0

کیست تخمدان چیست؟ روش‌های پیشگیری و درمان آن

کیست تخمدان

یکی از بیماری‌های شایع در زنان که در هر سنی می‌تواند ایجاد شود، کیست تخمدان است. بسیاری از زنان حتی نمی‌دانند که کیست دارند و هیچ علامتی را تجربه نمی‌کنند. اما در برخی دیگر، ممکن است با علائمی همچون درد شکم و یا لگن همراه باشد. در مواردی که کیست تخمدان رشد کند و بزرگ شود، علائم شدیدتر خواهد شد. علائمی که در این وضعیت ممکن است تجربه کنید، شامل نفخ، یبوست، درد شدید شکم یا لگن، سیری زودرس، تهوع یا استفراغ باشد. در این مقاله، به شما از علائم کیست تخمدان و دلایل تشکیل آن می‌گوییم. سپس راهکارهایی را برای درمان آن در موارد شدید، توصیه می‌کنیم. پس در ادامه مقاله، ما را همراهی کنید.

کیست تخمدان چیست؟

کیست تخمدان، کیسه‌ای پر از مایع یا مواد نیمه‌جامد است که روی یا درون یک یا هر دو تخمدان شما تشکیل می‌شود. تخمدان‌ها، اندام‌های کوچکی در لگن هستند که سلول‌های تخمک را نگه می‌دارند و هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژسترون را می‌سازند. کیست‌های تخمدان انواع مختلفی دارند که اکثر آنها بدون درد و بی‌ضرر (خوش‌خیم) هستند. معمولاً کیست تخمدان علائمی ایجاد نمی‌کند. احتمالاً متوجه نخواهید شد که دارید، مگر اینکه پزشک شما در طول معاینه معمول لگن یا سونوگرافی، آن را پیدا کند. به ندرت، کیست تخمدان می‌تواند عوارضی ایجاد کند. برنامه‌ریزی منظم برای معاینات لگنی و صحبت با پزشک خود در مورد علائمی که ممکن است تجربه کنید، می‌تواند به جلوگیری از هر گونه مشکل با کیست کمک کند.

علائمی که نشان از وجود کیست تخمدان است

اغلب اوقات، کیست تخمدان هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند. با این حال، علائم می‌تواند با رشد کیست ظاهر شود. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نفخ یا تورم شکم
  • حرکات روده دردناک
  • درد لگن قبل یا در طول سیکل قاعدگی
  • مقاربت دردناک
  • درد در قسمت پایین کمر یا ران
  • حساسیت سینه
  • تهوع و استفراغ

علائم شدید کیست تخمدان که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد، عبارت‌اند از:

  • درد شدید یا تیز در لگن
  • تب
  • غش یا سرگیجه
  • تنفس سریع و پی‌در‌پی

این علائم می‌تواند نشان دهنده پارگی کیست یا پیچ‌خوردگی تخمدان باشد. هر دو عارضه در صورت عدم درمان به موقع می‌توانند عواقب جدی داشته باشند.

انواع کیست تخمدان

انواع مختلفی از کیست تخمدان وجود دارد که اندازه آنها می‌تواند متفاوت باشد که عبارت‌اند از:

کیست‌های عملکردی تخمدان (Functional ovarian cysts)

این‌ها شایع‌ترین نوع کیست تخمدان هستند. آنها در برخی از زنان در سنین باروری (زنانی که هنوز پریود می‌شوند)، زمانی که نقص عملکردی در تخمک‌گذاری وجود دارد، تشکیل می شوند و بسیار رایج هستند. دو نوع از کیست‌های عملکردی تخمدان وجود دارد:

  • کیست‌های فولیکولی. یک فولیکول گاهی‌اوقات می‌تواند بزرگ شده و پر از مایع شود. آنها معمولاً در زنانی که تحت درمان ناباروری هستند، رخ می‌دهد.
  • کیست جسم زرد. این نوع از کیست تخمدان زمانی اتفاق می‌افتد که جسم زرد با مایع یا خون پر می‌شود تا کیست تشکیل شود. کیستِ پر از خون گاهی‌اوقات کیست هموراژیک نامیده می‌شود.

کیست‌های درموئید (Dermoid cysts)

کیست‌های درموئید معمولا در زنان جوان‌تر ایجاد می‌شود. این نوع کیست‌های تخمدان می‌توانند بسیار بزرگ شوند، به طوری که اندازه آن‌ها می‌تواند تا 15 سانتی‌متر برسد. این کیست‌ها اغلب حاوی محتویات عجیب و غریبی مانند مو، قسمت‌هایی از دندان یا استخوان، بافت چربی و غیره هستند. این به این دلیل است که این کیست‌ها از سلول‌هایی که تخمک را در تخمدان می‌سازند، ایجاد می‌شوند. تخمک، پتانسیل تبدیل شدن به هر نوع سلولی را دارد. بنابراین، این کیست‌ها می‌توانند انواع مختلفی از بافت را بسازند. در حدود 1 مورد از هر 10 مورد، کیست درموئید در هر دو تخمدان ایجاد می‌شود.

سیست‌آدِنوما (Cystadenomas)

این‌ها از سلول‌هایی که قسمت بیرونی تخمدان را می‌پوشانند، ایجاد می‌شوند و انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال، سیست‌آدنوماهای سروزی با یک مایع رقیق و سیست‌آدنوماهای موسینوس با یک مایع غلیظ از نوع مخاطی پر می‌شوند. این نوع کیست‌ها اغلب به جای رشد در داخل خود تخمدان، توسط ساقه به تخمدان متصل می‌شوند. برخی از آنها بسیار بزرگ می شوند، اما معمولاً خوش‌خیم هستند و این در حالی است که برخی دیگر ممکن است سرطانی باشند.

اِندومتریوز (Endometriomas)

بسیاری از زنان مبتلا به اِندومتریوز، دچار یک یا چند کیست تخمدان می‌شوند. اِندومتریوز، وضعیتی است که در آن بافت اِندومتر-بافتی که رحم را می‌پوشاند، در خارج از رحم یافت می‌شود. گاهی‌اوقات کیست‌هایی را تشکیل می‌دهد که پر از خون می‌شوند. خون قدیمی درون این کیست‌،ها شبیه یک مایع شکلاتی است و به همین دلیل گاهی‌اوقات به این کیست‌ها، کیست شکلاتی نیز می‌گویند که اغلب خوش‌خیم هستند.

اندومتریوز
اندومتریوز، کیست‌هایی را ایجاد می‌کند که گاهی پر از خون هستند.

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)

پلی‌کیستیک، به معنای کیست‌های زیاد است. اگر PCOS دارید، کیست‌های خوش‌خیم تخمدان زیادی ایجاد می‌شود. کیست‌ها به دلیل مشکل در تخمک‌گذاری که به دلیل عدم تعادل هورمونی ایجاد می‌شود، تشکیل می‌شوند. PCOS با مشکلات پریود، کاهش باروری، رشد مو، چاقی و آکنه همراه است.

برخی از عوامل خطر ایجاد کیست تخمدان

از جمله عواملی که می‌تواند در تشکیل انواع کیست تخمدان تأثیر داشته باشد، عبارت‌اند از:

عدم تعادل هورمونی

هنگامی که استروژن و پروژسترون متعادل هستند، با هم کار می‌کنند تا به بدن شما سیگنال دهند که هر ماه یک تخمک آزاد کند. با این حال، زمانی که عدم تعادل وجود دارد، تخمدان شما ممکن است سیگنالی را که برای آزاد کردن تخمک نیاز دارد دریافت نکند و فولیکول را بسته و در موقعیتی قرار دهد که به صورت کیست تخمدان ادامه یابد. مصرف هورمون‌هایی که تخمک‌گذاری را تحریک می‌کنند، به عنوان بخشی از درمان‌های باروری نیز می‌تواند شما را مستعد ایجاد کیست تخمدان کند. به عنوان مثال، داروی باروری کلومیفن (کلومید) با بروز بیشتر کیست‌های تخمدان همراه است، زیرا این دارو ممکن است باعث ایجاد فولیکول‌های متعدد در تخمدان‌ها شود. فولیکول‌هایی که باز نمی‌شوند و تخمک آزاد نمی‌شوند، به صورت کیسه‌های پر از مایع باقی می‌مانند و به کیست تخمدان تبدیل می‌شوند.

بارداری

بسیاری از زنان در اوایل بارداری، دچار کیست تخمدان می‌شوند که کیست جسم زرد نامیده می‌شود. پس از آزاد شدن تخمک از فولیکول، فولیکول به ساختاری به نام جسم زرد تبدیل می‌شود. وظیفه جسم زرد ترشح هورمون‌ها برای آماده‌سازی رحم برای لقاح است. جسم زرد تا زمان تشکیل جفت، معمولاً تا هفته دوازدهم، از بارداری حمایت می‌کند. در آن زمان، جسم زرد به طور معمول ناپدید می‌شود، در حالی که در برخی موارد، جسم زرد باقی می‌ماند و پر از مایع می‌شود و کیست تخمدان را تشکیل می‌دهد که معمولاً در بارداری تداخلی ایجاد نمی‌کند.

سابقه کیست تخمدان

داشتن سابقه کیست تخمدان، خطر ابتلا به آن را افزایش می‌دهد. این ممکن است به دلیل عدم تعادل هورمونی مداوم یا شرایط فیزیکی دیگری باشد. برای جلوگیری از عود کیست‌های تخمدان اضافی، پزشک ممکن است قرص‌های ضد بارداری را برای تنظیم هورمون‌ها تجویز کند. در حالی که این می‌تواند از ایجاد کیست‌های تخمدان اضافی جلوگیری کند، بر روی کیست‌های موجود تأثیر نمی‌گذارد.

عفونت لگن

عفونت لگن، مانند بیماری التهابی لگن (PID)، می‌تواند به ایجاد کیست تخمدان کمک کند. این می‌تواند زمانی رخ دهد که باکتری‌های ناشی از عفونت از دهانه رحم به تخمدان‌ها گسترش یافته و باعث ایجاد کیست شوند. کیست‌های تخمدان که در اثر عفونت لگن ایجاد می‌شوند، پر از باکتری هستند. اگر کیست تخمدانِ آلوده پاره شود، انتشار باکتری می‌تواند باعث سپسیس شود که یک بیماری تهدید کننده زندگی است. اگر کیست تخمدان عفونی دارید، درمان ممکن است شامل آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی یا تخلیه فیزیکی کیست باشد تا از احتمال سپسیس جلوگیری شود.

اِندومتریوز

این یک بیماری مزمن است که در آن بافتی شبیه به پوشش رحم در خارج از رحم شما رشد می‌کند. معمولاً در اندام‌های لگن، از جمله لوله‌های فالوپ، روده، مثانه، واژن و رکتوم رشد می‌کند. این بافت همچنین می‌تواند در داخل و روی تخمدان شما رشد کند. هنگامی که بافت اِندومتر در تخمدان‌ها رشد می‌کند، حفره‌هایی در داخل تخمدان‌ها ایجاد می‌کند که پر از خون می‌شود. این کیست‌های تخمدان که اِندومتریوما یا «کیست‌های شکلاتی» نامیده می‌شوند، می‌توانند بر سلامت تخمدان‌ها تأثیر بگذارند و باروری را تهدید کنند. در حالی که اکثر کیست‌های تخمدان علائمی ایجاد نمی‌کنند، کیست‌هایی که با اِندومتریوز ایجاد می‌شوند معمولاً قبل، در طول و بعد از پریود ماهانه شما درد ایجاد می‌کنند، که یکی از علائم رایج اِندومتریوز است.

کیست تخمدان چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک شما می‌تواند کیست تخمدان را در طول معاینه معمول لگن تشخیص دهد. آنها ممکن است متوجه تورم در یکی از تخمدان‌ها شوند و برای تأیید وجود کیست، سونوگرافی را درخواست کنند. سونوگرافی، یک آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصویری از اندام‌های داخلی بدن استفاده می‌کند. آزمایشات ناشی از سونوگرافی، به تعیین اندازه، محل، شکل و ترکیب (جامد یا پر از مایع) کیست کمک می‌کند. از دیگر ابزارهای تصویربرداری مورد استفاده برای تشخیص کیست تخمدان عبارت‌اند از: سی‌تی‌اسکن و یا MRI. از آنجایی که اکثر کیست‌ها پس از چند هفته یا چند ماه ناپدید می‌شوند، ممکن است پزشک شما بلافاصله برنامه درمانی را توصیه نکند. در عوض، ممکن است آزمایش سونوگرافی را در چند هفته یا چند ماه برای بررسی وضعیت شما تکرار کنند. اگر هیچ تغییری در وضعیت شما وجود نداشته باشد یا اندازه کیست افزایش یابد، پزشک آزمایش‌های بیشتری را برای تعیین علل دیگر علائم شما درخواست می‌کند. این شامل:

  • تست بارداری برای اطمینان از اینکه باردار نیستید.
  • آزمایش سطح هورمون برای بررسی مسائل مرتبط با هورمون، مانند استروژن یا پروژسترون بیش از حد.
  • آزمایش خون CA-125 برای غربالگری سرطان تخمدان.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

ممکن است ندانید که کیست تخمدان دارید، به این دلیل که بسیاری از آنها هیچ علامتی ایجاد نمی‌کنند و ممکن است بدون درمان از بین بروند. با این حال، کیست‌های بزرگ ممکن است باعث درد لگن، پری شکم یا نفخ شوند. در صورت مشاهده موارد زیر باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد شدید لگن
  • درد ناگهانی در شکم
  • درد همراه با تب
  • درد همراه با استفراغ
  • علائم شوک، تنفس سریع، سبکی سر یا ضعف

این علائم، نشانه این است که پارگی کیست اتفاق افتاده که احتمال پارگی کیست با کیست‌های بزرگ بیشتر است. در برخی موارد ممکن است نشانه پیچ‌خوردگی تخمدان باشد. این پیچ‌خوردگی با بزرگ‌تر شدن کیست‌ها اتفاق می‌افتد و می‌تواند جریان خون به تخمدان‌های شما را از طریق پیچش دردناک کاهش دهد. هم پارگی کیست و هم پیچ‌خوردگی تخمدان می‌توانند منجر به عوارض جدی از جمله درد شدید و خونریزی داخلی شوند. در صورت مشاهده هر یک از علائم فوق فورا به پزشک مراجعه کنید.

مراجعه به پزشک برای تشخیص کیست تخمدان
در صورت احساس هر گونه علائم جدی، مراجعه به پزشک ضروری است.

گزینه‌های درمانی کیست تخمدان

درمان، بستگی به سن و نوع و اندازه کیست و به طور کلی، به علائم شما بستگی دارد. پزشک شما ممکن است درمان‌های زیر را به شما توصیه کند:

انتظار بهبودی

در بسیاری از موارد می‌توانید منتظر بمانید و مجددا معاینه شوید تا ببینید آیا کیست پس از چند ماه از بین می‌رود یا خیر. اگر هیچ علامتی ندارید و سونوگرافی نشان می‌دهد که کیست کوچک و پر از مایع دارید، صرف نظر از سن شما این یک گزینه است. ممکن است چندین سونوگرافی لگنی برای بررسی تغییر اندازه یا ظاهر کیست انجام دهید.

دارودرمانی

داروهای ضد بارداری هورمونی، مانند قرص‌های ضد بارداری، شما را از تخمک‌گذاری باز می‌دارند. این ممکن است شما را از ابتلا به کیست‌های تخمدان بیشتر باز دارد. اما، قرص‌های ضد بارداری کیست موجود را کوچک نمی‌کنند.

عمل جراحی

پزشک شما ممکن است پیشنهاد کند کیستی را که بزرگ است و شبیه کیست عملکردی نیست، در حال رشد است یا درد ایجاد می‌کند، بردارید. برخی از کیست‌ها را می‌توان بدون برداشتن تخمدان برداشت (سیستکتومی). البته در برخی موارد، تخمدان با کیست برداشته می‌شود (اووفورکتومی). جراحی اغلب می‌تواند با استفاده از جراحی کم‌تهاجمی (لاپاراسکوپی) با لاپاراسکوپ و ابزارهایی که از طریق بریدگی‌های کوچک در شکم شما وارد می‌شوند، انجام شود. اگر کیست بزرگ یا سرطان نگران کننده باشد، ممکن است به یک روش باز با استفاده از برش بزرگ‌تر نیاز باشد. کیست تخمدانی که بعد از یائسگی ایجاد می‌شود، گاهی سرطان است. در این صورت ممکن است نیاز باشد که به متخصص سرطان زنان مراجعه کنید. ممکن است برای برداشتن رحم، دهانه رحم، لوله‌های فالوپ و تخمدان‌ها نیاز به جراحی داشته باشید. همچنین ممکن است به شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی نیاز داشته باشد.

چگونه علائم را با درمان‌های طبیعی در طولانی‌مدت کاهش دهیم؟

چیزهای دیگری وجود دارد که می‌توانید در خانه امتحان کنید که ممکن است در طولانی‌مدت به کیست تخمدان شما کمک کند. این درمان‌ها ممکن است به کاهش اندازه کیست شما کمک کند یا حتی از عود آنها جلوگیری کند. با این حال، تحقیقات زیادی برای حمایت از این روش‌ها وجود ندارد. اگر تصمیم دارید هر یک از این روش‌ها را امتحان کنید، باید احتیاط کنید، علائم خود را پیگیری کنید و پزشک خود را در جریان بگذارید.

مکمل‌های کوهوش سیاه را برای کمک به تنظیم قاعدگی در نظر بگیرید

برخی از گیاهان دارویی ممکن است به کاهش طیف وسیعی از مشکلات قاعدگی کمک کنند. امروزه از کوهوش سیاه برای کمک به علائم مرتبط با یائسگی مانند گرگرفتگی، عرق شبانه، تپش قلب، مشکلات خواب و تحریک‌پذیری نیز استفاده می‌شود. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا این گیاه ممکن است به کیست تخمدان کمک کند، موردنیاز است. با این حال، کوهوش سیاه ممکن است عوارض جانبی مانند ناراحتی معده و بثورات ایجاد کند. علاوه بر این، مطالعات دیگری وجود دارد که از خواص درمانی این گیاه پشتیبانی نمی‌کند. کوهوش سیاه ممکن است با فشار خون، قلب و سایر داروها تداخل داشته باشد. همچنین برای افرادی که باردار هستند یا با مشکلات کبدی، تشنح یا سابقه سرطان زندگی می‌کنند، خطرناک است. بنابراین قبل از استفاده، حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.

دانه کتان آسیاب‌شده را برای کمک به تعادل هورمون‌ها به رژیم غذایی خود اضافه کنید

از آنجایی که سطوح بالای آندروژن در زنان اغلب با PCOS مرتبط است، بنابراین استفاده از دانه کتان ممکن است سطح آندروژن بدن را کاهش دهد. در یک مطالعه، یک زن 31 ساله مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، رژیم غذایی خود را با 30 گرم بذر کتان در روز تکمیل کرد. در طی 4 ماه، سطح آندروژن و همچنین سطح تستوسترون او کاهش یافت. این یافته‌ها نشان می‌دهد که دانه‌ها ممکن است به تنظیم عملکرد هورمون کمک کنند. این مطالعه کاملاً محدود است، زیرا فقط یک موضوع را بررسی کرده است. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا بذر کتان ممکن است به مشکلاتی مانند کیست تخمدان کمک کند، نیاز است. در عین حال، بذر کتان سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است و می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد. مصرف روزانه بذر کتان به طور کلی بی‌خطر است، اما قبل از افزودن هر مکملی به رژیم غذایی خود، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.

مکمل‌های ریشه ماچا را برای متعادل کردن هورمون‌ها در نظر بگیرید

ریشه ماچا، در اوایل دهه 2000 به دلیل پتانسیل آن برای کمک به زنانی که در دوران یائسگی بودند، توجه زیادی را به خود جلب کرد. تصور می‌شود که این گیاه ممکن است به تنظیم سطح هورمون کمک کند. زنان طی یک مطالعه بالینی، به طور کلی احساس کردند که پس از مصرف آن کیفیت زندگی بهتری دارند، ناراحتی آنها و همچنین علائمی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه، تپش قلب و احساس افسردگی آن‌ها کاهش یافت. اینکه آیا ریشه ماچا به طور قطعی می‌تواند از کیست تخمدان جلوگیری یا درمان کند، هنوز تأیید نشده است. برای اثبات این موضوع، تحقیقات بیشتری موردنیاز است، اما ماچا به طور کلی برای اضافه کردن به رژیم غذایی بی خطر در نظر گرفته می شود. بسیاری از مردم پودر ماچا را به اسموتی‌ها یا حتی قهوه اضافه می‌کنند. می‌توانید ماچا را به صورت مکمل کپسولی نیز خریداری کنید که البته دوزها متفاوت است و حتما باید دستورالعمل‌های روی بسته‌بندی آن را بخوانید.

 پودر ریشه ماچا
استفاده از پودر گیاه ماچا در وعده‌های غذایی، می‌تواند به کاهش علائم کیست تخمدان کمک کند.

رژیم غذایی خود را تنظیم کنید

آنچه می‌خورید ممکن است بر رشد کیست تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، برخی از زنان که به طور مکرر کیست تخمدان را تجربه می‌کنند، به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) مبتلا می‌شوند. این وضعیت باعث مشکلاتی مانند پریودهای نامنظم یا آمنوره در نتیجه کیست‌های متعدد روی تخمدان‌ها می‌شود. حدود 50 درصد از زنان مبتلا به PCOS دارای اضافه‌وزن یا چاق هستند. ممکن است بین مقاومت به انسولین که کاهش وزن را سخت می‌کند و PCOS ارتباط وجود داشته باشد. در نتیجه، ممکن است بخواهید از غذاهایی که به مقاومت به انسولین کمک می‌کنند، اجتناب کنید.

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای که باید جدی بگیرید

از آنجایی که عملکرد تخمدان‌ها و هورمون‌های حاکم بر دستگاه تناسلی تحت تأثیر تغذیه قرار می‌گیرند، تغذیه اغلب به عنوان گزینه‌ای برای درمان کیست تخمدان شناخته می‌شود. به همین دلیل، برخی از الگوهای تغذیه‌ای احتمال ایجاد کیست تخمدان را افزایش می‌دهد که در ادامه، بایدها و نبایدهایی را که در رژیم غذایی خود باید دنبال کنید، بررسی می‌کنیم.

مواد غذایی که از خوردن آن‌ها باید اجتناب کنید

گوشت‌ قرمز

از مصرف گوشت قرمز مانند گوشت گاو و بره خودداری کنید. اگر نمی‌توانید از آنها اجتناب کنید، سعی کنید مصرف خود را به حداقل برسانید. این غذاها ممکن است باعث تشکیل کیست تخمدان شوند و همچنین کیست‌های موجود را بدتر کنند. گوشت‌های تیره نیز چربی سنگینی دارند که دلیل دیگری برای اجتناب از مصرف آنهاست.

غذاهای سرخ شده

مصرف زیاد غذاهای سرخ شده مانند سیب‌زمینی سرخ‌کرده، مرغ سرخ‌شده و غیره، یکی از وعده‌های غذایی است که در صورت داشتن کیست تخمدان از آن اجتناب کنید. این به این دلیل است که مصرف زیاد وعده‌های غذایی سرخ‌شده ممکن است منجر به افزایش سریع وزن شود. روغن‌های تصفیه شده‌ای که برای پخت این نوع غذاها استفاده می‌شود، مصنوعی و حاوی موادی هستند که بر عملکرد هورمون‌ها تأثیر منفی می‌گذارد.

غذاهای غنی از چربی اشباع‌شده

چربی اشباع، شکلی از چربی رژیم غذایی است که مضر است و پتانسیل افزایش سطح کلسترول در بدن را دارد. غذاهای غنی از چربی اشباع‌شده شامل محصولات لبنی مانند کره، پنیر و خامه و همچنین گوشت‌های قرمز، وعده‌های غذایی بسته‌بندی‌شده و شیرینی‌ها، غذاهای ناسالم و غیره است. اگر می‌خواهید از کیست تخمدان پیشگیری کنید و آن را ترمیم کنید، مصرف چربی‌های اشباع‌شده خود را کاهش دهید.

غذاهای غنی از شکر تصفیه‌شده

وقتی صحبت از کیست تخمدان می‌شود، شکر تصفیه‌شده یکی از بدترین غذاها است. نوشابه‌ها، آب‌میوه‌های فرآوری‌شده، کیک‌ها، شیرینی‌ها و کلوچه‌ها همگی سرشار از شکر تصفیه‌شده هستند. شکر تصفیه‌شده یک عدم تعادل هورمونی عظیم ایجاد می‌کند که منجر به ایجاد کیست‌های تخمدان یا تحریک کیست‌های موجود می‌شود.

الکل

در مورد غذاهایی که باید از کیست تخمدان اجتناب کنید، مصرف نوشیدنی‌های الکلی نیز ممنوع است. آنها تعادل هورمونی بدن ما را تغییر می‌دهند و در نتیجه کیست‌های تخمدانی تشکیل می‌شوند. هنگام تلاش برای کاهش کیست تخمدان، باید به طور کامل از مصرف الکل خودداری کنید.

نوشیدنی‌های ناشی از کافئین

کافئین، عامل اصلی کم‌آبی و التهاب در بدن است. اگر مستعد ابتلا به کیست تخمدان هستید، لطفا از نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه، چای، نوشابه و غیره خودداری کنید. آنها به احتمال زیاد کیست‌های تخمدان جدیدی تولید می‌کنند، در حالی که کیست‌های موجود را تشدید می‌کنند.

نوشیدنی های کافئین دار و کیست تخمدان
زنانی که مستعد یا دارای کیست تخمدان هستند، مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار را باید به حداقل برسانند.

کربوهیدرات‌های ساده

این نوع کربوهیدرات‌ها، کربوهیدرات‌های ساده غذاهایی هستند که دارای شاخص گلیسمی بالایی هستند. آن‌ها به سرعت هضم، جذب و متابولیزه و باعث افزایش ناگهانی گلوکز خون می‌شوند و تولید مقادیر زیادی انسولین را ضروری می‌کنند. در صورت داشتن کیست تخمدان، باید از مصرف کربوهیدرات‌های ساده مانند گندم، آرد تصفیه‌شده، نان سفید و برنج با کربوهیدرات ساده خودداری شود.

کربوهیدرات‌ها

غذاهای نشاسته‌ای مانند سیب‌زمینی، ذرت، ماکارونی و نان، نوع دیگری از غذاهایی هستند که در صورت داشتن کیست تخمدان از آنها اجتناب کنید یا مصرف آن‌ها را به حداقل برسانید، زیرا در مدت زمان کوتاهی باعث افزایش انسولین، افزایش سریع وزن و ایجاد کیست تخمدان می‌شوند.

موادغذایی که توصیه به مصرف آن می‌شود

غذاهای پرفیبر

غذاهای غنی از فیبر عبارت‌اند از: گلابی، پرتقال، عدس، نخودفرنگی که حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند و جذب مجدد هورمون استروژن را در بدن متوقف می‌کنند. آنها بیشتر خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می‌دهند. عدم تعادل هورمونی در زنان مبتلا به مشکل کیست شایع است که با مصرف این غذاها برطرف می‌شود.

غذاهای پروتئینی بدون چربی

در این شرایط باید وزن خود را در حد تعادل حفظ کنید. به سراغ پروتئین‌های بدون چربی مانند ماهی، توفو و مرغ بروید که مغذی هستند و تعادل هورمون‌ها را حفظ می‌کنند. غذاهای پرچرب می‌تواند منجر به التهاب شود که می‌تواند باعث ناراحتی‌های زیادی شود.

مواد غذایی سرشار از اسید چرب امگا 3

غذاهای غنی از امگا 3، به کنترل اختلالات هورمونی که در کیست‌های تخمدان اتفاق می‌افتد کمک می‌کنند. این غذاها شامل ماهی، دانه‌های آجیل مانند دانه‌ کتان است. ثابت شده است که دانه‌های کتان در کاهش سطح آندروژن بدن که در این شرایط افزایش می‌یابد، مؤثر هستند.

چای بابونه

این دمنوش تسکین دهنده، تأثیر زیادی در ایجاد آرامش از گرفتگی‌های ناشی از کیست دارد. دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند با درد مقابله کند. یک فنجان از این چای می‌تواند به شما در تسکین علائم کمک کند.

غذاهای غنی از منیزیم

غذاهایی که محتوای منیزیم بالایی دارند را به رژیم غذایی خود اضافه کنید که برای کاهش گرفتگی عضلات بسیار مفید است. این غذاها شامل موز، بادام هندی، بادام، آووکادو و سبزیجات برگ سبز است.

آیا کیست تخمدان قابل پیشگیری است؟

کیست‌های تخمدان می‌توانند دردناک باشند و حتی ممکن است نشان‌دهنده یک بیماری زمینه‌ای باشند، بنابراین در صورت ابتلا به این کیست‌ها مهم است که به متخصص زنان خود اطلاع دهید. به هر حال، با رعایت یک‌سری اقدامات، می‌توان خطر ابتلا به کیست‌های مشکل‌ساز را کاهش داد که شامل موارد زیر است:

حفظ وزن سالم

سلامت کلی یک زن نقش مهمی در ایجاد یا عدم ایجاد کیست تخمدان دارد، که این به ویژه در مورد وزن صادق است. حفظ وزن سالم بر اساس سن و شاخص توده بدنی برای همه زنان مهم است. هنگامی که یک زن اضافه‌وزن دارد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌هایی مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) قرار دارد، که به دنبال آن می‌تواند خطر ایجاد کیست تخمدان را افزایش دهد. خبر خوب این است که اگر زنان دارای اضافه‌وزن که مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک هستند، 10 درصد وزن خود را کاهش دهند، می‌تواند مشکلات مرتبط با این بیماری را حل کرده و احتمال بهبود را در مواردی افزایش دهد. به منظور حفظ وزن سالم و جلوگیری از کیست تخمدان، زنان باید عادات غذایی سالم را رعایت کنند و حداقل پنج روز در هفته از یک برنامه ورزشی معمولی پیروی کنند.

اجتناب از سیگار کشیدن

سیگار کشیدن هرگز توصیه نمی‌شود، به خصوص برای کسانی که دوست دارند سبک زندگی سالم داشته باشند. از آنجایی که نیکوتین موجود در سیگار باعث ایجاد بیماری‌هایی مانند سرطان و آمفیزم می‌شود، خطر ابتلا به کیست تخمدان در زنان را نیز افزایش می‌دهد. سیگار هم بر هورمون‌های تخمدان و هم بر عملکرد تخمدان تأثیر می‌گذارد. همان‌طور که مطالعات متعدد نشان داده است، سیگار کشیدن با افزایش قابل توجهی در ابتلا به خطر کیست تخمدان مرتبط است. زنانی که سیگار می‌کشند، باید با پیوستن به برنامه ترک سیگار یا برداشتن گام مثبت دیگری برای ترک در اسرع وقت این عادت بد را به طور کامل ترک کنند.

عدم زیاده‌روی در مصرف داروهای باروری

مشابه افزایش وزن، مسائل اساسی دیگری نیز وجود دارد که می‌تواند به ایجاد کیست تخمدان در زنان کمک کند. اگر زنی تجربه ناباروری داشته باشد و برای افزایش شانس باروری خود از داروهای باروری استفاده کند، ممکن است به مرور زمان دچار کیست شود. داروهای باروری خاصی مانند کلومیفن وجود دارد که باعث تخمک‌گذاری بیشتر بدن زن می‌شود و اغلب این نتیجه ناخواسته را ایجاد می‌کند. اگرچه اکیداً توصیه می‌شود قبل از قطع هر گونه داروهای باروری با پزشک مشورت کنید، اما انجام این کار احتمال ایجاد کیست تخمدان را در زنان کاهش می‌دهد.

کلام پایانی

بیشتر کیست‌ها در عرض چند ماه معمولا ناپدید می‌شوند. با این حال، کیست تخمدان عود کننده می‌تواند در زنان یائسه و زنان با عدم تعادل هورمونی رخ دهد. در صورت عدم درمان به موقع، برخی از کیست‌ها می‌توانند باروری را کاهش دهند. این در اِندومتریوما و سندرم تخمدان پلی‌کیستیک رایج است. برای بهبود باروری، پزشک می‌تواند کیست را حذف یا کوچک کند. این در حالی است که کیست‌های فانکشنال، سیست‌آدنوما و کیست‌های درموئید بر باروری تأثیری ندارند. با پزشک خود در مورد نگرانی‌هایتان و درمان‌هایی که می‌توانید انجام دهید، صحبت کنید.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *