0

هوش مصنوعی؛ گزارشی کامل دربارۀ گذشته، حال و آیندۀ آن + معرفی ابزارهای رایگان

هوش مصنوعی؛ گزارشی کامل دربارۀ گذشته، حال و آیندۀ آن

به گزارش سایت خوبو، هوش مصنوعی (AI) را می‌توان به موجودی تشبیه کرد که به سرعت در حال پیشرفت است و پتانسیل آن را دارد که شیوه زندگی و کار ما را متحول کند. در نگاه تخصصی‌تر، هوش شبه‌انسانی به توسعه سیستم‌های رایانه‌ای اشاره دارد که می‌توانند وظایفی که معمولاً به هوش انسانی نیاز دارند مانند ادراک بصری، تشخیص گفتار، تصمیم‌گیری و ترجمه زبان را انجام دهند.

ظهور هوش مصنوعی همزمان با ظهور بحثهایی در مورد تأثیر آن بر جامعه، به ویژه در مورد جابجایی شغلی و ملاحظات اخلاقی است. همزمان با پیشرفت هوش شبه‌انسانی، نگرانی‌هایی در مورد نابودی احتمالی مشاغل و نیاز به مهارتهای جدید برای مدیریت و کار با این سیستم‌ها وجود دارد.

در عین حال، سؤالات اخلاقی در مورد استفاده از هوش مصنوعی در زمینۀ مباحث مربوط به «تصمیم‌گیری» به خصوص در مورد مسائلی مانند حریم خصوصی، تبعیض و مسئولیت وجود دارد. از آنجایی که هوش شبه‌انسانی همچنان نقش مهمی در زندگی ما ایفا می‌کند، بسیار مهم است که به این چالش‎ها رسیدگی کنیم. ما باید اطمینان حاصل کنیم که این فناوری به شیوه‌ای مسئولانه و اخلاقی پیش می‌رود و استفاده می‌شود. ما در این مقالۀ جامع در سایت خوبو به ابعاد مختلف «هوش مصنوعی» پرداخته‌ایم؛ پس با سایت خوبو همراه باشید.

هوش مصنوعی به سرعت در حال پیشرفت است
هوش مصنوعی به سرعت در حال پیشرفت است

تاریخچۀ کوتاهی دربارۀ هوش مصنوعی

دوران باستان

ایدۀ ایجاد موجودات مصنوعی به اساطیر یونان باستان برمی‌گردد. به عنوان مثال، اسطوره پیگمالیون، داستان مجسمه‌سازی را روایت می‌کند که مجسمه‌ای به قدری زیبا خلق می‌کند که عاشق آن می‌شود و در نهایت با نیروی عشق آن را زنده می‌کند. اسطوره تالوس، خودکار برنزی که توسط خدای هفائستوس خلق گردیده، نمونه دیگری از ایده‌های یونانیان باستان است که موضوع حیات مصنوعی را بررسی می‌کنند.

این داستان‌ها شیفتگی دیرینه بشر را به خلق موجودات مصنوعی و این ایده که ماشین‌ها می‌توانند هوش داشته باشند را نشان می‌دهد. در حالی که این اسطوره‌های باستانی مستقیماً به توسعه هوش به‌انسانی به عنوان یک زمینه مطالعاتی منجر نشدند، اما جذابیت پایدار ایده ایجاد ماشین‌های هوشمند را نشان می‌دهند.

پیگمالیون عهد کرده بود که هرگز اردواج نکند و از زنان دوری می‌کرد؛ اما سرانجام او شیفتۀ مجسمه‌ای شد که تراشیده بود.
پیگمالیون عهد کرده بود که هرگز اردواج نکند و از زنان دوری می‌کرد؛
اما سرانجام او شیفتۀ مجسمه‌ای شد که تراشیده بود.
این داستان اساطیری بی‌شباهت به مقاوت انسان در برابر هوش مصنوعی و سپس پذیرفتن آن نیست.

دوران مدرن

هوش مصنوعی (AI) تاریخچه طولانی و غنی دارد و همانطور که پیشتر اشاره شد، ریشۀ آن به یونان باستان باز می‌گردد، جایی که داستانهای موجودات مصنوعی در اساطیر بیان می‌شد. مفهوم مدرن هوش مصنوعی اولین بار در سال ۱۹۵۶ معرفی شد. آن زمانی بود که گروهی از دانشمندان کامپیوتر در کالج دارتموث در مورد امکان ساخت «ماشینهای تفکر» گفتگو نمودند. در دهه‌های بعدی، هوش شبه‌انسانی دوره‌هایی از پیشرفت سریع و وقفه در پیشرفت را تجربه کرد.

در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰، پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه‌هایی مانند پردازش زبان طبیعی ( تعامل بین کامپیوتر و زبان‌های انسانی یا NLP) و بینایی ماشین حاصل شد.
(بینایی کامپیوتر یا ماشین، رشته‌ای از مطالعات است که هدف آن قادر‌ساختن رایانه‌ها به تفسیر و درک اطلاعات بصری از جهان به همان روشی است که انسان انجام می‌دهد.)

با این حال، هوش مصنوعی در اواخر دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰ با شکست قابل توجهی مواجه شد، زمانی که بودجۀ تحقیقاتی آن از سوی شرکتهای پیشرو به پایان رسید و بسیاری از سیستم‌های هوش شبه‌انسانی اتکاناپذیر بودند و نمی‌توانستند به اهداف تعیین‌شده برسند.

در اواخر دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰، هوش مصنوعی با توسعه سریع اینترنت و رشد یادگیری ماشین و رویکردهای مبتنی بر اطلاعات، دوران تازه‌ای را تجربه کرد. این امر منجر به پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه‌هایی مانند تشخیص گفتار و بینایی کامپیوتر شد. در سال‌های اخیر، هوش مصنوعی به دلیل دسترسی آسان به حجم عظیمی از اطلاعات و قدرت محاسباتی، با سرعتی سریع به پیشرفت خود ادامه می‌دهد.

امروزه هوش مصنوعی در طیف گسترده‌ای از برنامه‌ها، از دستیارهای مجازی گرفته تا خودروهای خودران، استفاده می‌شود و پیش‌بینی می‌شود که در سال‌های آینده نقش مهمی را در زندگی ما ایفا کند.

هوش مصنوعی و ادبیات

«هوش مصنوعی»، سوژه‌ای محبوب در داستانهای علمی تخیلی کلاسیک برای چندین دهه بوده است. ایده ماشین‌هایی که می توانند مانند انسان فکر کرده و عمل کنند، تخیل نویسندگان، هنرمندان و فیلمسازان را به خود جلب کرده است. آثار علمی تخیلی، مانند کتاب «من، ربات» آیزاک آسیموف در سال ۱۹۵۰ و رمان علمی تخیلی «آیا آدم‌مصنوعی‌ها خواب گوسفند برقی می‌بینند؟» نوشته «فیلیپ ک. دیک» در سال ۱۹۶۸، پیامدهای اجتماعی و اخلاقی هوش شبه‌انسانی را بررسی کرده‌اند و سؤالاتی در مورد اینکه «انسان بودن» به چه معناست و وقتی ماشین‌ها بیش از حد باهوش می‌شوند چه اتفاقی می‌افتد را مطرح نموده‌اند.

در بسیاری از آثار علمی تخیلی، هوش مصنوعی هم به عنوان یک نعمت و هم به عنوان یک نفرین به تصویر کشیده می‌شود که پتانسیل بهره‌وری و هوش بیشتر و همچنین پتانسیل استثمار، سرکوب و درگیری را ارائه می‌دهد. این داستان‌ها به عنوان یک عامل هشدار‌ دهنده عمل کرده‌اند و در مورد خطرات پیشرفت تکنولوژیکی کنترل‌نشده و اهمیت در نظر گرفتن پیامدهای اخلاقی و اجتماعی فناوری‌های جدید هشدار می‌دهند.

در عین حال، این آثار باعث الهام و انگیزه محققان هوش مصنوعی گردیده و چشم‌اندازی از آنچه ممکن است را ارائه می‌دهد و انگیزه ایجاد ماشین‌های هوشمند را تقویت می‌کند. امروزه که هوش شبه‌انسانی به واقعیت تبدیل می‌شود، این آثار علمی تخیلی کلاسیک همچنان به درک ما از این رشته و انتظارات ما از آیندۀ آن شکل می‌دهند.

معرفی کتاب «من، ربات»

«من، ربات» نوشتۀ «آیزاک آسیموف» مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه در سال ۱۹۵۰ است که به بررسی رابطه بین انسان و روبات در جوامع آینده می‌پردازد. داستان ها حول شخصیت دکتر سوزان کالوین، روانشناس رباتیک که برای شرکتی که ربات‌ها را طراحی و تولید می‌کند کار می‌کند، متمرکز است. داستانها به روشهای تعامل ربات‌ها و انسانها و پیامدهای اخلاقی و اجتماعی این تعامل می‌پردازند. این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است.

«آیزاک آسیموف» این کتاب را نوشت تا عواقب آینده‌ای را در نظر بگیرد که در آن ربات‌ها بخش مشترک زندگی روزمره هستند. او به بررسی ایدۀ ربات‌ها به‌عنوان نوع جدیدی از طبقه خدمتکار و راه‌هایی که هوش و قابلیت‌های فزاینده آن‌ها ممکن است بر جامعه تأثیر بگذارد، علاقه‌مند بود.

آسیموف از طریق داستانها، سؤالاتی را در مورد ماهیت هوش، آگاهی و اخلاقیات خلق موجودات مصنوعی مطرح می‌کند. او همچنین خطرات بالقوه اعطای قدرت و استقلال بیش از حد به ماشین‌ها و اهمیت حصول اطمینان از عملکرد آنها در محدوده‌های اخلاقی و وجدانی را بررسی می‌کند. «من، ربات» یکی از آثار علمی تخیلی مهم کلاسیک در زمینۀ هوش مصنوعی است که مضامین و ایده‌های آن همچنان درک ما از هوش مصنوعی و نقش آن در جامعه را شکل می‌دهند.

کتاب «من، ربات» نوشتۀ «آیزاک آسیموف»
کتاب «من، ربات» نوشتۀ «آیزاک آسیموف»

معرفی کتاب «آیا آدم‌مصنوعی‌ها خواب گوسفند برقی می‌بینند؟»

«آیا آدم‌مصنوعی‌ها خواب گوسفند برقی می‌بینند؟» نوشتۀ «فیلیپ ک. دیک» در سال ۱۹۶۸، یک رمان علمی تخیلی است که به بررسی موضوع «انسان بودن» می‌پردازد. ماجرای این کتاب در دنیایی پسا‌آخرالزمانی می‌گذرد که اکثر گونه‌های جانوری منقرض شده‌اند.

داستان به دنبال «ریک دکارد»، یک شکارچی جنایتکاران است که وظیفه دارد آدم‌ماشینی‌های سرکش را که در جامعه نفوذ کرده‌اند از دور خارج کند. در حالی که او به شکار آدم‌ماشینی‌ها مشغول است، به تمایز بین انسان‌ها و آدم‌مصنوعی‌ها فکرمی‌کند. او به این فکر می‌کند که آیا این شبه‌انسان‌ها با پاسخهای احساسی پیچیده‌شان ممکن است واقعاً دارای نوعی آگاهی باشند؟

«فیلیپ ک. دیک» این کتاب را به عنوان تفسیری بر مفاهیم اخلاقی و وجودی هوش مصنوعی و فناوری به سرعت در حال پیشرفت زمان خود نوشت. او به کاوش در ایده موجودات مصنوعی که می‌توانند احساسات و آگاهی انسان را تقلید کنند، علاقه‌مند بود. او می‌خواست بداند که وجود آنها چه معنایی برای درک ما از مفهوم «انسان بودن» می‌تواند داشته باشد.

در طول داستان، او پرسش‌هایی را در مورد اخلاقی بودن اعطای حقوق و حمایتهای مشابه به موجودات مصنوعی شبه‌انسان و خطرات از بین بردن مرز میان انسان و ماشین مطرح می‌کند.

کتاب «آیا آدم‌مصنوعی‌ها خواب گوسفند برقی می‌بینند؟» نوشتۀ «فیلیپ ک. دیک»
کتاب «آیا آدم‌مصنوعی‌ها خواب گوسفند برقی می‌بینند؟» نوشتۀ «فیلیپ ک. دیک»

کتابهای علمی تخیلی با رویکرد مثبت به هوش مصنوعی

رمانهای علمی تخیلی زیادی وجود دارند که رویکردی مثبت به هوش مصنوعی دارند. یکی از این نمونه‌ها، کتاب «ماه، دلبری تندخو است» نوشتۀ «رابرت انسون هاینلاین» می‌باشد که هوش مصنوعی را ابزاری برای رهایی و آزادی معرفی می‌کند.

در این رمان، یک کامپیوتر حساس و با ادراک روی ماه به نام «مایک» به یک بازیگر کلیدی در انقلابی علیه دولت و حکمرانان زمین تبدیل می‌شود. هوش و توانایی‌های استدلال مایک در موفقیت انقلاب مؤثر است و مردم، مایک را متحدی ارزشمند می‌دانند. این رمان، هوش مصنوعی را به عنوان یک نیروی خوب به تصویر می‌کشد و شخصیت‌های آن تحسین و محبت مایک را ستایش می‌کنند.

این کتاب به زبان فارسی با عنوان «ماه، خاتونی خشن است» توسط انتشارات کتابسرای تندیس در سال ۱۴۰۱ با ترجمۀ «ماهان سیار منش» منتشر گردیده است. نمونه دیگری از رمانهای علمی تخیلی با نگاه مثبت به هوش مصنوعی، مجموعۀ «فرهنگ» نوشتۀ «یان بنکس» نویسندۀ اسکاتلندی است.

ماجرای این کتاب در جامعه‌ای در زمان آینده اتفاق می‌افتد که در آن، هوش مصنوعی نقش اصلی را ایفا کرده و به عنوان شریک برابر با انسانها می‌باشد. در این رمان، هوش مصنوعی بسیار باهوش، خیرخواه و ضروری برای عملکرد جامعه می‌باشد. آنها توسط شخصیتهای انسانی تقدیر و ستایش می‌شوند و نقش کلیدی در بسیاری از درگیری‌ها و رویدادهای اصلی داستان دارند. این قبیل رمان‌ها، چشم‌اندازی از آینده‌ای را ارائه می‌کنند که در آن هوش شبه‌انسانی و بشریت با هم برای بهبود تمام افراد جامعه همکاری می‌کنند.

کتاب «ماه، خاتونی خشن است» نوشتۀ «رابرت انسون هاینلاین»
کتاب «ماه، خاتونی خشن است» نوشتۀ «رابرت انسون هاینلاین»

هوش مصنوعی و سینما

معرفی مهمترین فیلمهای ساخته‌شده با موضوع هوش مصنوعی

۲۰۰۱: ادیسه فضایی / 2001: A Space Odyssey محصول ۱۹۶۸

این فیلم علمی تخیلی کلاسیک به کارگردانی «استنلی کوبریک»، سفر خدمه سفینه فضایی در ماموریت به مشتری و برخورد آنها با یک موجود هوش شبه‌انسانی مرموز به نام HAL ۹۰۰۰ را دنبال می‌کند. این اثر کلاسیک، موضوعات فرگشت انسان و خطرات فناوری پیشرفته را بررسی می‌کند.

نابودگر / The Terminator محصول ۱۹۸۴

این فیلم داستان یک قاتل سایبورگ از آینده است که در زمان «به عقب» می‌رود تا مادر یک رهبر مقاومت در زمان آینده را به قتل برساند. این فیلم پرسشهایی را در مورد خطرات هوش شبه‌انسانی و پیامدهای فناوری که بیش از حد پیشرفته می‌شود، مطرح می‌کند.

پلیس آهنی / RoboCop محصول ۱۹۸۷

این فیلم علمی تخیلی به کارگردانی «پل ورهوون»، ایده استفاده از هوش مصنوعی برای تقویت اجرای قانون را سوژۀ این اثر سینمایی کرده است. این فیلم داستان یک پلیس مجروح را دنبال می‌کند که به عنوان یک سایبورگ به زندگی بازگردانده می‌شود و وظیفه پاکسازی خیابانهای دیترویت از جرم و جنایت را بر عهده دارد.

ماتریکس / The Matrix محصول ۱۹۹۹

فیلم علمی تخیلی ماتریکس به کارگردانی برادران «واچوفسکی»، در آینده‌ای «دیستوپیایی» یا «مدینهٔ فاسده» می‌گذرد که در آن بشریت در یک واقعیت مجازی ایجاد‌شده توسط هوش شبه‌انسانی به دام افتاده‌اند. این فیلم به بررسی مضامین واقعیت، ادراک و قدرت فناوری بر بشریت می‌پردازد.

ای. آی. هوش مصنوعی / A.I. Artificial Intelligence محصول ۲۰۰۱

این فیلم علمی تخیلی به کارگردانی «استیون اسپیلبرگ» درباره یک پسر رباتیک بسیار پیشرفته است که به هدف یک جستجوی جهانی برای درک ماهیت احساسات انسانی تبدیل می‌شود. این فیلم به بررسی پرسشهایی درباره محدودیتهای هوش شبه‌انسانی و رابطه بین انسان و ماشین می‌پردازد.

او / Her محصول ۲۰۱۳

«او» یک فیلم علمی تخیلی و درامِ رمانتیک محصول سال ۲۰۱۳ به کارگردانی «اسپایک جونز» است. «واکین فینیکس» در نقش یک نویسندۀ تنها و منزوی است که عاشق سیستم عامل جدیدی با هوش مصنوعی با صدای «اسکارلت جوهانسون« می‌شود. این فیلم مضامین فناوری، عشق و ارتباط انسانی را در دنیایی بررسی می‌کند که هوش شبه‌انسانی به قدری پیشرفت کرده است که می‌تواند با انسانها ارتباط عاطفی برقرار کند. «او» با استقبال گسترده منتقدان روبرو شد و جوایز متعددی از جمله جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اصلی را از آن خود کرد.

فرا ماشین / Ex Machina محصول ۲۰۱۴

این فیلم علمی تخیلی به کارگردانی «الکس گارلند» دربارۀ یک برنامه‌نویس است که برای شرکت در یک آزمایش پیشگامانه در هوش مصنوعی که شامل یک ربات انسان‌نماِ بسیار پیشرفته است دعوت می‌شود. این فیلم سوالاتی را در مورد اخلاقِ ایجاد و استفاده از هوش مصنوعی و همچنین ماهیت آگاهی و ارادۀ آزاد مطرح می‌کند.

فیلمهایی که اشاره شد، تعدادی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین آثار سینمایی در مورد هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه هستند. آنها طیفی از موضوعات و سؤالات مربوط به رابطه بین انسان و فناوری و پیامدهای اخلاقی هوش مصنوعی پیشرفته را بررسی می‌کنند.

هوش مصنوعی و سینما
هوش مصنوعی و سینما

هوش مصنوعی از منظر اخلاقی

دیدگاه اخلاقی در مورد هوش مصنوعی، با توجه به افراد و باورهای آنها متفاوت است. برخی از دیدگاه‌های اخلاقی رایج عبارتند از:

  • هوش مصنوعی باید برای بهبود بشریت، حل مشکلات و بهبود زندگی مردم استفاده شود.
  • برای جلوگیری از عواقب ناخواسته و ارتقای مسئولیت‌پذیری، هوش مصنوعی باید تابع دستورالعملهای دقیق باشد.
  • توسعه و استقرار هوش مصنوعی باید ملاحظات اخلاقی مانند حریم خصوصی، عدالت و عدم تبعیض را در اولویت خود قرار دهد.
  • از آنجایی که هوش مصنوعی به تدریج بیشتر و بیشتر کارهایی را که قبلاً توسط انسان ها انجام می‌شد را به دست می‌گیرد، نگرانی در مورد از دست دادن شغل و نابرابری درآمد وجود دارد.
  • نگرانی‌هایی در مورد پتانسیل استفاده از هوش مصنوعی برای فعالیت‌های مجرمانه، مانند سلاح‌های خودمختار یا نظارت جمعی، مطرح است.
  • برخی از افراد بر این باورند که در نهایت هوش مصنوعی برتر از هوش انسانی خواهد شد و همین امر باعث نگرانی در مورد آینده بشریت می‌شود.
اخلاق هوش مصنوعی از مباحث داغ روز است
اخلاق هوش مصنوعی از مباحث داغ روز است

تاکنون هوش مصنوعی در چه زمینه‌هایی به ما کمک کرده است؟

تا به امروز، هوش مصنوعی در بخشهای مختلفی به ما کمک کرده است. مهمترین خدمات آن را در زیر لیست می‌کنیم:

  • مراقبتهای بهداشتی: امروزه از این تکنولوژی برای تشخیص بیماری‌ها، تجزیه و تحلیل تصاویر پزشکی و پیش‌بینی نتایج آزامایش بیمار استفاده می‌شود.
  • حمل و نقل: از آن برای بهبود جریان ترافیک، کاهش تصادفات و بهینه‌سازی محاسبات راهداری استفاده می‌شود.
  • خدمات مالی: از آن برای شناسایی تقلب، خودکارسازی تصمیمات اعتباری و ارائه مشاوره سرمایه‌گذاری شخصی استفاده می‌شود.
  • آموزش: جهت شخصی‌سازی امر یادگیری و بهبود وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان از هوش مصنوعی استفاده می‌شود.
  • خرده فروشی: در راستای بهبود سفارشات محصول، کاهش مشکلات عرضه و بهینه‌سازی قیمت‌‌ها می‌توان از آن استفاده نمود.
  • ساخت: این تکنولوژی برای بهبود کنترل کیفیت، کاهش زمان خرابی و بهینه‌سازی فرآیندهای تولید استفاده می‌شود.
  • انرژی: از آن برای بهینه‌سازی مصرف انرژی، بهبود استقرار انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای استفاده می‌گردد.

آیا با پیشرفت هوش مصنوعی، شغلمان را از دست می‌دهیم؟

آیا با گسترش و پیشرفته‌تر شدن هوش مصنوعی، باید نگران از دست دادن شغل باشیم؟” این پرسشی است که سابقه‌ای طولانی دارد. پاسخ کوتاه به آن شاید “بله، ممکن است” باشد، اما بیایید کمی بیشتر در مورد این پرسش صحبت کنیم.

پیشرفت در هوش مصنوعی پتانسیل این را دارد که وظایف خاصی را «خودکار» کند. این می‌تواند منجر به نابودی شغل در صنایعی شود که کار «یدی» و «دستی» هنوز رایج است. این امر به ویژه برای مشاغل تکراری و کم‌مهارت صادق است. با این حال، توجه به این نکته مهم است که اتوماسیون برای قرن‌ها یک نیروی محرکه در اقتصاد بوده است و به طور مداوم مشاغل جدیدی را برای جایگزینی مشاغلی که منسوخ کرده پدید می‌آورد.

از سوی دیگر، هوش مصنوعی همچنین می‌تواند فرصتهای شغلی جدیدی در زمینه‌هایی مانند توسعه نرم‌افزار، تجزیه و تحلیل داده‌ها و یادگیری ماشین ایجاد کند. این مشاغل به مهارت‌ها و آموزشهای تخصصی نیاز دارند و با ادامۀ پیشرفت آن، احتمالاً تقاضا برای کارگران با این مهارت‌ها افزایش می‌یابد. علاوه بر این، استقرار این تکنولوژی همچنین می‌تواند منجر به بهره‌وری بالاتر و دستمزد بهتر برای کارگران در صنایع خاص و همچنین بهبود خدمات و محصولات برای مصرف‌کنندگان شود.

آیا با پیشرفت هوش مصنوعی، شغلمان را از دست می‌دهیم؟
آیا با پیشرفت هوش مصنوعی، شغلمان را از دست می‌دهیم؟

در نتیجه، در حالی که تأثیر هوش مصنوعی بر اشتغال «پیچیده» و «نامشخص» است، بعید است که منجر به نابودی شغل‌ها بطور گسترده شود. در عوض، احتمالاً ماهیت کار را تغییر می‌دهد و ممکن است کارگران را ملزم به کسب مهارت‌های جدید و سازگاری با روش‌های تازۀ کار کند. سیاستمداران باید اطمینان حاصل کنند که کارگران ابزارهای مورد نیاز برای موفقیت در اقتصاد جهانِ آینده را دارند.

در صورت پیشرفت هوش مصنوعی، چه شغل‌هایی در معرض خطر و نابودی قرار دارند؟

به طور کلی، مشاغل در معرض خطر «خودکار شدن» توسط هوش مصنوعی عبارتند از:

  • ورود داده‌ها و پردازش دستی آنها
  • مراکز تماس بازاریابی تلفنی و خدمات مشتریان
  • حسابداری، حسابداری و صورتحساب‌نویسی
  • مشاغل تولیدی ساده و تکراری
  • مشاغل اصلی خرده فروشی، مانند صندوقداری و قفسه‌چینی دارو و مواد غذایی
  • مشاغل رانندگی و تحویل خرید
  • انواع خاصی از مشاغل اداری که دارای کارهای تکرارشونده می‌باشند.
  • وظایف ابتدایی و سادۀ تحقیقات حقوقی و پزشکی

با این حال، توجه به این نکته مهم است که سرعت و میزان تأثیر این تکنولوژی بر اشتغال به عوامل مختلفی مانند میزان پیشرفت فناوری، میزان پذیرش و در دسترس بودن راه‌حل‌های جایگزین بستگی دارد.

با پیشرفت هوش مصنوعی، برخی از شغلها در معرض نابودی قرار می‌گیرند
با پیشرفت هوش مصنوعی، برخی از شغلها در معرض نابودی قرار می‌گیرند

هوش مصنوعی چه شغلهایی را نمی‌تواند تصاحب کند؟

مشاغلی که به ابتکار، عاطفه و هوش اجتماعی نیاز دارند و مشاغلی که شامل مهارت‌های انسانی منحصر به فرد هستند، کمتر به طور کامل توسط هوش مصنوعی تصاحب می‌شوند. برخی از آنها عبارتند از:

  • متخصصان مراقبتهای بهداشتی مانند پزشکان و پرستاران
  • درمانگران و مددکاران اجتماعی
  • معلمان و مربیان
  • هنرمندان و نوازندگان
  • مدیران و مدیران اجرایی (در برخی موارد)
  • کارآفرینان و صاحبان مشاغل کوچک
  • وکلا و مشاوران
  • دانشمندان و مهندسان (در رشته های تخصصی)
  • متخصصان منابع انسانی

این مشاغل اغلب به میزان بالایی از تعامل و قضاوت انسانی نیاز دارند، که هنوز هم تکرار آنها برای هوش مصنوعی دشوار است. با این حال، توجه به این نکته مهم است که این تکنولوژی همچنان می‌تواند با افزایش توانایی‌های انسانی و تغییر روش انجام این مشاغل، تأثیر قابل‌توجهی در این زمینه‌ها داشته باشد.

هوش مصنوعی و شغلهای انسانی
هوش مصنوعی و شغلهای انسانی

نقش مهم هوش مصنوعی در کنترل همه‌گیری کووید ـ ۱۹

همه‌گیری کووید ـ ۱۹ اهمیت حیاتی استفاده از فناوری برای کنترل شیوع ویروس و حفظ امنیت انسانها را نشان داد. هوش مصنوعی با برنامه‌های متعددی که برای کمک به مهار COVID-۱۹ توسعه یافته است، نقش کلیدی در این تلاش ایفا کرده است.

یکی از روش‌های اصلی استفاده از هوش مصنوعی در مهار COVID-۱۹، توسعه مدل‌های پیش‌بینی برای پیش‌آگاهی از نوع شیوع ویروس است. این مدلها به مقامات بهداشت عمومی کمک می‌کند تا تصمیمات آگاهانه‌ای در مورد تخصیص منابع و اقدامات کنترل بیماری بگیرند. همچنین از آن برای توسعه سیستم‌های ردیابی تماسهای فیزیکی بین افراد استفاده گردید که به ردیابی و کنترل نقطۀ آغاز شیوع ویروس کمک کرد.

توسعه و استقرار هوش مصنوعی برای مهار COVID-۱۹ سریع بوده است و ارزیابی‌ها، نتایج امیدوارکننده‌ای را نشان می‌دهد. با این حال، ادامه نظارت بر عملکرد سیستم‌های هوش مصنوعی و اصلاح آن‌ها برای اطمینان از موثر و قابل اعتماد بودنشان بسیار مهم است.

علاوه بر این، ملاحظات اخلاقی و حفظ حریم خصوصی باید در نظر گرفته شود، زیرا استفاده از این تکنولوژی برای کنترل بیماری، سؤالات مهمی را در مورد جمع‌آوری و استفاده از داده‌های بهداشتی حساس ایجاد می‌کند.

هوش مصنوعی در کنترل شیوع بیماری COVID-۱۹ نقش مهمی داشته است
هوش مصنوعی در کنترل شیوع بیماری COVID-۱۹ نقش مهمی داشته است

سایت‌ها و اپلیکیشن‌های خدمات هوش مصنوعی در دسترس عموم کدامند؟

امروزه، هوش مصنوعی به یک فناوری پرکاربرد در بسیاری از صنایع و کارها  تبدیل شده است. سایت‌ها و برنامه‌های متعددی وجود دارند که خدمات این چنینی را برای اهداف مختلف مانند تجزیه و تحلیل داده‌ها، تشخیص تصویر و گفتار، تبدیل متن به عکس، ویرایش و نوشتن متون، پردازش زبان طبیعی و غیره به افراد ارائه می‌دهند.

یکی از کاربردهای محبوب این تکنولوژی، تبدیل متن به تصویر است. از این فناوری می توان برای اهداف مختلفی مانند ایجاد تصاویر برای محتوای متنی یا حتی ایجاد تصاویر دقیق از توضیحات کوتاه استفاده کرد. برخی از سایتهای معروف، چنین سرویس‌هایی را در دسترس عموم قرار داده‌اند. برای مثال DALL-E که یک الگوریتم یادگیری است که توسط OpenAI توسعه یافته، می‌تواند «متن» را با کمک هوش مصنوعی به «تصویر» تبدیل کند. این پلتفرم‌ها از الگوریتم‌های یادگیری عمیق و تکنیک‌های بینایی ماشینی برای تجزیه و تحلیل متن ورودی و تولید تصاویر با کیفیت عالی بر اساس توضیحات استفاده می‌کنند.

حوزه دیگری که در آن از این تکنولوژی استفاده می‌شود، نوشتن متن است. سایت‌ها و برنامه‌های زیادی وجود دارند که از الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای تولید متن برای اهداف مختلف مانند مقالات خبری، پستهای وبلاگ، توضیحات محصول و غیره استفاده می‌کنند. برخی از نمونه‌های محبوب ابزارهای نوشتن هوش مصنوعی شامل GPT-3 OpenAI، Jarvis AI و Wordsmith هستند. این پلتفرم‌ها از تکنیک‌های پردازش زبان طبیعی و الگوریتم‌های یادگیری عمیق برای تجزیه و تحلیل داده‌های ورودی و تولید متن با کیفیت خوب که شبیه نوشته‌های انسان است، استفاده می‌کنند.

استفاده از هوش شبه‌انسانی برای تبدیل متن به تصویر و نوشتن متن، تنها نوک کوه یخ است. انواع دیگری از خدمات در دسترس هستند، از جمله تشخیص تصویر و گفتار، پردازش زبان طبیعی و غیره. به عنوان مثال، برخی از پلتفرم‌های مبتنی بر این تکنولوژی می‌توانند تشخیص چهره را انجام دهند، اشیاء را در تصاویر شناسایی کرده و یا رکورد‌های صوتی را به صورت متن، رونویسی کنند. این خدمات به طور گسترده در صنایع مختلف مانند مراقبتهای بهداشتی، مالی، خرده‌فروشی‌ها و غیره استفاده می‌گردد.

پروژۀ هوش مصنوعی DALL-E

DALL-E یک سیستم هوش مصنوعی است که توسط شرکت پژوهشی OpenAI ایجاد گردیده که می‌تواند تصاویر منحصر به فرد و بسیار دقیقی را از توضیحات متنی به زبان تصویری ایجاد کند. این سیستم بر روی مجموعه دادۀ عظیمی از تصاویر و توضیحات متنی آموزش دیده است که به آن امکان می‌دهد روابط بین کلمات و عناصر بصری را درک کند.

این سیستم برای تولید طیف وسیعی از تصاویر، از فوتورئالیسم گرفته تا کمیک طراحی گردیده که می‌تواند تصاویر جدید و تخیلی را بر اساس توضیحات ورودی ایجاد کند. برای مثال، می‌توان توصیفی مانند «زرافه سه پا در حال نواختن گیتار» را وارد نمود و DALL-E تصویری را در این زمینه ایجاد می‌کند.

کاربردهای بالقوه DALL-E بسیار گسترده است، از تبلیغات و بازاریابی گرفته تا طراحی و انیمیشنِ بازیهای ویدیویی، تجسم علمی و موارد دیگر همگی از توانایی‌های آن است. توانایی تولید سریع تصاویر دقیق از توضیحات متنی می‌تواند در زمان و منابع بطور قابل توجهی در مقایسه با روشهای سنتی ایجاد تصاویر، مانند تصویرسازی دستی یا مدل‌سازی سه‌بعدی، صرفه‌جویی کند. علاوه بر این، توانایی سیستم در تولید تصاویر به شدت تخیلی و منحصر به فرد، امکانات جدیدی را برای بیان و کاوش خلاقانه باز می‌کند.

پروژۀ هوش مصنوعی DALL-E
پروژۀ هوش مصنوعی DALL-E

ربات ChatGPT

ChatGPT یک مدل هوش مصنوعی محاوره‌ای است که توسط شرکت پژوهشی OpenAI، یکی از سازمانهای تحقیقاتی پیشرو در زمینه هوش مصنوعی توسعه یافته است. این مدل کامپیوتری، با خواندن بی‌شمار متن در اینترنت یاد می‌گیرد که چطور شبیه به یک انسان بنویسید و گفتگو کند. هدف ChatGPT ایجاد پاسخ‌های انسان‌مانند است که به آن امکان می‌دهد در گفتگو با کاربران شرکت کند.

داده‌های آموزشی برای ChatGPT شامل متون متنوعی از وب‌سایت‌ها، کتاب‌ها و منابع دیگر است که باعث می‌شود بتواند طیف گسترده‌ای از موضوعات، از پاسخ به سؤالات واقعی گرفته تا مکالمات خلاقانه‌تر را مدیریت کند. به طور کلی، ChatGPT یک ابزار قدرتمند برای هوش مصنوعی محاوره‌ای است که این پتانسیل را دارد که شیوه تعامل ما با ماشینها را متحول کند. این ربات، سطحی از تولید زبان و توانایی‌های درک را ارائه می‌دهد که قبلاً تصور می‌شد فقط توسط انسان‌ها قابل دستیابی است.

ربات ChatGPT
ربات ChatGPT

هوش مصنوعی Midjourney

هوش مصنوعی Midjourney قادر است که از روی متنی که برای آن می‌نویسید، تصاویر هنری خلق کند. در نسخۀ رایگان از این برنامه، شما می‌توانید تا ۲۵ تصویر ایجاد کنید اما با پرداخت ۱۰ دلار در ماه و حق اشتراک، دسترسی به ساخت ۲۰۰ تصویر برای شما باز می‌شود. همچنین یک طرح ۳۰ دلاری نیز برای خلق نامحددود آثار هنری مبتنی بر هوش مصنوعی Midjourney وجود دارد.

«میدجرنی» نرم‌افزار یا سایت جداگانه‌ای ندارد و تمام فعالیت‌های آن بر بستر پلتفرم دیسکورد است زیرا خالقان این پروژه بر اجتماعی‌محور بودن آن تاکید دارند. در نتیجه، هر کس می‌تواند آثار سایر کاربران را ببیند و از آنها الهام بگیرد. همچنین یک تالار ویژه مخصوص تصاویر برتر کاربران است که افراد می‌توانند بهترین کارها را در آنجا مشاهده کنند.

سرعت درهم تنیدگی زندگی بشر با هوش مصنوعی آنقدر بالا رفته است که حتی تصویر خلق شده با هوش مصنوعی Midjourney توانست برنده جشنواره هنری دیجیتال آمریکا شود؛ گرچه این اتفاق، واکنش‌های گستردۀ مثبت و منفی نیز داشت.
سرعت درهم تنیدگی زندگی بشر با هوش مصنوعی آنقدر بالا رفته است که حتی تصویر خلق شده با هوش مصنوعی Midjourney توانست برنده جشنواره هنری دیجیتال آمریکا شود؛
گرچه این اتفاق، واکنش‌های گستردۀ مثبت و منفی نیز داشت.

هوش مصنوعی Stable Diffusion

این یکی دیگر از ابزارهای محبوب برای تبدیل متون به عکسها می‌باشد. نکته جالب در مورد آن اینکه در حالت آفلاین نیز به خوبی کار می‌کند. این ابزار، محصولی از مؤسسه Stability AI می‌باشد که برخلاف بسیاری از ابزارها، به شکل نامحدود و رایگان در اختیار کاربران قرار دارد.

نتیجه‌گیری

در خاتمه، سایت‌ها و اپلیکیشن‌های متعددی وجود دارند که خدمات هوش مصنوعی را برای اهداف مختلف در اختیار افراد قرار می‌دهند. از تبدیل متن به تصویر تا نوشتن متن با کمک هوش مصنوعی، این پلتفرم‌ها پتانسیل ایجاد انقلابی در نحوه تعامل ما با فناوری را دارند. چه یک توسعه‌دهنده، صاحب کسب‌وکار یا صرفاً علاقه‌مند به کاوش در دنیای هوش مصنوعی باشید، طیف گسترده‌ای از گزینه‌ها در دسترس شما هستند که می‌توانند راهنمای شما در دنیای جدید باشند.

منابع

برای ترجمه، گردآوری و تهیه این مقاله در سایت خوبو، از منابع زیر کمک گرفته‌ایم:

هوش مصنوعی و بشر
هوش مصنوعی و بشر

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *