌های فردی هستند که آنها را جذاب می‌کند. اما دقیقا چگونه Solana را با اتریوم مقایسه می‌کنید؟ سولانا در جوامع کریپتو “قاتل اتریوم” در نظر گرفته شده است. ولی آیا اون واقعا درسته؟ آیا سولانا بهتر از اتریوم است؟ در این مقاله تفاوت‌های اصلی بین دو بلاکچین مورد بحث قرار خواهد گرفت. ما به فناوری اساسی و ویژگی‌های اصلی هر بلاکچین و همچنین اکوسیستم DApp در حال گسترش خواهیم پرداخت.

اتریوم چیست؟

اتریوم اولین بلاکچین قابل برنامه‌ریزی است که توسعه‌دهندگان را قادر می‌سازد تا برنامه‌های غیرمتمرکز را با استفاده از ویژگی قراردادهای هوشمند همه منظوره خود بسازند.

بلاکچین اتریوم همچنین می‌تواند برای توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) و برنامه‌های مالی غیرمتمرکز (DeFi) استفاده شود. اتریوم با این هدف ساخته شد که همه چیز برای همه باشد و طیف وسیعی از برنامه های تخصصی را ارائه دهد و این دقیقاً همان کاری است که انجام می‌دهد. امنیت و مجموعه کاملی از ابزارها را برای ساخت هر برنامه غیرمتمرکز ارائه می‌دهد.

دارایی اصلی بلاکچین اتر (ETH) است و همچنین برای پرداخت هزینه‌های گاز برای تراکنش‌ها استفاده می‌شود. با این حال، اتریوم در حال حاضر در حال انتقال اثبات سهام (PoS) است که مزایای متعددی از جمله هزینه کمتر را برای شبکه به همراه خواهد داشت.

سولانا چیست؟

سولانا برای حل چالش‌های مقیاس‌پذیری پیش روی بلاکچین اتریوم ایجاد شد. این به دلیل علاقه روزافزون به کریپتو و محدودیت‌های پهنای باند است که باعث محدود شدن ظرفیت تراکنش برای هر کسی که می‌خواهد از یک بلاکچین خاص استفاده کند، می‌باشد. سولانا از ترفندهای فنی هوشمندانه برای یافتن راه حل‌های قانع کننده برای مشکلاتی استفاده می‌کند که توسط دیگر پلتفرم‌های بلاکچین حل نمی‌شوند.

مانند اتریوم، سولانا بستری برای توکن‌های غیرقابل تعویض و برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) فراهم می‌کند. این نسخه‌های دیجیتالی اقلام کلکسیونر مانند آثار هنری، هیجان زیادی را در میان هنرمندان دیجیتال مانند مدل‌سازان سه بعدی و هنرمندان جلوه‌های بصری ایجاد کرده است. یکی از اولین سرمایه گذاری های سولانا در این جهت، میمون های منحط بود. این مجموعه شامل بیش از 10000 پرتره است که فقط در SOL قابل خرید هستند. این می تواند تأثیر قابل توجهی بر ارزش ارز داشته باشد – حجم معاملات برای میمون‌های منحط به ده‌ها میلیون می‌رسد.

سولانا در مقابل اتریوم؛ چه تفاوت‌هایی دارند؟

هر دو بلاکچین طرفداران خود را دارند و تعداد زیادی برنامه از قبل روی آنها اجرا می‌شود. با این حال، اتریوم محبوب‌ترین است زیرا اکوسیستم شفاف‌تر و پیچیده‌تری از DApps را ارائه می‌دهد. تفاوت‌های خاصی بین این دو وجود دارد که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. ما تفاوت‌های بین این بلاکچین‌ها را از ده دیدگاه مختلف بررسی خواهیم کرد.

مکانیسم

اتریوم 1.0 بر مکانیزم اجماع PoW متکی است، که همان مکانیسمی است که توسط بلاکچین بیت کوین استفاده می‌شود. این به این معنی است که شبکه توسط ماینرها محافظت می‌شود که از قدرت محاسباتی خود برای اعتبارسنجی تراکنش‌های بلاکچین و تولید بلوک‌های جدید استفاده می‌کنند. این ماهیت شبکه غیرمتمرکز است و در خدمت افزایش امنیت شبکه است. با این حال، مکانیسم PoW تنها می‌تواند چند تراکنش در ثانیه را پردازش کند، که مانع بزرگی برای یک شبکه غیرمتمرکز در حال رشد است.

Solana با اتریوم متفاوت است زیرا از اثبات تاریخ (POH) استفاده می‌کند. در اصل، به یک سری مراحل محاسباتی برای تعیین زمان رمزنگاری بین دو رویداد نیاز دارد. می‌توانید سفارش هر تراکنش را با افزودن مُهرهای زمانی و افزودن آنها به تراکنش‌ها پیگیری کنید. این ترتیب‌بندی سفارش‌ها اساساً با آنچه در بیت‌کوین یا اتریوم وجود دارد، متفاوت است، جایی که تراکنش‌ها به موقع انجام نمی‌شوند.

یکی دیگر از تفاوت‌های اساسی بین اتریوم و سولانا، معماری «stateless» آن است. این به کاهش مصرف حافظه کمک می‌کند. از آنجایی که کل وضعیت شبکه برای هر تراکنش نیازی به به روز رسانی ندارد، تراکنش‌ها می‌توانند به صورت متوالی انجام شوند. این امر سولانا را بسیار مقیاس‌پذیر می‌کند.

زبان برنامه‌نویسی

توسعه‌دهندگان می‌توانند با استفاده از قراردادهای هوشمند برنامه‌هایی ایجاد کنند که روی شبکه‌های بلاکچین غیرمتمرکز اجرا می‌شوند. هر گره در شبکه ماشین مجازی خود را میزبانی می‌کند که دستورالعمل ها را با اضافه شدن آنها به دفتر کل دیجیتال اجرا می‌کند.

امنیت قراردادهای هوشمند تحت تأثیر زبان‌های برنامه‌نویسی است که یک پلتفرم قرارداد هوشمند از آن پشتیبانی می‌کند و ماشین‌های مجازی که از آن استفاده می‌کند. البته زبان برنامه‌نویسی مورد استفاده اهمیت دارد زیرا توسعه‌دهندگانی که با آن آشنایی بیشتری دارند، کمتر دچار اشتباه می‌شوند. این بدان معنی است که یک ماشین مجازی قدیمی ممکن است پایدارتر باشد و خطاهای کمتری نسبت به ماشین های جدیدتر داشته باشد. اتریوم از ماشین مجازی اتریوم (EVM) ساخته شده استفاده می‌کند. قراردادهای هوشمند آن عمدتاً به زبان‌های سفارشی مانند:

  • Solidity (inspired by C++)
  • Viper (Pythonic Language)
  • Yul/Yul+ (intermediate language to EVM)
  • Fe (based on Rust and Python)

از سوی دیگر، سولانا ترجیح می‌دهد از زبان‌های شناخته شده‌تری مانند C، C++ و Rust استفاده کند. معماری Solana پیچیده‌تر است و از چند رشته پشتیبانی می‌کند. همچنین از مکانیسم انتقال تراکنش‌های Gulf Stream برای اجرای برنامه‌های خود به جای mempool استفاده می‌کند. جزئیات Solidity، زبان برنامه‌نویسی مورد استفاده توسط اتریوم، می‌تواند آسیب پذیری‌های زیادی را در قراردادهای هوشمند اتریوم در صورت استفاده توسط توسعه‌دهندگان بی‌تجربه ایجاد کند. اگرچه سولانا از زبان‌های برنامه‌نویسی آشناتری استفاده می‌کند، اما زمانی که کد به طور کامل توسط برنامه‌نویسان با تجربه بررسی نشود، معماری پیچیده می‌تواند خطرات امنیتی ایجاد کند.

عدم تمرکز

تمرکززدایی در هسته فناوری بلاکچین قرار دارد. و در مقایسه سولانا با اتریوم یکی از تمایزهای اصلی است. هدف نهایی حذف سیستم‌هایی است که در آن یک فرد یا گروه کنترل قابل توجهی بر آنها دارد. این به جلوگیری از سوء استفاده از قدرت کمک می‌کند و انعطاف‌پذیری را بهبود می‌بخشد. با این حال، تمرکززدایی می‌تواند در سیستم‌های بلاکچین نیز چالشی ایجاد کند.

شبکه‌های PoW راه را به استخرهای ماینینگ هدایت کردند که محیطی را ایجاد کردند که در آن چندین گروه می‌توانستند کنترل متمرکز بر زنجیره بلوکی داشته باشند. از سوی دیگر، PoS سیستمی است که در آن بالاترین ذینفعان نیز بیشترین پاداش را دریافت می‌کنند. این طرح «ثروتمندان ثروتمندتر می‌شوند» می‌تواند به تمرکز قدرت اجازه دهد. سولانا از اتریوم متمرکزتر است. 30 تایید کننده برتر سولانا بیش از 35 درصد از کل سهام را در اختیار دارند. اعتباردهنده های برتر هزاران SOL سهام دارند و درصد قابل توجهی از شبکه را کنترل می‌کنند.

خرابی‌ها

اتریوم اولین شبکه بلاکچین قابل برنامه‌ریزی است و بسیاری از ایرادات آن از زمان شروع آن برطرف شده است. اگرچه گاهی اوقات ممکن است شلوغ شود، اما هرگز پایین نمی‌آید زیرا به طور قابل توجهی غیرمتمرکزتر از زنجیره‌های دیگر است. این در واقع بخشی از دلایلی است که اتریوم در مقیاس‌پذیری با مشکل مواجه شده است.

این پروژه می‌خواهد که هر کاربر رمزارز بتواند یک گره اتریوم را روی هر سخت افزاری اجرا کند. از زمان آغاز به کار، اتریوم هرگز از کار افتاده است. با این حال، سولانا هنوز با برخی از چالش‌های ایجاد یک شبکه واقعاً غیرمتمرکز دست و پنجه نرم می‌کند. این زنجیره از زمان آغاز به کار چندین بار خرابی را تجربه کرده است.

اولین خاموشی سولانا در دسامبر 2020 رخ داد. پنج ساعت طول کشید و هیچ بودجه‌ای از بین نرفت. دومین خاموشی سولانا در سپتامبر 2021 رخ داد. این خاموشی 17 ساعت به طول انجامید. این خرابی ناشی از یک حمله DDoS (Distributed Denial of Service) بود. حمله DDoS زمانی است که یک عامل مخرب تلاش می کند یک شبکه را تحت الشعاع قرار دهد. نتیجه چه بود؟ سولانا برای چند ساعت متوقف شد و برخی از سرمایه‌گذاران خود را از دست داد، اما هیچ سرمایه‌ای از بین نرفت. با این حال، شبکه سومین خاموشی را تجربه کرد که نتیجه یک حمله نبود.

در ژانویه 2022، گروه‌های ربات شبکه را در طول یک پیشنهاد اولیه DEX بارگذاری کردند. براساس گزارش‌ها، شبکه به اوج 400000 TPS (تراکنش در ثانیه) رسیده است. در حالی که این زمان از کار افتادگی هشدار دهنده است، این واقعیت که سولانا می‌تواند تا 400000 TPS را تحمل کند، قابل توجه است.

هزینه تراکنش

این بسیار مهم است زیرا بسیاری از مردم از پرداخت هزینه تراکنش متنفرند. سولانا به دلیل کارمزدهای پایین تراکنش معروف است. اتریوم هزینه تراکنش بالاتری نسبت به سولانا دارد. از جولای 2022، میانگین هزینه گاز در شبکه اتریوم 3 Gwei (0.09 دلار) است. هزینه گاز سولانا 0.0000053 SOL (00000014 دلار) در هر تراکنش است. بلاکچین سولانا دارای زمان بلاک 0.4 ثانیه و اندازه بلوک 20000 تراکنش است، در مقایسه با زمان بلاک اتریوم 13 ثانیه و اندازه بلاک تنها 70 تراکنش.

سرعت تراکنش

سولانا در واقع یکی از سریع‌ترین بلاکچین‌ها در مورد پردازش تراکنش‌ها است. این به دلیل معماری شبکه است. اتریوم تمرکززدایی را در اولویت قرار داد، در حالی که سولانا بیشتر روی توان عملیاتی متمرکز بود. اتریوم 1.0 می تواند تا 30 TPS را تحمل کند. از سوی دیگر، سولانا می‌تواند بیش از 50000 TPS را پردازش کند. ویزا، پردازشگر پرداخت در سراسر جهان، می‌تواند 65000 TPS را مدیریت کند. به خاطر داشته باشید که پس از برخی ارتقاءها، شبکه اتریوم باید بتواند 100000 TPS را پردازش کند.

اندازه شبکه

اتریوم بزرگترین شبکه‌ای است که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کند. طبق گفته DeFi Llama ،TVL اتریوم (Total Value Locked) تا 53.21 میلیارد دلار است، در حالی که TVL Solana تنها 2.54 میلیارد دلار است. تفاوت بین این دو شبکه در مورد TVL بیش از 95٪ است. این بدان معنی است که اکثر برنامه‌های مالی اتریوم را ترجیح می‌دهند. سولانا به سختی شروع به دریافت پشتیبانی از موسسات مالی کرده است و ممکن است مدتی طول بکشد تا به اندازه شبکه عظیم اتریوم برسد.

حجم بازار

هر دو اتریوم و سولانا سکه‌های بومی خود را دارند که برای پرداخت هزینه تراکنش استفاده می‌شود. اینها برخی از دو سکه مهم در کل بازار کریپتو هستند. تا جولای 2022، 1 اتریوم 1465 دلار است و ارزش بازار اتریوم 178.4 میلیارد دلار است و بیش از 121.7 میلیون سکه اتریوم در گردش است. اتر به عنوان دومین ارز دیجیتال، درست زیر بیت کوین، رتبه دوم را دارد.

شبکه Solana همچنین حداکثر عرضه ثابت SOL را ندارد. با این حال، نرخ تورم ثابتی دارد که با گذشت زمان در حال کاهش است، زیرا در بلندمدت تمایل دارد به 1.5٪ برسد. از جولای 2022، 1 SOL معادل 36.33 دلار، 345.89 میلیون SOL در گردش است. این باعث می شود ارزش بازار سولانا 12.57 میلیارد دلار باشد.

اکوسیستم دیفای

با توجه به قدمت اتریوم، اکوسیستم DeFi بسیار بزرگتر و متنوع‌تری نسبت به Solana دارد. با این حال، سولانا سخت تلاش می‌کند تا با راه اندازی انواع استراتژی‌های بازاریابی مانند هکاتون‌ها و برنامه‌های باگ بونت، توسعه‌دهندگان بیشتری را به شبکه جذب کند. این تاکتیک‌ها از زمان آغاز به کار به افزایش تعداد کاربران و توسعه‌دهندگان کمک کرده است.

اتریوم شبکه اصلی برخی از پرکاربردترین برنامه‌های DeFi مانند MakerDAO ،Lido ،Uniswap و Aave است. علاوه بر این، سال 2021 روند جدیدی را در دنیای بلاک چین به ارمغان آورد که همان شوق NFT است. محبوب‌ترین بازارهای NFT بر پایه اتریوم ساخته شده‌اند.

ذکر این نکته مهم است که اکوسیستم DeFi در Solana در مراحل ابتدایی خود باقی مانده است. با این حال، چندین برنامه Solana DA وجود دارد که شروع به جذب کاربران جدید کرده‌اند. این به دلیل هکاتون‌های گسترده است. برخی از بیشترین برنامه‌های DeFi در Solana عبارتند از Solend و Raydium. با توجه به اینکه بلاکچین هنوز یک فناوری جدید است، اکوسیستم هنوز در حال توسعه است.

ارتباط عجیبی بین Solana و Ethereum وجود دارد – هر زمان که هزینه‌های گاز اتریوم افزایش می‌یابد، به نظر می‌رسد کاربران Solana افزایش می‌یابد. در حالی که هیچ کس نمی‌تواند آینده را پیش‌بینی کند، می‌توان گفت که اکوسیستم DeFi فعلی اتریوم گسترده‌تر است و طیف گسترده‌تری از برنامه‌ها را ارائه می‌دهد.

سولانا در مقابل اتریوم؛ کدام یک بهتر است؟

هنگام مقایسه Solana با اتریوم، مهم است که ویژگی ها یا نیازهای دقیق اقدامات خود را در بلاکچین مشخص کنید. اگر توسعه‌دهنده هستید، به فناوری زیربنایی که موضوع اصلی مقایسه اتریوم با سولانا است، بسیار علاقه‌مند خواهید بود. علاوه بر این، هر بلاکچین مکانیسم اجماع خاص خود را دارد و روش‌های مختلفی برای مقیاس‌بندی دارد.

سولانا سریعترین بلاکچین است، اما اتریوم حجم معاملات بسیار بالاتری دارد و بیشتر در بازار ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود. سرمایه‌گذاران ممکن است علاقه بیشتری به چشم انداز رشد این دو شبکه داشته باشند. با گسترش دنیای غیرمتمرکز، می‌توان تصور کرد که هر دوی این شبکه‌ها در آینده رشد خواهند کرد. اما این رشد چقدر خواهد بود و سرنوشت سکه‌های آنها چگونه خواهد بود؟ این چیزی است که ارزش بررسی را دارد.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *