0

مهاجرت کادر درمان به عمان (قوانین سال 2023)

مهاجرت کادر درمان

پیش‌ازاین شما را مفصل با کشور عمان آشنا کردیم. این سلطان‌نشین جنوب دریای عمان، به‌عنوان قدیمی‌ترین کشور مستقل عرب شناخته می‌شود. همین‌طور شما را با قوانین مهاجرتی این کشور آشنا کردیم. عمان طی سال‌های اخیر برای جوانان ایرانی‌ای که مشتاق به کار و پس‌انداز بودند، گزینه‌ای جالب‌توجه بوده است. همین‌طور توضیح دادیم که در دوره‌ی کرونا از مهاجرت به این کشور، به دلیل کاهش فرصت‌های شغلی کاسته شد. حال قصد داریم در مطلبی دیگر، به مسئله‌ی مهاجرت کادر درمان به عمان به این کشور عربی بپردازیم. اینکه چطور پرستارها، پزشکان و دندان‌پزشک‌ها می‌توانند این مهاجرت را در دستور کار قرار دهند. اینکه آیا چنین مهاجرتی، آن‌طور که تبلیغ می‌شود، کارآمد خواهد بود. در خوبو، سعی ما بر این است که با صداقت به مسئله‌ی مهاجرت به کشورهای مختلف بپردازیم. با ما همراه باشید.

آشنایی کلی با عمان

عُمان (سلطنة عمان- Oman) یا به طور دقیق‌تر «سلطان‌نشین عُمان» کشوری در خاورمیانه است. این کشور در شرق شبه‌جزیره‌ی عربستان جاگرفته و از شمال و جنوب به دریای عمان و دریای عرب محدود شده است. کشور عمان با سعودی، امارات و یمن مرز خاکی و با ایران و پاکستان مرز آبی دارد. این کشور پنج میلیون‌نفری در جمع پرجمعیت‌ترین کشورهای جهان، در رتبه‌ی صد و بیستم جاگرفته است. آنها قدیمی‌ترین حکومت مستقل در بین کشورهای عرب هستند.

عمان از کشورهایی است که بخش‌هایی جدا از نقشه‌ی اصلی دارد که در اصطلاح به آن برون‌بوم می‌گویند. استان مُسَندَم یکی از این دو بخش است که در جنوب تنگه‌ی هرمز جاگرفته و اشتراکات بیشتری با ایران دارد. بخش دیگر مدحا نام دارد که توسط جغرافیای امارات متحده‌ی عربی احاطه شده است.

کشور عمان از قرن هفدهم یک پادشاهی مستقل بوده است. اگرچه این کشور تاکنون استقلال را حفظ کرده، از قرن بیستم نفوذ پادشاهی بریتانیا در آن افزایش یافت. این کشور همچنین رابطه‌ی نزدیکی با ایالات متحده دارد، هرچند خود نیز سعی کرده در میان بحران‌های بی‌پایان منطقه، نقش میانجی را مستقل از شرکای خود ایفا کند.

اگرچه قدرت در دست خاندان سلطنتی است که قدرت در آن از فرزندان ذکور منتقل می‌شود. بااین‌حال، پارلمان نیز در این کشور وجود دارد و تا حدی در قانون‌گذاری نقش دارد. سلطان قابوس برای پنجاه سال سلطان عمان بود که با مرگ در سال 2020، قدرت به هیثم بن طارق رسید.

مسقط، بزرگ‌ترین شهر و پایتخت عمان است. منبع اصلی درآمد عمان نفت است، بااین‌حال کشاورزی و ماهیگیری هم به طول تاریخی در اقتصاد مردم این کشور نقش دارند. همین‌طور طی سال‌های اخیر، عمان در حوزه‌ی توریسم پیشرفت کرده است.

پرچم عمان
پرچم عمان

مسئله‌ی مهاجرت به عمان به طور کل

مهاجرت به عمان به‌عنوان گوشه‌ای کمتر شناخته‌شده در جنوب شرق خاورمیانه، کمتر از قطر یا امارات معروف است. بخصوص برای غربی‌ها، این کشور تا حد زیادی ناشناخته است. از یک دهه قبل، عموماً هر سال میزان توریست‌ها و به طبع آن مهاجران به عمان برای کار و زندگی افزایش یافته است. باتوجه‌به قوانین اسلامی موجود در این کشور، نقل‌مکان به عمان به کسانی توصیه می‌شود که توانایی وفق خود با قوانین این کشور را دارند. بااین‌حال برای کسانی که فقط دنبال کار کردن و کسب درآمد هستند، عمان شرایط جالب‌توجهی را ارائه می‌کند.

عمان ویزا را برای سفرهای توریستی، در قبال شهروندان کشورهای بسیاری از جمله ایران حذف کرده است. آنها همین‌طور برنامه‌ی مناسبی برای افرادی که دنبال ویزای کاری در این کشور هستند، ارائه کرده است

مسقط، پایتخت عمان مهاجرپذیرترین شهر این کشور است. در این کلان‌شهر، 1.5 میلیون نفر زندگی می‌کنند که چیزی حدود دو – سوم این تعداد مهاجران هستند. از سمت دیگر خارجی‌های بسیاری ساکن صلاله در جنوب این کشور زندگی می‌کنند که در منطقه‌ی ظفار جاگرفته است.

به دلیل جمعیت کم عمانی‌ها، منابع نفتی زیاد و اقتصاد روبه‌رشد، عمان به کشوری مهاجرپذیر تبدیل شده است. برای مثال طی آماری مربوط به 2014، حدود 1.8 میلیون نفر که 43 درصد جمعیت عمان بودند، مهاجران خارجی بودند.

کیفیت بالای زندگی، نرخ پایین جرم و جنایت، جمعیت که منجر به افزایش نیاز به متخصصان خارجی است، هزینه‌ها و نرخ بیکاری پایین، کیفیت آموزش و مراقبت‌های پزشکی و دستمزدهای بالا، دلایلی است که مردم به عمان مهاجرت می‌کنند.

نکته‌ی مهم در خصوص قوانین مهاجرتی عمان مانند بیشتر کشورهای عربی، وجود قانون کفالت (نظام الکفالة) است. طبق این قانون، افراد به شرطی می‌توانند به صورت قانونی برای کار وارد عمان شوند که یک حامی بومی داشته باشند. این فرد در مسیر دریافت ویزا و یافتن محل اقامت فرد، مسئول است.

حامی یا کفیل برای مهاجرت به عمان

همان‌طور که در مطلب مربوط به مهاجرت به عمان در بخش مهاجرت کاری توضیح دادیم، مهاجرت به عمان به این شکل به کفیل نیاز دارد. کفیل طبق قانون کفالت کسی است که حامی تازه‌وارد به عمان (و چند کشور عربی دیگر) می‌شود. کفیل یک شهروند عمان باید باشد. عموماً کارفرما، کفیل تبعه‌ی خارجی می‌شود. همین‌طور فرد وقتی در قانون کفالت قرار می‌گیرد، نمی‌تواند برای کارفرمای دیگری، جز کفیلِ خود کار کند. البته امکان جابه‌جایی کفیل هم وجود دارد؛ اما به‌هرحال باید مراحل دوباره از سوی کفیل جدید انجام شود.

نکته‌ی حائز اهمیت این است که در خصوص پزشکان متمایل برای کار در بخش دولتی، جهت ورود به عمان نیاز به کفیل نیست. آنها در مدتی که در حال معادل‌سازی هستند، می‌توانند در عمان اقامت داشته باشند. بااین‌حال کسانی که مایل به کار در بخش خصوصی هستند، همچنان نیاز به کفیل دارند.

مسئله‌ی مهاجرت کادر درمان

مهاجرت کادر درمان به خارج از کشور، مسئله‌ی تازه‌ای نیست. مانند مشاغل دیگر، پزشکان، پرستاران و دندان‌پزشک‌ها نیز طی یکی دو دهه‌ی اخیر در بین خیل مهاجران متخصص قرار داشته‌اند. بااین‌حال طی دوران کرونا، این مسئله بیشتر به چشم آمد. کشورهای توسعه‌یافته یا در مسیر توسعه، با بحران کمبود کادر درمان روبرو شدند. به همین دلیل افراد با چنین تخصص‌هایی در اولویت مهاجرت تمام کشورها قرار گرفتند. این مسئله با پایان نسبی دوران کرونا به پایان نرسید و همچنان این روند ادامه دارد. آمارهای جسته‌وگریخته خبر از مهاجرت سالیانه چند صد تا چند هزار نفر از کادر درمان ایران دارد.

دو مسئله این بین باید موردتوجه قرار بگیرد

  • معادل‌سازی سیستم آموزشی کشورهای مختلف، یکسان نیست. به همین دلیل، فرد عموماً باید در یک سری دوره‌های آموزش تئوری و عملی و احتمالاً آزمونی دراین‌خصوص شرکت کند. به این صورت اختلاف موجود بین سیستم درمانی دو کشور برطرف می‌شود و فرد مناسب کار در سیستم درمانی کشور جدید خواهد بود.
  • تسلط بر زبان کشور مقصد اگرچه در بسیاری کشورها، دانستن زبان انگلیسی برای پیوستن به کادر درمان کفایت می‌کند، همچنان فرد باید در بعضی کشورها تا حدی و در برخی کشورها به طور کامل با زبان کشور مقصد آشنا شود. به لحاظ مدرک زبان نیز برخی کشورها مدرک B2 یا C1 را در نظر گرفته‌اند.

از سمت دیگر، کشورها معمولاً ویزای مخصوصی برای مهاجرت کادر درمان ندارند. پس عموماً، افراد به بهانه‌ی تحصیل، سرمایه‌گذاری، خرید ملک و شبیه این به کشور مدنظر خود مهاجرت می‌کنند، یکی دو سال در دوره‌های زبان و معادل‌سازی شرکت می‌کنند و بعد وارد کادر درمان می‌شوند. خبر خوب این است که عمان چنین شرایطی ندارد و مثل کشورهای آلمان، سوئد، دانمارک و نروژ، ویزایی به‌عنوان معادل‌سازی مدرک کادر درمان دارد.

آشنایی با بخش سلامت عمان

مانند سعودی، عمان نیز سند چشم‌اندازی بلندمدت مربوط به سال 2050 در سال 2014 معرفی کرده است. اهدا مورد اشاره، شامل اهداف و استراتژی‌های متنوعی برای بهبود و حفظ سلامت جامعه و جمعیت مولد عمان می‌شود. طبق این سند، اهدافی چهارگانه در حوزه‌ی سلامت تعیین شده است

  • بهبود وضعیت سلامت جمعیت
  • ارتقای سیستم‌های سلامت
  • توسعه فرصت‌های شغلی و اقتصادی در حوزه سلامت
  • توسعه همکاری‌های بین‌المللی در حوزه سلامت

برای دستیابی به این اهداف، توجه ویژه به سلامت و بهداشت در مدارس، بالابردن کیفیت خدمات درمانی، تقویت برنامه‌های پیشگیری، کاهش نرخ بیماری و توسعه‌ی فرصت‌های شغلی در این حوزه مدنظر است. انتظار می‌رود در این راستا، بیمارستان‌ها، خدمات پزشکی و کلینیک‌های جدیدی احداث شوند و صنعت پزشکی این کشور به طور کل گسترش چشمگیری یابد.

کشور عمان یکی از بهترین سیستم‌های مراقبت بهداشتی را حداقل در خاورمیانه دارد. به این صورت که بهداشت همگانی در این کشور به صورت دولتی و رایگان برای شهروندان است. همین‌طور خارجی‌هایی که در این کشور کار و زندگی می‌کنند، یک سری یارانه دریافت می‌کنند. وزارت بهداشت و آزمایشگاه مرکزی دولتی، نظارت‌کننده‌ی اصلی مراقبت‌های بهداشتی در این کشور هستند.

معرفی بیمارستان‌های عمان

همینک حدود هشتاد بیمارستان با سطح قابل‌قبول در عمان فعال هستند که این شامل بیش از شش هزار تخت می‌شود. در این بیمارستان‌ها در سرتاسر کشور، طیف گسترده‌ای از خدمات تخصصی و عمومی ارائه می‌شود. در ادامه با یک سری از بهترین نمونه‌های این بیمارستان‌ها آشنا خواهید شد:

بیمارستان سلطان قابوس
بیمارستان سلطان قابوس
  • بیمارستان سلطان قابوس
  • بیمارستان خصوصی مسقط
  • بیمارستان خصوصی بادیة
  • بیمارستان خصوصی الشمس
  • بیمارستان خصوصی دارالشفا
  • بیمارستان خلیج السویق
  • بیمارستان رویال
  • بیمارستان النهضة
  • بیمارستان سیب الذیب
  • بیمارستان دار الامل
  • بیمارستان برزیتا
  • بیمارستان ابن‌سینا
  • بیمارستان الوطنی

اگرچه بیمارستان سلطان قابوس در مسقط، بهترین بیمارستان این کشور و در زمره‌ی بهترین بیمارستان‌های خاورمیانه است، بیمارستان‌های دیگر هم در سطح خوبی هستند. کادر درمان ماهر و تجهیزات پزشکی پیشرفته، به‌گونه‌ای هستند که باعث شوند خدمات درمانی و حتی جراحی‌های پیچیده در این بیمارستان‌ها ممکن باشد.

طبق آمارها، 95 درصد جمعیت عمان در فاصله‌ای حداکثر هشت‌کیلومتری تا یک مرکز درمانی قرار دارند. همین‌طور شماره‌ی اورژانس در این کشور، 999 است.

کلینیک‌های پزشکی عمان

جز بیمارستان‌ها که عموماً تمام خدمات را ارائه می‌دهند، کلینیک‌های تخصصی بسیاری هم در عمان فعال هستند. این کلینیک‌ها بخصوص در زمینه‌های پوست و مو، دندان‌پزشکی، اورولوژی، چشم‌پزشکی و زنان و مامایی در این کشور فعالیت دارند. برخی از کلینیک‌ها معروف عمان را با هم مرور می‌کنیم:

  • کلینیک سلطنتی عمان
  • کلینیک رویال
  • کلینیک النهضة
  • کلینیک بوشر
  • کلینیک میزان
  • کلینیک أیمن
  • کلینیک دارالشفاء

نکته‌ی جالب این است که این کلینیک‌ها عموماً زنجیره‌ای هستند و حداقل در دور شهر مسقط و صلالة آماده‌ی خدمت‌رسانی هستند.

آشنایی با وزارت بهداشت عمان

وزارت بهداشت عمانی به‌عنوان متولی امور سلامت و درمان در عمان، مسئولیت سازمان‌دهی، برنامه‌ریزی، نظارت و پیشگیری را در جامعه‌ی این کشور از طریق بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها و البته از حیث تبلیغات برعهده دارد. این وزارتخانه، با سیاست‌ها و برنامه‌های خود، سعی دارد سطح سلامت جامعه را بالا ببرد. از خدمات متعددی که توسط وزارت بهداشت این کشور عربی داده می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پیشگیری از بیماری‌ها. به این منظور برنامه‌های پیشگیری و واکسیناسیون مثلاً در خصوص سرطان و آنفلوانزا اجرا می‌شود.
  • ·        ارائه خدمات درمانی. این خدمات در بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی و درمانی و مطلب‌های خصوصی انجام می‌شود.
  • نظارت بر سلامتی همگانی. این شامل تشخیص، گزارش‌دهی، پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیری مثل چاقی، بیماری‌های قلب و عروق و دیابت می‌شود.  
  • مراقبت از گروه‌های در معرض خطر. مادران باردار، کودکان زیر پنج سال در این حوزه واکسیناسیون شده و مکمل در اختیارشان قرار می‌گیرد. همین‌طور کودکان به طور خاص موردتوجه هستند و وزارت بهداشت در پی گسترش بخش تحقیقات و توسعه‌ی بهداشت عمان، موردتوجه قرار دارند.

بیمه‌های درمانی عمان

یک نقطه‌ضعف در خصوص کلینیک‌های خصوصی در عمان، این است که بیشتر آنها با بیمه‌های درمانی عمومی قرارداد ندارند. در واقع، بیمه‌ها بیشتر مناسب استفاده از بیمارستان‌ها هستند.

از سوی دیگر، بیمه‌ی خاصی در عمان به طور بخصوص مسئول بیمه‌ی مهاجران نیست. وقتی فرد در یک کسب‌وکار استخدام می‌شود، کارفرما وظیفه دارد وی را بیمه نماید. شرایط این بیمه‌ها، باتوجه‌به وضعیت مهاجرتی فرد متفاوت است.

متولی بیمه‌های درمانی نیز وزارت بهداشت عمان است که البته در این زمینه با تأمین اجتماعی همکاری می‌کند. بیمه‌ها شامل مراقبت‌های پزشکی و داروهای تجویزشده می‌شوند.

افرادی که بیمه نشده‌اند، همچنان قادر به استفاده از بیمارستان‌ها و مراکز درمانی هستند. بااین‌حال، نرخ‌ها آزاد محاسبه می‌شود. همین‌طور باید توجه کنید که ارقام دراین‌خصوص می‌تواند بسیار بالا باشد.

مهاجرت کادر درمان به عمان

پزشکان بومی در عمان محدود هستند. نظام‌پزشکی عمان، تا حد زیادی به متخصصان خارجی به‌عنوان کادر درمان، وابسته است. بخصوص در مناطق روستایی و دورافتاده، این کشور به پزشکان بیشتری نیاز دارد که تجربه‌ی حداقل دو سال درمان را داشته باشند. این مسئله در خصوص پرستارها هم صدق می‌کند. پرستاران خارجی بسیاری در این کشور مشغول کار هستند. طبق یک آمار، تننها یک چهارم کادر درمان عمان، بومی هستند.

نکته‌ای که در تمام شکل‌های مهاجرت کادر درمان به عمان صدق می‌کند، محدودیت سنی است. افراد 21 تا 60 ساله قادر به شروع این مسیر هستند.

مهاجرت پزشکان

پزشکانی که قصد مهاجرت دارند، عموماً مدتی را به دنبال جوابِ این سؤال می‌گردند که کدام کشور مناسب‌ترین گزینه برای مهاجرت است. عمان گزینه‌ای جالب‌توجه دراین‌خصوص است. طبق آمارهای دولتی این کشور، تا سال 2040 آنها نیاز دارند که حداقل 13 هزار پزشک در رشته‌های مختلف جذب سیستم سلامت خود کنند. با پیشرفت‌ها و دستمزدهای بالا، پزشکان ایرانی بسیاری در حال طی این مسیر هستند یا پیش‌تر به عمان مهاجرت کرده‌اند.

نیاز به معادل‌سازی این بین مطرح است که در هر کشور قوانین خاص خود را دارد. پزشکان تنها در شرایطی که بتوانند معادل‌سازی را انجام دهند، جذب سیستم بهداشت عمان و در واقع در هر کشور دیگری می‌شوند. صدالبته که جدا از این، باید فرد بتواند در یک بیمارستان یا کلینیک خصوصی، کارفرما پیدا کند و از مصاحبه‌های کاری با موفقیت عبور کند. قراردادها این ین عموماً یک یا دو‌ساله است که در صورت رضایت کارفرما، تمدید خواهد شد. باید به این مطلب دقت کنید که عمان، اقامت دائم صادر نمی‌کند و در صورت رضایت، یک‌ساله یا دو‌ساله مدت اقامت تمدید می‌شود.

پزشکانی که قصد مهاجرت به عمان را دارند باید دو تا سه سال سابقه کار داشته باشند. میزان دقیق تجربه‌ی لازم، در خصوص هر شاخه‌ی فعالیتی تفاوت‌هایی دارد. برای مثال پزشکان عمومی و پیراپزشکی به دو سال و تکنسین داروخانه به سه سال تجربه‌ی کاری احتیاج دارند.

حقوق پزشکان در عمان چشمگیر است. به طور ماهیانه حداقل 1039 و حداکثر 18000 هزار دلار و به طور میانگین 6490 دلار حقوق پزشکان در عمان است.

مدارک موردنیاز مهاجرت پزشکان

به این مدارک برای شروع روند اخذ شانس مهاجرت به عمان از سوی کادر درمان نیاز است:

  • اسکن پاسپورت امضا شده و معتبر
  • اصل و ترجمه مدرک تحصیلی
  • اصل و ترجمه ریزنمرات
  • اصل و ترجمه شناسنامه
  • اصل و ترجمه پروانه مطب یا پروانه پزشکی
  • اصل و ترجمه‌ی گواهی اشتغال
  • ارائه‌ی گردش مالی حساب بانکی
  • کپی بلیت پرواز و رزرو هتل
  • مشخص کردن حامی یا کفیل
  • گواهی تناسب اندام پزشکی

معادل‌سازی مدارک پزشکان در عمان

هیئت تخصصی پزشکی عمان – به طور خلاصه OMSB – وظیفه‌ی هم‌ارزی یا معادل‌سازی مدارک پزشکی پزشکان را مورد نظارت قرار می‌دهد. این هیئت، شامل متخصصان واجد شرایط در بخش‌های مختلف پزشکی – بهداشتی است که روی استخدام پزشکان خارجی نظارت دارند.

هیئت تخصصی پزشکی عمان وظیفه دارد که در ابتدا با سیستم دیتا فلو به بررسی اعتبار مدارک متقاضی بپردازد. آنها با پرومتریک قرارداد بسته‌اند. به این معنی که با کمک این آزمون به صحت کیفیت سطح علمی متقاضی پزشکی می‌پردازند.  

آنها همین‌طور گاهی یک مصاحبه با متقاضی برگزار می‌کنند.

سیستم دیتا فلو

سیستم دیتا فلو، سیستمی است که در آن مدارک تحصیلی، سابقه کار، پروانه مطب، پروانه پزشکی و مجوزات دیگر تخصصی پزشکان درستی‌سنجی می‌شود.

آزمون  Prometric

این آزمون بومیِ عمان نیست. یک سازمان آمریکایی به اسم Prometric این آزمون را برگزار می‌کند. پرومتریک در حوزه‌های متنوعی برگزار می‌شود و تلاش آن، در جهت این است که فرد متخصص در معیاری جهانی تخصص خود را به اثبات برساند.

محل برگزاری امتحان پرومتریک
محل برگزاری امتحان پرومتریک

عمان برای پذیرش نیروهای پزشکی، به مدرک پرومتریک احتیاج دارد. این آزمون به صورت کامپیوتری و به زبان انگلیسی برگزار می‌شود. البته ایران، جز کشورهایی که پرومتریک در آنها برگزار می‌شود قرار ندارد. متقاضیان برای این منظور به کشورهای همسایه، از جمله ترکیه سفر می‌کنند.

ثبت‌نام این آزمون، در سایت مخصوص شرکت آمریکایی انجام می‌شود. هزینه‌ی این آزمون برحسب اینکه برای چه حوزه‌ای گرفته شود، متفاوت است. برای مثال این آزمون برای پزشکان 195 دلار هزینه دارد. همین‌طور باید دقت کنید که فرد در یک سال سه مرتبه حق شرکت در این آزمون را دارد.

مصاحبه Viva

یکی دیگر از شرایط مهاجرت کادر درمان به عمان، شرکت در مصاحبه‌ی Viva  است. این مصاحبه به صورت حضوری، با کمک وزارت بهداشت عمان برگزار می‌شود. متقاضیان لازم نیست عربی بلد باشند؛ چون آزمون به انگلیسی برگزار می‌شود.

مهاجرت پرستاران

مراحل مهاجرت پرستاران به عمان نیز، تا حد زیادی شبیه به مسیری است که پزشکان طی می‌کنند. پرستاران نیز باید صلاحیت خود را به این منظور به اثبات برسانند. قدم‌های این کار را با همم مرور می‌کنیم:

  • تائیدیه‌ی دیتا فلو باید گرفته شود
  • شرکت در آزمون پرومتریک. افرادی که لیسانس پرستاری دارند و حداقل دو سال به‌عنوان پرستار کار کرده‌اند، قادر به شرکت در این آزمون به صورت آنلاین و به‌دست‌آوردن شانس کار در عمان هستند. حتی کسانی که دیپلم پرستاری یا گواهی پرستاری عمومی دارند، با داشتن دو سال سابقه، قادر به شرکت در این آزمون و کار به‌عنوان تکنسین پرستاری در صورت قبولی هستند.
  • شرکت در مصاحبه: به مصاحبه‌ی Viva معروف است و به صورت حضوری در عمان برگزار می‌شود. سؤالات مطرح در این آزمون بیشتر در حوزه‌ی شایستگی‌های فرد و سطح دانش او از پرستاری است.
محیط یک بیمارستان در عمان
محیط یک بیمارستان در عمان

حقوق پایه پرستاری در عمان، 395 ریال عمانی است که معادل 1036 دلار آمریکا است. این حقوق حداکثر 3800 و به طور میانگین 2300 ریال است. سیستم کارای به این صورت است که فرد پس از 18 ماه، هشت درصد افزایش حقوق تجربه خواهد کرد. همین‌طور دستمزد در مراکز دولتی و خصوصی تفاوت چندانی ندارد. نکته‌ی مهم دیگر این است که در بسیاری موارد، محل اقامت پرستاران رایگان است.

مدارک و مراحل مهاجرت پرستارها

طبیعتاً، مدارک کامل و راضی‌کننده یکی از مهم‌ترین چیزهایی است که در مسیر مهاجرت پرستاران به عمان موردتوجه قرار می‌گیرد. این مدارک برای شروع این نوع مراحل مهاجرت موردنیاز است.

  • اطلاعات هویتی
  • درخواست ورود جهت شرکت در آزمون‌های صدور مجوز
  • کپی مدارک تحصیلی ترجمه‌شده
  • گواهی سوابق کاری
  • گواهی مجوز فعالیت حرفه‌ای در کشور مبدأ
  • کپی پاسپورت
  • دو قطعه عکس
  • متقاضیان برای کار در بخش خصوصی، باید کپی کارت کار و نامه از طرف حامی را هم ارائه دهند.

وقتی مدارک کامل شود، مراحل مهاجرت به این شکل شروع می‌شود:

  • در ابتدا، متقاضی باید درخواست خود را به وزارت بهداشت و رئیس اداره‌ی بیمارستان‌های عمان برساند. همین‌طور در صورت تمایل به کار در بخش خصوصی، درخواست به «مدیر بخش عمومی Bdarsit» داده می‌شود. درخواست شامل کپی از مشخصات و مدارک فرد نیز می‌شود. کپی مدارک تحصیلی و گواهی اثبات تجربه ضمیمه می‌شود.
  • در ادامه، در صورت اخذ تأییدیه از وزارت بهداشت و درمان عمان، فرد خود را آماده‌ی سفر به عمان می‌کند.
  • در ادامه فرمی به اسم Mobilize Application Form وجود دارد که باید تکمیل شود. با تکمیل این فرم، فرد آماده‌ی شرکت در آزمون‌های کتبی و شفاهی می‌شود.
  • قبولی در آزمون‌های وزارت بهداشت عمان و در نتیجه کسب مجوز کار.

مهاجرت دندانپزشک به عمان

دندانپزشکی از تخصص‌هایی است که عمانی‌ها چشم به آن دارند. از همین طریق، افراد زیادی طی سال‌های اخیر به این کشور مهاجرت کرده‌اند. نزدیکی به ایران و درآمد بالا سبب شده که دندان‌پزشکان زیادی تن به این مهاجرت بدهند. فرد اگرچه قادر است برای معادل‌سازی، اجازه‌ی ورود بدون کفیل به عمان را بگیرد، برای تمدید اقامت موقت به گرفتن اجازه‌ی کار و داشتن پیشنهاد شغلی معتبر احتیاج دارد. این نکات هم این بین، حائز اهمیت هستند:

  • فرد باید چهار سال سابقه‌ی کار در زمینه‌ی دندانپزشکی داشته باشد.
  • مدارک ارائه‌شده از طریق دیتا فلو بررسی می‌شود.
  • رسیدن به نمره‌ی حدنصاب (60) در آزمون پرومتریک، یک لزوم است.
  • قبولی در مصاحبه با مسئولین وزارت بهداشت (آزمون Viva) الزامی است.
  • اگرچه نیاز به مدرک زبان نیست، تسلط به مکالمه‌ی انگلیسی باید وجود داشته باشد.
  • به طور متوسط، دندانپزشک تازه‌کار حدود 2300 ریال در عمان دستمزد خواهد گرفت. افرادی که تا پنج سال در این کشور تجربه به دست بیاورند، حقوقشان تا حدود سه هزار ریال افزایش می‌یابد و همین‌طور تصاعدی زیاد می‌شود.
  • اقامت به صورت یک یا دو‌ساله تمدید می‌شود.
  • نیازی به پرداخت مالیات نیست.

مدارک و مراحل مهاجرت دندانپزشک‌ها

این مدارک برای شروع مراحل مهاجرت به این صورت، باید آماده شود:

  • فرم‌های نشان‌دهنده‌ی موقعیت شغلی فرد (برای مثال در خصوص کار در کلینیک یا بیمارستان)
  • تکمیل فرم‌های مربوط به فرایند ویزا
  • کپی رزومه
  • کپی ترجمه‌شده‌ی مدارک تحصیلی و گواهی سابقه کار
  • کپی پاسپورت
  • دو قطعه عکس

پس از ارائه‌ی مدارک، جریان مهاجرت به حرکت در می‌آید. این مراحلی است که در ادامه قدم‌به‌قدم پیش می‌رود:

  • مدارک متقاضی با کمک دیتا فلو صحت‌سنجی می‌شود.
  • فرد باید به صورت آنلاین در آزمون پرومتریک شرکت کند و نمره‌ی قبولی بیاورد.
  • پیشنهاد کار به دست آورده شود
  • در مصاحبه‌ی حضوری Viva شرکت شود
  • ویزای کاری صادر می‌شود.

تخصص‌های موردنیاز در عمان

دندانپزشکی
متخصص ارتودنسی
Orthodontic
جراح فک و دندان
Oral and Maxillofacial Surgery
جراح دهان و دندان
Oral Surgery
دندان پزشک اطفال
Pediatric Dentist
دندان پزشک ترمیمی
Restorative Dentistry
پروتز دندان
Prosthodontic
دندان پزشک اطفال
Pediatric Dentist
بهداشت دهان و دندان
Dental Hygienist
تکنسین آزمایشگاه (دندان)
Dental Lab Technician
قلب و عروق
قلب و عروق
Cardiology
جراح قلب
Cardio-Thoracic Surgery
جراح عروق
Vascular Surgery
متخصص قلب و عروق
Cardiac Perfusionist
آزمایشگاهی
رادیوگرافی
Radiographer
تکنسین آزمایش خون
Hematology Technologist
تکنسین میکروبیولوژی آزمایشگاه
Medical Laboratory Technologist
تکنسین آزمایشگاه
Medical Laboratory Technician
تکنسین میکروبیولوژی
Microbiology Technologist
رادیولوژی
Radiology / Diagnostic Radiology
بیمارستان و اتاق عمل
تکنسین بیهوشی
Anesthesia Technician
طب اورژانس
Emergency Medicine
مراقبت های ویژه
Critical Care Medicine
گوش، حلق و بینی و زیبایی
گوش، حلق و بینی
Otolaryngology
شنوایی سنجی
Audiologist
تکنسین پروتز
Prosthetics & Orthotics Technician
جراح پلاستیک و زیبایی
Plastic Surgery
ماما
ماما (با پروانه مامایی)
Registered Midwife
تکنسین و دستیار ماما
Assistant Midwife
روانشناسی
روانپزشک
Psychiatry
روانشناس بالینی
Clinical Psychologist
تخصص‌
متخصص کلیه (نفرولوژی)
Nephrology
متخصص مغز و اعصاب
Neurology
متخصص چشم پزشک
Ophthalmology
متخصص روماتولوژی
Rheumatology
متخصص کلیه و مجاری ادرای
Urology
متخصص تغذیه
Clinical Dietitian
متخصص خون شناسی-هماتولوژی
Clinical Scientist – Hematology
متخصص زنان و زایمان
Obstetrics & Gynaecology
متخصص ریه
Pulmonary Disease
متخصص پوست
Dermatology
سایر مشاغل پزشکی
جراح ارتوپد
Orthopedic Surgery
پزشک قانونی
Forensic Medicine
آسیب شناسیب اناتومیک
Anatomic Pathology
گوارش
Gastroenterology
آسیب شناسی بالینی
Clinical Pathology
جراح عمومی
General Surgery
پزشک عمومی (پزشک خانواده)
Family Medicine
دکتر داخلی
Internal Medicine
دکتر اطفال
Pediatrics
میکروبیولوژی
Medical Microbiology
بهداشت عمومی
Public Health Medicine
توانبخشی و طب فیزیکی
Physical Medicine & Rehabilitation
داروساز
Clinical Pharmacist
تکنسین بیوشیمی-بالینی
Clinical Biochemistry Technologist
ماساژ تراپی
Massage Therapist
تکنسین دیالیز
Dialysis Technician
بینایی سنجی
Optometrist
کاردرمانی
Occupational Therapist
فیزیوتراپیست
Physiotherapist
تکنسین داروسازی
Pharmacy Technician
درمانگر تنفسی
Respiratory Therapist
تکنسین تنفسی
Respiratory Technician
دستیار فیزیوتراپی
Physiotherapy Technician

مزایای مهاجرت کادر درمان به عمان

مزایای متنوعی در چنین مسئله‌ای وجود دارد. مسئله‌ای اولیه، طبیعتاً شانس اقامت دائم در کشوری جدید است. بیشتر علاقه‌مندان این بین، کشوری پیشرفته را انتخاب می‌کنند یا حداقل کشوری که درآمد بالایی در آن قابل حصول باشد تا اولاً با پاسپورتی ارزشمند شانس سفرهای خوب را داشته باشند و از سمت دیگر، برای دوران بازنشستگی، کشوری دیگر را انتخاب کنند. همین‌طور چنین ویزایی این اجازه را به فرد می‌دهد که تمام اعضای خانواده‌ی درجه یک خود را به کشور جدید منتقل کند. البته چگونگی این قانون در کشورهای مختلف متفاوت است که قصد ما در این مطلب، پرداختن به عمان است. دلایلی دیگر وجود دارد که این بین عمان را برجسته می‌نماید.

  • راحتی مراحل اخذ ویزا: روابط خوب سیاسی، فرهنگی، اقتصادی ایران سبب شده که مسیر مهاجرت به این کشور عربی هموار باشد، حتی هموارتر از کشورهای دیگر عربی.
  • امکان اقامت یک یا دوساله با امکان تمدید یا تبدیل به ویزاهای دیگر
  • کار بدون مالیات: سازمان مالیات عمان، برخی مشاغل از جمله پزشکی را از مالیات معاف کرده است.
  • شروع کار با جایگاه فعلی: برای مثال پزشک عمومی نیاز ندارد تخصص بگیرد و بعد در عمان استخدام شود. هرکس قادر است با جایگاه علمی فعلی خود، در صورت عبور از مراحلِ عنوان‌شده، وارد کادر درمان عمان شود.
  • بی‌نیازی به مدرک زبان: نیازی به مدرک زبان عربی یا انگلیسی برای آغاز مراحل مهاجرت به عمان ندارید. بااین‌حال باید به محاوره‌ی انگلیسی مسلط باشید.
  • هزینه‌های زیادی با کارفرما است: از جمله هزینه رفت‌وآمد حتی ویزا و بلیت

معایب مهاجرت کادر درمان به عمان

 به دلایل گوناگونی این بین می‌توان اشاره کرد که آنها را با هم مرور می‌کنیم:

  • نبود امنیت شغلی: ازآنجاکه اقامت و شغل در عمان دائمی نیست، با پایان قرارداد ممکن است فرد دیگر شانسی برای ماندن در این کشور نداشته باشد.
  • قوانین کشور: با کشوری مذهبی و خشک روبرو خواهید بود که شانس‌های تفریح کم است. یک سری مسائل حقوق بشری هم در عمان مطرح است که می‌توان آن را در گزارش سازمان عفو بین‌الملل خواند:

مقامات علاقه‌ای به برداشتن قانون کفالت – که سبب سوءاستفاده از کارگران مهاجر می‌شد – نشان نمی‌دهد. آنها همین‌طور عضو کنوانسیون بین‌المللی مربوط به سال 1990 در خصوص حقوق کارگران مهاجر و خانواده‌های آنها نیستند.

با وجود معافیت‌های کوتاه‌مدت از جریمه‌ها و کاهش هزینه‌های فرایند اقامت و مجوز کار، کارگران همچنان با استثمار، کار اجباری و شرایط سختِ کاری دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این شامل روزهای کاری طولانی تا 16 یا 20 ساعت در روز، دستمزدهای پرداخت‌نشده و عدم امکان پایان کار توسط کارگران (به دلیل گروگان‌گیری مدارک کارگر، توسط کارفرما) است. اخیراً 14 کارگر حین کار جان دادند و پنج نفر دیگر مجروح شدند. با وجود درخواست جهت بررسی قصور شرکت در ماجرای پیش‌آمده، دولت هیچ اقدامی دراین‌خصوص انجام نداد.

با وجود خواست جمعی در خصوص برابری حقوق جنسی، عمان نتوانسته قدم محکمی جهت پایان تبعیض علیه زنان بردارد. این مسئله در قوانین ازدواج، طلاق، ارث، ملیت، کفالت فرزند و توانایی انجام کار نمود دارد. سقط هم همچنان جرم است. به دنبال تلاش فعالین اجتماعی، مقامات بالاخره، خطی ویژه برای گزارش خشونت‌هایی از جمله کودک‌آزاری ترتیب دادند.

قوانین مذهبی در عمان همچنان سخت‌گیرانه است. به شکلی که اخیراً دو جوان در شمال عمان به دلیل صحبت از آتئیسم در چت شخصی، به سه و پنج سال حبس محکوم شدند.

ترجمه مدارک

افرادی که در دانشگاه‌های علوم پزشکی و پیراپزشکی و هر مؤسسه‌ی دیگری زیر نظر وزارت بهداشت و درمان تحصیل کرده‌اند، ابتدا باید مدرک را به امضای وزارت بهداشت برسانند. برای این کار مدارک عموماً به ساختمان وزارت بهداشت در شهرک غرب برده می‌شود. یک سری مراحل اداری وجود دارد که پس از گذران آنها، مُهر «ترجمه و تأیید آن توسط امور خارجه بلامانع است» روی مدارک (دانشنامه، پشت صفحات ریزنمرات) خورده می‌شود. اگر این مُهر پیش‌تر روی مدارک خورده باشد، فرد دیگر نیازی به مراجعت به وزرت بهداشت برای مثال در خصوص مدرک دیگری چون گواهی پایان کارآموزی نخواهد داشت.

مهر وزارت بهداشت
مهر وزارت بهداشت

در خصوص مدرک دانشگاه آزاد، لازم است فارغ‌التحصیل به صورت حضوری به بخش بهداشت سازمان مرکزی دانشگاه آزاد مراجعه کند.

پس از تکمیل مدارک، فرد با دردست‌داشتن آنها به یک دارالترجمه‌ی رسمی مراجعه می‌کند.

وقت گرفتن از سفارت عمان

شما پس از جمع‌آوری مدارک که جلوتر به آن می‌پردازیم، نیاز دارید که از سفارت وقت دریافت کنید. سفارت عمان در ایران، در آدرس «تهران، بلوار آفریقا، کوچه تندیس، پلاک 12» واقع شده است. این کار هم مراحلی دارد. ابتدا باید به وب‌سایت این سفارتخانه مراجعه کنید و وقت بگیرید. فرم درخواست آنلاینی در این سایت وجود دارد که باید پر شود. در این فرم اطلاعاتی نظیر نام، سن، جنسیت، آدرس و اطلاعات تماس گرفته می‌شود. همین‌طور مسائل تکمیلی‌ای مثل هدف از بازدید، نوع ویزا، اسناد ارائه شده نیز در فرم وجود دارد. باید جزئیات را به‌دقت وارد کنید وگرنه وقت مصاحبه، رد خواهد شد.

این بین باید هزینه‌ی ویزا هم پرداخت شود. هزینه را می‌توان با پرداخت آنلاین یا کارت‌های ویزا و مسترکارت پرداخت کرد.

باید یک ایمیل تأیید دریافت کنید. این ایمیل شامل شماره پرونده می‌شود و طی یک تا سه روز اطلاعات تکمیلی ارسال می‌شود. به‌این‌ترتیب باید تائیدیه‌ی اسناد موردنیاز پیوست شود.

جمع‌بندی

به جهات بسیار، عمان کشور جالب‌توجهی برای مهاجرت به طور عام و مهاجرت کادر درمان به طور خاص است. این کشور با دستمزدهای بالای خود شناخته می‌شود و اگرچه مذهب نقش چشمگیری در زندگی مردم دارد، در مسقط به طور خاص، آزادی بیشتری حکم‌فرما است. بااین‌حال، باید با چشم باز انتخاب کرد و نباید چشم روی نقاط ضعف این کشور بست. حقیقت این است که حتی با سال‌ها زندگی و کار در عمان نیز عموماً نمی‌توانید شهروند این کشور شوید و اگر قرارداد شما تمدید نشود – که با تغییرات در سیاست‌گذاری ممکن است چنین شود – اقامت شما نیز تمدید نخواهد شد.

سؤالات پرتکرار

آیا مهاجرت برای پزشکان و پرستاران، مفید است؟

می‌تواند باشد. درآمدها در ایران، قابلیت رقابت با کشورهای جنوبی خلیج فارس، غرب اروپا و آمریکای شمالی را ندارد.

بهترین کشورها برای مهاجرت پزشکان و پرستاران کدام هستند؟

آمریکا، کانادا، استرالیا، هلند، بلژیک، ایرلند، بریتانیا، فرانسه، سوئیس و دانمارک. با این حال، عمان هم نکات مثبت بسیاری دارد که به آنها پرداختیم.

آیا عمان کشور خوبی برای زندگی است؟

تقریباً نه. تقریباً همه، عمان را برای چند سال کار کردن و بعد مهاجرت به کشوری دیگر یا بازگشت به ایران انتخاب می‌کنند. این کشور بسیار گرم و سطح آزادی‌های مدنی پایین است. همینطور قوانین آن تفاوت بسیاری بین شهروندان و تبعه‌های خارجی می‌گذارند. به همین دلیل زندگی و تشکیل خانواده در این کشور چندان توصیه نمی‌شود.

می‌توان بیش از یک بار وارد مراحل معادل‌سازی مدرک پزشکی در عمان شد؟

بله.

چرا موضوع مهاجرت کادر درمان به عمان داغ است؟

در درجه‌ی اول، دوران کرونا نیاز کشورها به استخدام نیروهای بیشتر در حوزه‌ی سلامت را مشخص کرد. از سمت دیگر، پزشکان و پرستاران عمانی کمی وجود دارد و بیشتر کادر درمان این کشور خارجی هستند.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *