0

مهاجرت کادر درمان به انگلستان (قوانین سال 2023)

مهاجرت پزشکان به انگلستان

پیش‌ازاین شما را مفصل با کشور انگلستان آشنا کردیم. در ادامه، همین‌طور شما را با قوانین مهاجرتی این کشور آشنا کردیم. تفاوت کشور انگلستان و پادشاهی بریتانیا را دانستید و اینکه چطور غولی صنعتی پس از چند دهه حضور در اتحادیه اروپا، از آن جدا شد. انگلستان همواره برای جوانان و خانواده‌های ایرانی، گزینه‌ای جالب‌توجه بوده است. اگرچه در دوره‌ی کرونا از مهاجرت به انگلیس، به دلیل کاهش فرصت‌های شغلی کاسته شد، مهاجرت کادر درمان افزایش یافت. حال قصد داریم در مطلبی دیگر، به مسئله‌ی مهاجرت کادر درمان به انگلیس بپردازیم. اینکه چطور پرستارها، پزشکان و دندان‌پزشک‌ها می‌توانند این مهاجرت را در دستور کار قرار دهند. اینکه آیا چنین مهاجرتی، آن‌طور که تبلیغ می‌شود، کارآمد خواهد بود یا خیر.

در خوبو، سعی ما بر این است که با صداقت به مسئله‌ی مهاجرت به کشورهای مختلف بپردازیم. با ما همراه باشید.

آشنایی کلی با انگلستان

انگلستان، کشوری در منطقه‌ی موسوم به پادشاهی متحد بریتانیای کبیر و ایرلند شمالی (به طور خلاصه بریتانیا) است. آنها در غرب با ولز و در شمال با اسکاتلند مرز دارند. همین‌طور در کنار دریای ایرلند و دریای سلتیک قرار دارند. همین‌طور از طریق دریای شمال و کانال مانش از اروپا جدا شده‌اند. انگلستان، حدود دو سوم بریتانیا را تشکیل می‌دهد و این شامل حدود صد جزیره نیز می‌شود.

نمایی از شهر لیورپول

نظر دانشمندان بر این است که این جزیره، اولین زیستگاه انسان مدرن در دوران پارینه‌سنگی زبرین است بااین‌حال نام خود را از یک سری اقوام کوچ‌نشین انگلز و ژرمن گرفته است. قرن دهم میلادی بود که انگلستان متحد شد و این تأثیری شگرفت روی فرهنگ این کشور گذاشت. آنها مهم‌ترین کشور در عصر کاوش بودند و نقشی مؤثر طی دوران رنسانس و جهان صنعتی ایفا کردند.

انگلستان به تپه‌های کوتاه و دشت‌های پست معروف است. بااین‌حال در شمال و غرب، کوه‌های نسبتاً بلندی هم دارند. لندن بزرگ‌ترین شهر انگلستان، بریتانیا و یکی از مهم‌ترین شهرهای جهان است.

این کشور، در ایران چندان خوش‌نام نیست. آنها طی دوران قاجار و پهلوی با دخالت‌های وقت‌وبی‌وقت خود، بسیار بدنام شدند، هرچند طی دهه‌های اخیر سعی کرده‌اند تا حدی رفتار خود را تغییر دهند. انگلستان به شوالیه‌های صلیبی، شاهان فاتح، ملکه‌های پرقدرت، نیروی دریایی، نویسندگان بزرگ، موسیقی راک، شهرهای بارانی و مه‌آلود، محل تولد جهان صنعتی و فوتبال مشهور است.

لندن و حومه‌ی آن 9.7 میلیون نفر جمعیت دارد. پس از آن، از بزرگ‌ترین شهرها می‌توان به منچستر و حومه‌ی آن (2.5 میلیون)، میدلند غربی (2.4 میلیون)، یورکشایر غربی (1.7)، لیورپول (860 هزار) و همپشایر جنوبی (850 هزار) اشاره کرد.

مسئله‌ی مهاجرت به انگلستان به طور کل

از انقلاب صنعتی به این سمت، انگلیس گزینه‌ای جذاب برای مهاجرت بوده است. کشوری که زیبایی‌های کهن خود را حفظ کرده، به لحاظ صنعتی و صادرات فعال است و مردمی اهل تساهل در برابر افراد از کشورهای دیگر دارد. جدا از آن، انگلیس کشوری زیبا است؛ با صخره‌های منتهی به دریا، آب‌وهوای مرطوب و بیشه‌های سرسبز می‌تواند تا حدی یادآور سفری به شمال یا بخصوص ارتفاعات رامسر باشد.

میزان مهاجرت به انگلستان از انقلاب صنعتی تاکنون

در گذشته‌های دور مهاجرت امری متداول نبود و قانونی بر آن حکم‌فرما نبود. از قرن بیستم، در انگلستان هم قوانین مهاجرتی تصویب شد. بخصوص ازآن‌جهت که انگلیسی‌های زیادی در دوران دو جنگ جهانی راه آمریکا را در پیش گرفتند، گهگاه آنها به نیروی کار جدید احتیاج پیدا کرده‌اند. به همین دلیل دولت، مهاجرت فرد متخصص را بسیار تشویق می‌کند؛ اما از سوی دیگر از مهاجرت غیرقانونی افراد بی تخصص، ممانعت به عمل می‌آورد.

از سال 1945 که قانون مهاجرت به بریتانیا به‌عنوان بخشی از رشته قوانین در خصوص ملیت بریتانیایی تصویب شد، افزایش یافت.

پیش از انقلاب، ایرانیان کمی مقیم بریتانیا بودند. در دوران انقلاب و تقریباً تا پایان جنگ، انگلستان یکی از اهداف مهم مهاجرین ایرانی بود. طبق یک آمار طی بازی‌های پنج سال ابتدای انقلاب، هشت هزار ایرانی به انگلستان مهاجرت کردند. ازآنجایی‌که بسیاری از این گروه از افراد نزدیک به خاندان سلطنتی بودند و ثروت زیادی با خود منتقل کردند، در محله‌های ثروتمندنشینی مثل همپستد و چلسی ساکن شدند. این سیل در ادامه کاهش پیدا نکرد. طبق آماری در سال 1991، تعداد ایرانیان انگلستان از مرز 32 هزار نفر گذشته بود که نیمی از آنها ساکن لندن بودند. این سال طبق آمار مشخص شد یک‌چهارم مهاجران به انگلستان، اهل خاورمیانه و شمال آفریقا هستند.

حالا، بیش از 75 هزار ایرانی در انگلستان زندگی می‌کنند که همچنان نیمی از آنها ساکن لندن هستند. 

تجربه یک ایرانی از زندگی در انگلیس

چیزی که در ادامه می‌خوانید، تجربیات یک ایرانی از زندگی در انگلستان است:

طی این ۱۱ سال که به انگلیس مهاجرت کردم، افراد مختلفی از ایران با من تماس گرفتن و از من درباره زندگی در انگلیس سوال کردن. البته معمولا هم با دوتا پاسخ برخورد کردم، اول اینکه تو نمی‌دونی ایران چه جوره و خیلی وضع خرابه و … و دوم اینکه بدون اینکه چیزی بگن خیلی مستقیم یا غیرمستقیم میگن که ظاهرا شما دوست نداری کس دیگه‌ای بیاد اونجا! در هر حال هدف این هست که مهاجر قبل از سفرش، درست مشکلات رو بشناسه و بتونه درست تصمیم بگیره. خیلی‌هارو دیدم که اومدن انگلستان و زندگیشون نابود شد.

سن خیلی مهمه. برای یادگیری زبان کشور مقصد، سن پایین خیلی بهتره. ولی همینطور یادگیری فرهنگشون. تفاوت فرهنگی خیلی زیاده و اگرچه لازم نیست حتما اون فرهنگ رو بپذیری و هویت خودتو از دست بدی، ولی لازمه باهاش کاملاً آشنا شده باشی. مثال ازش زیاده و اگه سن پایین بیاید، راحت‌تر این چیزای ظریف رو می‌تونید یاد بگیرید. چیزایی که رعایت نکردنشون می‌تونه باعث نگاه منفی بهتون بشه. درسته که خیلیا به خاطر بی‌قانونی‌هایی که دیدن از ایران مهاجرت می‌کنن، اما با این شرایط بزرگ شدن. اینجا باید بابت هر پوندی که در میارید، به دولت جواب پس بدید. جریمه‌هایی ممکنه برامون در نظر گرفته بشه که زندگیمون رو مختل کنه. خیلی ایرانیا نمی‌تونن این شرایط رو تاب بیارن.

خیلی از ایرانیایی که میان، جذب کسب‌وکارایی میشن که ایرانیا -مثلا نزدیکانشون- قبلا اینجا ساختن. بیشتر این کسب‌وکارها رستوران‌ و چیزای اینطوریه. خیلی ایرانیا، برای مدتی طولانی تو این شغل باقی می‌مونن. اگه سرمایه، استعداد و بلندپروازی نداشته باشی، ممکنه سالها درجا بزنی. چون درآمدا و از اونور هزینه‌ها و مالیت طوریه که بیشترش با هم سربه‌سر میشه که نقدینگی به وجود نیاد.

مسئله‌ی مهاجرت کادر درمان به انگلیس

مهاجرت کادر درمان به خارج از ایران به‌قصد کشورهای دیگر، مسئله‌ی تازه‌ای نیست. مانند مشاغل دیگر، پزشکان، پرستاران و دندان‌پزشک‌ها نیز بخصوص طی یکی دو دهه‌ی اخیر در بین خِیل مهاجران متخصص قرار داشته‌اند. بااین‌حال طی دوران کرونا، این مسئله بیشتر به چشم آمد. کشورهای توسعه‌یافته یا در مسیر توسعه، با بحران کمبود کادر درمان روبرو شدند. به همین دلیل افراد با چنین تخصص‌هایی در اولویت مهاجرت تمام کشورها قرار گرفتند. این مسئله با پایان نسبی دوران کرونا به پایان نرسید و همچنان این روند ادامه دارد. آمارهای جسته‌وگریخته خبر از مهاجرتِ موفقِ سالیانه چند صد تا چند هزار نفر از کادر درمان ایران به مقصد کشورهای خارجی از جمله انگلیس دارد.

دو مسئله این بین باید موردتوجه قرار بگیرد

  • معادل‌سازی: سیستم آموزشی کشورهای مختلف، یکسان نیست. به همین دلیل، فرد عموماً باید در یک سری دوره‌های آموزش تئوری و عملی و احتمالاً آزمونی دراین‌خصوص شرکت کند. به این صورت اختلاف موجود بین سیستم درمانی دو کشور برطرف می‌شود و فرد مناسب کار در سیستم درمانی کشور جدید تشخیص داده خواهد شد.
  • تسلط بر زبان کشور مقصد: در بسیاری کشورها، دانستن زبان انگلیسی برای پیوستن به کادر درمان کفایت می‌کند. به لحاظ مدرک زبان نیز برخی کشورها مدرک B2 یا C1 را در نظر گرفته‌اند.

از سمت دیگر، کشورها معمولاً ویزای مخصوصی برای مهاجرت کادر درمان ندارند. پس عموماً، افراد به بهانه‌ی تحصیل، سرمایه‌گذاری، خرید ملک و شبیه این به کشور مدنظر خود مهاجرت می‌کنند، یکی دو سال در دوره‌های زبان و معادل‌سازی شرکت می‌کنند و بعد وارد کادر درمان می‌شوند. هرچند کشورهایی مانند عمان این بین مستثنی هستند.

آشنایی با بخش سلامت انگلستان

عمده‌ی بخش سلامت انگلستان، در اختیار سازمانی دولتی و بزرگ به اسم NHS است که شما را به طور مفصل با آن آشنا می‌کنیم. بااین‌حال، مطابق انتظار، سیستم سلامت انگلستان به ان.اچ.اس محدود نمی‌شود. بخش خصوصی هم در این حوزه و اتفاقاً در حد رشد است.

اعضای ان اچ اس از کشورهای مختلف
اعضای ان اچ اس از کشورهای مختلف

NHS  چیست؟

سیستم سلامت عمومی انگلستان به‌اختصار NHS  معرفی می‌شود. این سازمان، بزرگ‌تر از هر سازمان تأمین خدمان درمانی انگلستان و از بزرگ‌ترین سیستم‌های یکپارچه در سطح جهان است. ان.اچ.اس سال 1948 توسط دولتِ حزب کارگر افتتاح شده است. این سازمان با بیش از 1.2 میلیون عضو، بیش از 190 میلیارد پوند بودجه‌ی سالیانه به آن اختصاص داده می‌شود. بااین‌حال، نباید ان.اچ.اس را سازمانی خصوصی یا خودمختار تلقی کرد. مسئولیت قانون‌گذاری و تعیین سیاست‌های کلی در خصوص موضوع سلامت در انگلستان، برعهده‌ی مجلس عوام و وزارت بهداشت است که شامل تمام سطوح سلامت کشور از جمله ان.اچ.اس می‌شود. بخش خدمات ملی سلامت وظیفه دارد بر ارائه‌دهندگان خدمات بالینی محلی نظارت کند و مطمئن شود احکام دولتی، به طور بخصوص وزیر سلامت، عملی می‌شود.

این سیستم ازآن‌جهت موردتوجه است که بخش اعظم خدمات ارائه‌شده به صورت رایگان انجام می‌شوند و بودجه‌ی دولتی به آن اختصاص می‌یابد. حقوق افراد واجد شرایط دریافت خدمات ملی سلامت، در اساسنامه‌ی ان.اچ.اس مشخص است و البته گاه تحت‌تأثیر قوانین جدید دولتی یا مجلسی قرار می‌گیرد. به‌این‌ترتیب که باید دسترسی عادلانه و بدون تبعیض در اختیار تمام ساکنان قرار گیرد و این شامل انواع خدمات حتی اورژانس و مراقبت‌های متنوع بیمارستانی است. نکته‌ی مهم و قابل‌ستایش این است که ان.اچ.اس محدود به شهروندان نیست و اگر کسی ساکن انگلستان باشد و تبعه نباشد هم شامل وی خواهد شد.

نکته‌ی دیگری که باید به آن اشاره کرد، این است که ان.اچ.اس شامل بخش‌هایی مربوط به مناطق مختل انگلستان می‌شود. برای مثال، بخش‌های مربوط به نورث‌آمبرلند، نورث یورکشایر  و ساوث تاینساید، شهرت بهتری دارند.

طی ماه‌های اخیر، جای‌جای انگلستان به محل اعتراضات کادر ان.اچ.اس تبدیل شده است. این اعتراضات گسترده‌ی صنفی که از پزشکان تا رانندگان آمبولانس را در بر می‌گرفت به حد افزایش حقوق بود که نتوانسته بود خود را به میزان تورم برساند. از آغاز جنگ اوکراین، هزینه‌های زندگی در اروپا افزایش یافته و این مسئله هم بی‌ربط نیست.

معرفی بیمارستان‌های انگلستان

کیفیت صنعت سلامت و بیمارستان‌های انگلیسی طوری خوب است که این کشور از گذشته در زمره‌ی کشورهایی با توریست‌های سلامت بوده است. افرادی زیادی از کشورهای مختلف برای بهره‌مندی از سیستم بهداشت انگلستان، راه این کشور را در پیش می‌گیرند. انگلیسی‌ها 875 بیمارستان فعال دارند که یعنی 71% بیمارستان‌های بریتانیا، در مرزهای این کشور جا گرفته است. طبیعتاً برخی ازاین‌بین کیفیت بالاتری دارند که با آنها آشنا خواهید شد.

  • بیمارستان سنت توماس: بیش از 150 سال از قدمت آن می‌گذرد و همان جایی است که اولین‌بار دسته‌ی ویروس‌های کرونا طی دهه‌ی شصت در آن شناسایی شد.
  • بیمارستان رویال مارسدن: با بیش از 170 سال قدمت، از مهم‌ترین بیمارستان‌های جهان در حوزه‌ی سرطان است.
  • بیمارستان خیریه نوفیلد: زنجیره‌ای است و در تمام بریتانیا شعبه دارد.
  • مؤسسه بهداشت و درمان BMI: پنجاه‌ساله است و در مناطق مختلف انگلستان شعبه دارد.
  • بیمارستان رویال برکشایر: بیمارستانی با بیش از 180 سال سن که به طور بخصوص برای بیماران زوال عقل موردتوجه است.
  • بیمارستان کودکان، بیرمنگام: همان‌طور که اسم آن مشخص است، در خصوص بیماری‌های کودکان سرآمد هستند.
  • بیمارستان فریمن، نیوکاسل: در خصوص جراحی‌ها این بیمارستان سرآمد است.
  • بیمارستان دانشگاه کمبریج: به لحاظ سیستم مدیریت، از بهترین نمونه‌ها در جهان است.
بیمارستان سنت توماس انگلیس
بیمارستان سنت توماس انگلیس

جز بیمارستان‌ها که عموماً تمام خدمات را ارائه می‌دهند، کلینیک‌های تخصصی بسیاری هم در انگلستان فعال هستند.

آشنایی با وزارت سلامت و مددکاری اجتماعی

وزارت بهداشت در دولتِ بریتانیا، به نام وزارت سلامت و مددکاری اجتماعی شناخته می‌شود. این وزارتخانه متولی امور سلامت اجتماعی انگلستان، و بخش‌هایی مشخص از همین موضوع در اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی است. وزیر سلامت در کنار وزیر کشور و پارلمان در این موضوع باید توافقاتی در زمینه‌ی پیشبرد اهداف و تغییر قوانین داشته باشند. این وزارتخانه در دوره‌های مختلف به شکل‌ها و با اسم‌های متفاوتی اداره میشد و از سال 1988 با نام و شرایط کنونی پیش رفته است. از وظایف این وزارتخانه که تحت لوای ان.اچ.اس پیش می‌رود، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • پیشگیری از بیماری‌ها. به این منظور برنامه‌های پیشگیری و واکسیناسیون مثلاً در خصوص بیماری‌های مُسری و غیرمسری اجرا می‌شود.
  •  ارائه خدمات درمانی. این خدمات در بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی و درمانی و مطلب‌های خصوصی انجام می‌شود.
  • نظارت بر سلامتی همگانی. این شامل تشخیص، گزارش‌دهی، پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر است.  
  • مراقبت از گروه‌های در معرض خطر. مادران باردار، کودکان، افراد مُسن و معلولین به طور ویژه در معرض توجه هستند.

بیمه‌های درمانی انگلستان

بیمه‌های درمانی در انگلستان بر دو دسته استوارند: بیمه‌ی دولتی و اجباری و بیمه‌ی خصوصی.

تمام کسانی که در انگلستان به طور قانونی زندگی می‌کنند، تحت مراقبت درمانی مربوط به ان.اچ.اس قرار می‌گیرند. این شامل ویزیت توسط پزشکان عمومی، دندانپزشکی و چیزهایی این‌چنین می‌شود. هزینه‌ی ناچیزی برای این بیمه از سوی هر فرد پرداخت می‌شود که البته عموم مردم از آن‌هم معاف هستند. خدمات اورژانسی، بستری در بیمارستان نزدیک به محل سکونت، خدمات دندانپزشکی عمومی، درمان توسط پزشکان طرف قرارداد با بیمه، بخشی از هزینه‌ی دارو (دارو برای کودک و افراد بالای 60 سال رایگان است)، خدمات پیشگیری، مراقبت‌های بهداشت روانی و توان‌بخشی در این صورت رایگان است.

به این صورت همان‌طور که گفته شد، خدمات پزشکی عمومی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی رایگان می‌شود. در صورت اینکه فرد، خدماتی از بیمارستان‌ها یا کلینیک‌های خصوصی بخواهد، آن مستلزم پرداخت هزینه به صورت آزاد می‌شود.

بیمه‌های دولتی از سمت دیگر، طی سال‌های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته‌اند. این بیمه‌ها تا بیمه‌ی تمام خدمات پزشکی پیش می‌روند و افرادی که قدرت پرداخت هزینه‌ی آنها را دارند، از باکیفیت‌ترین امکانات پزشکی بهره‌مند می‌شوند. هزینه‌ی این بیمه‌ها که عموماً موردتوجه قشر اعیان هستند، به طور میانگین 1500 پوند است.

مهاجرت کادر درمان به انگلیس

حقیقت این است که وضعیت سیستم سلامت در انگلستان، در بهترین شرایط خود نیست. طی دوران کرونا، حواشی بسیاری حول سیاست‌گذاری این حوزه به وجود آمد، مشخص شد که تعداد افراد کادر درمان کمتر از میزان موردنیاز هستند و در ادامه با اعتصاب‌های پردامنه‌ی ان.اچ.اس، این سیستم فلج شد. به همین دلیل، دولت طرح‌هایی را برای افزایش ورودی کادر درمان در نظر گرفته است. به‌این‌ترتیب که به‌طور بخصوص شرایطی برای ورود این سه شغل در نظر گرفته شد:

  • پرستاری
  • مامایی
  • تکنسین اتاق عمل

به‌این‌ترتیب که برای مهاجرت به انگلستان، در خصوص این مشاغل نیازی به ارائه‌ی مدرک زبان نیست. فرد می‌تواند مراحل مهاجرت را کامل کند و تا زمان یافتن شغل در سیستم بهداشت کشور، فرصت دارد که زبان یاد بگیرد و تا سطح آیلتس هفت یا مدرک OET  ارائه دهد. دوره‌ی فرصتی که این افراد برای ورود تا ارائه‌ی مدرک زبان و کاریابی در انگلستان دارند، یک ساله است.

بااین‌حال، جدا شدن این سه شغل، به این معنی که جا برای جایگاه‌های دیگر کادر درمان نیست، نبوده است. به شکلی که پزشکان عمومی بسیاری همچنان مسیر مهاجرت به انگلستان را در پیش می‌گیرند. یا همین‌طور دندان‌پزشکان و چشم‌پزشک‌ها نیز مهاجرت به انگلستان را بسیار دوست دارند.

جز مسئله‌ی اجازه‌ی فوق‌العاده‌ی مهاجرت بی ارائه‌ی مدرک زبان، چند امتیاز دیگر هم دراین‌خصوص فراهم شده است:

  • اختصاص منزل مسکونی رایگان
  • عدم نیاز به ارائه‌ی تمکن مالی
  • پرداخت هزینه‌ی ویزا
  • امکان تحصیل رایگان فرزندان
  • اعطای ویزای کار به همسر
  • فرصت مطالعاتی

این موارد، البته در کیس‌های مهاجرت مختلف، تک‌به‌تک بررسی می‌شود و برخی باتوجه‌به سطح علمی و تجربه، شامل برخی از این شرایط شده و برخی دیگر نمی‌شوند.

مهاجرت پزشکان

پزشکانی که قصد مهاجرت دارند، عموماً مدتی را به دنبال جوابِ این سؤال می‌گردند که کدام کشور مناسب‌ترین گزینه برای مهاجرت است. انگلیس این بین یکی از گزینه‌های جذاب است. همین‌طور باید گفت که مهاجرت به‌عنوان کادر درمان، پنجره‌ای جالب‌توجه است که جهت مهاجرت به این کشور باز شده است. البته برای قدم‌گذاشتن در این مسیر باید مدرک زبان آیلتس هفت را داشته باشید.

نیاز به معادل‌سازی این بین مطرح است که در هر کشور قوانین خاص خود را دارد. پزشکان تنها در شرایطی که بتوانند معادل‌سازی را انجام دهند، جذب سیستم بهداشت انگلستان و در واقع در هر کشور دیگری می‌شوند. به این مسئله به طور جداگانه می‌پردازیم.

افرادی که می‌توانند از سد معادل‌سازی با موفقیت عبور کنند، می‌توانند شماره نظام‌پزشکی دریافت کنند. با این شماره می‌توان در ان.اچ.اس کار کرد و حتی برای شرکت در دوره‌های تخصصی اقدام نمود.

تایم کاری در بیمارستان‌های انگلستان برای پزشکان، عموماً از هشت صبح تا شش عصر است. بااین‌حال، جراحان ساعت‌های بیشتری به کار می‌پردازند و حتی روزهای تعطیل باید در دسترس باشند. پزشکان در بسیاری موارد به صورت پاره‌وقت کار می‌کنند و در وقت خالی، مشغول تحقیقات و بالابردن سطح علمی خود هستند.

معادل‌سازی پزشکان

سازمانی به اسم GMC (شورای عمومی پزشکی) وجود دارد که در زمینه‌ی جذب پزشک مسئول شناخته می‌شود. این سازمان، از متولیان اصلی در خصوص مهاجرت کادر درمان به شمار می‌رود. به این صورت که فرد برای جذب ان.اچ.اس شدن، باید از این سازمان مجوز دریافت کند. برای این مهم، پزشک خارجی باید در دوره‌های آموزشی شرکت کرده و اقدام به معادل‌سازی مدارک پزشکی خود کند. به این طریق، وی با شناخت دقیق‌تر فضا و قوانین کادر درمان در انگلیس، مناسب کار در آن تشخیص داده می‌شود.

پزشکانی که قصد مهاجرت دارند، می‌توانند به صورت آنلاین به سایت مربوط به شورای عموی پزشکی انگلستان مراجعه کرده و برای دریافت مجوز، ثبت‌نام کنند. دوره‌های آموزشی جهت معادل‌سازی، دو‌ساله است.

انگلیسی‌ها، یک آزمون ارزیابی هم برگزار می‌کنند که به PLAB شهرت دارد. این آزمون برای تعیین سطح علمی و پزشکی فرد است. آزمون به صورت آنلاین در کشورهایی برگزار می‌شود که در GMC سهیم باشند. قبرس، نزدیک‌ترین کشوری است که این شرایط در مورد آن صدق می‌کند.

مطابق انتظار، مرحله‌ای برای ارزیابی مهارت‌های بالینی و حرفه‌ای هم وجود دارد که دانشگاه‌های پزشکی انگلستان، این ارزیابی را انجام می‌دهند.

معادل‌سازی هزینه هم خواهد داشت. شرکت در آزمون PLAB1 برای مثال 600 پوند هزینه خواهد داشت. جدا از اینکه در دوره‌ی معادل‌سازی، فرد باید بتواند هزینه‌های زندگی خود در انگلستان را نیز پرداخت کند.

مدارک موردنیاز مهاجرت پزشکان

به این مدارک برای شروع روند اخذ شانس مهاجرت به انگلیس از سوی کادر درمان نیاز است:

  • اسکن پاسپورت امضا شده و معتبر
  • اصل و ترجمه مدرک تحصیلی و هرگونه مدرک مربوطِ دیگر
  • مدرک زبان – آیلتس هفت
  • اصل و ترجمه ریزنمرات
  • اصل و ترجمه شناسنامه
  • اصل و ترجمه پروانه مطب یا پروانه پزشکی
  • اصل و ترجمه‌ی گواهی اشتغال
  • ارائه‌ی گردش مالی حساب بانکی
  • رسید پرداخت هزینه‌های ویزا
  • کپی بلیت پرواز و رزرو هتل

همین‌طور ذکر این نکته مهم است که سه نوع ویزا برای پزشکانی که قصد مهاجرت به انگلستان را دارند، وجود دارد:

  • Tier1: فرصت کار برای پزشکان در حوزه‌های غیرآموزشی
  • Tier2: پزشکان وقتی پیشنهاد کار داشته باشند، می‌توانند این ویزا را دریافت کنند.
  • Tier3: این ویزا، دو سال فرصت کار برای پزشکان مهاجر فراهم می‌کند.

مهاجرت پرستاران

مراحل مهاجرت پرستاران به انگلستان نیز، تا حدی شبیه به مسیری است که پزشکان طی می‌کنند. پرستاران نیز باید صلاحیت خود را به این منظور به اثبات برسانند. بخصوص در بخش‌های تیمارستانی، ICU، CCU و  NICU نیاز به افراد جدید در این کشور حس می‌شود که در اولویت جذب افراد کادر درمان از بین مهاجران قرار می‌گیرند.

پرستاران مهاجر-NHS
پرستاران مهاجر-NHS

یک سری دوره و آزمون برای مهاجرت پرستاران، ماماها و کارشناس‌های اتاق عمل به انگلستان وجود دارد که آنها را با هم مرور می‌کنیم:

  • آزمون CBT: این آزمون برای سنجش فنی و مهارتی پرستاران است. تخصص، تجربه علممی و عملی پرستار، ماما و کارشناس اتاق عمل در این آزمون مورد بررسی قرار می‌گیرد. اگرچه برای شرکت در این امتحان، الزامی به حضور در انگلستان نیست، در ایران هم برگزار نمی‌شود.
  • دوره زبان OET: یک مدرک زبان است که برای کادر درمان، بخصوص پرستاران علاقه مند به مهاجرت به انگلیس، مورد قبول است. این مدرک، هم‌ردیف آیلتس است. البته حتی بدون داشتن این مدرک نیز، پرستاران و ماماها و کارشناسان اتاق عمل می‌توانند در دوره‌های رایگان زبان انگلیسی در این کشور استفاده کنند.
  • آزمون OSCE: این آزمون، آخرین و مهم‌ترین آزمون دراین‌بین است. پس از دوره‌ی رزیدنتی و کارآموزی، آزمونی از فرد گرفته می‌شود که توانایی‌های عملمی و کاربردی وی را ارزیابی کند. پس از عبور از این آزمون، فرد رسماً مجوز فعالیت خواهد گرفت.
  • تأییدیه NMC: وقتی فرد این تأییدیه را دریافت کند، می‌توان مدارک را ضمیمه کرده و ویزای کاری خود را دریافت نماید.

حقوق پرستارها در انگلستان، در سطح قابل‌قبولی است. با افزایش سابقه و مهارت، سطح حقوق فرد بالا می‌رود. برای شروع، درآمد سالیانه کمک پرستاری نزدیک به 18 هزار پوند است که در اوج تجربه و سطح علمی، به 84 هزار پوند سالیانه خواهد رسید. از سمت دیگر، برای شروع کار نیاز به یک سری هزینه است. برای مثال 247 پوند هزینه ویزای کاری، 1270 پوند در حساب برای اثبات تمکن مالی و چند صد پوند برای هرکدام از دوره‌ها و آزمون‌ها جهت همسان‌سازی موردنیاز است.

مدارک و مراحل مهاجرت پرستارها

طبیعتاً، مدارک کامل و راضی‌کننده یکی از مهم‌ترین چیزهایی است که در مسیر مهاجرت پرستاران به انگلستان موردتوجه قرار می‌گیرد. این مدارک برای شروع این نوع مراحل مهاجرت موردنیاز است.

  • اطلاعات هویتی
  • کپی مدارک تحصیلی ترجمه‌شده
  • گواهی سوابق کاری
  • گواهی مجوز فعالیت حرفه‌ای در کشور مبدأ
  • کپی پاسپورت
  • دو قطعه عکس
  • مدرک زبان: آیلتس و یا OET که تخصصی در خصوص پرستاری است.

وقتی فرد از مراحلی که پیش‌تر به آنها اشاره شد عبور می‌کند، معمولاً قراردادی سه‌ساله با وی بسته می‌شود. این قرارداد بلندمدت، یک امنیت مالی طولانی‌مدت را برای شما به دنبال خواهد داشت. همین‌طور عموماً این قراردادها بدون مشکل تمدید می‌شوند.

ساعات کاری  پرستارها در انگلستان به طور استاندارد 37.5 ساعت است که بسیار کمتر از نُرم پرستاران در ایران است. بااین‌حال جا برای بیشتر کار کردن هم وجود دارد و اضافه‌کار شامل فرد می‌شود. پرستارانی که در وزهای تعطیل کار می‌کنند، به طور بخصوص نرخ افزایش دستمزد بیشتری دریافت می‌کنند.

مهاجرت دندانپزشک به انگلستان

دندانپزشکی از تخصص‌هایی است که انگلستانی‌ها چشم به آن دارند. روند برای افرادی که با این تخصص چشم به مهاجرت به انگلستان دارند، تا حد بالایی شبیه به پزشکان است. دندانپزشک‌ها نیز باید اقدام به معادل‌سازی کنند. به این معنی که ثابت کنند صلاحیت و اطلاعات کافی را براری کار و حتی برای ادامه‌ی تحصیل در انگلستان دارند. به این منظور باید د آزمون ORE شرکت کنند که در خصوص رشته‌ی تخصصی آنها برگزار می‌شود. این آزمون دومرحله‌ای است که به صورت ORE1 و ORE2 برگزار می‌شود.

  • ORE1: آزمون کامپیوتری و در زمانی سه‌ساعته برگزار می‌شود. فرد در این بخش باید تسلط خود را در حوزه دندانپزشکی نشان دهد.
  • ORE2: افرادی که از سد مرحله‌ی اول عبور کنند (حداکثر تا پنج سال بعد)، قادر به شرکت در این آزمون هستند. فرد در این آزمون باید مهارت‌ها و دانش کلینیکی خود را از طریق آزمون بالینی و عملی اثبات کند.

البته نکته اینجاست که برای شرکت در این آزمون، بابید در ابتدا مدرک آیلتس را تا حد هفت ارائه دهید.

دندانپزشکان هم اجازه‌ی این را پیدا می‌کنند که با خانواده مهاجرت کنند. خانواده به معنی همسر و کودکان زیر هجده سال در این تعریف است. برای درخواست ویزای خانواده، فرد باید بتواند توانایی مالی خود را برای حمایت از خانواده به اثبات برساند. این شامل هزینه‌های مسکن، خوردوخوراک و پوشاک است.

این نکات هم این بین، حائز اهمیت هستند:

  • دندانپزشک در انگلستان با کمتر از دو سال تجربه، 91 هزار پوند سالیانه درآمد دارد. این عدد برای دندانپزشک با بیش از بیست سال تجربه، 260 هزار پوند در سال است.
  • با پنج سال کار در انگلستان و پرداخت مالیات، می‌توانید اقامت دائم این کشور را دریافت کنید.
  • کسی که اقامت دائم را به دست بیاورد، می‌تواند برای دریافت شهروندی انگلستان درخواست دهد؛ اما این مسئله شرایطی دارد:
  • نباید طی این مدت بیش از 450 روز خارج از این کشور بوده باشید.
    • سال گذشته نباید بیش از 90 روز خارج از کشور بوده باشید.
    • نبود سوءپیشینه.

مدارک و مراحل مهاجرت دندانپزشک‌ها

این مدارک برای شروع مراحل مهاجرت به این صورت، باید آماده شود:

  • فرم‌های نشان‌دهنده‌ی موقعیت شغلی فرد (برای مثال در خصوص کار در کلینیک یا بیمارستان)
  • تکمیل فرم‌های مربوط به فرایند ویزا
  • کپی رزومه
  • کپی ترجمه‌شده‌ی مدارک تحصیلی و گواهی سابقه کار
  • کپی پاسپورت
  • دو قطعه عکس
  • مدرک مربوط به تمکن مالی
  • ارائه‌ی دعوت‌نامه از سوی کارفرما

مزایای مهاجرت کادر درمان به انگلیس

مزایای متنوعی در چنین مسئله‌ای وجود دارد. مسئله‌ای اولیه، طبیعتاً شانس اقامت دائم در کشوری جدید است. بیشتر علاقه‌مندان این بین، کشوری پیشرفته را انتخاب می‌کنند یا حداقل کشوری که درآمد بالایی در آن قابل حصول باشد تا با پاسپورتی ارزشمند شانس سفرهای خوب را داشته باشند. همین‌طور چنین ویزایی می‌تواند این اجازه را به فرد می‌دهد که تمام اعضای خانواده‌ی درجه یک خود را به کشور جدید منتقل کند. البته چگونگی این قانون در کشورهای مختلف متفاوت است که قصد ما در این مطلب، پرداختن به انگلستان است. دلایلی دیگر وجود دارد که این بین انگلستان را برجسته می‌نماید.

  • نظام سلامت (NHS): یکی از بهترین و جذاب‌ترین سیستم‌های سلامت در تمام جهان است. انگلیسی‌ها، آن را جزء بزرگ‌ترین افتخارات خود در زمینه‌ی کشورداری عنوان می‌کنند.
  • تنوع فرهنگی: وارد کشور و سیستمی می‌شوید که تبعه‌های کشورهای مختلف در آن مشغول کار هستند. تنها زبان انگلیسی این بین است که ارتباط را برقرار می‌کند و نه‌تنها در بیمارستان‌های این کشور که در تمام جهان، زبان میانجی است.
  • شروع کار با جایگاه فعلی: برای مثال پزشک عمومی نیاز ندارد تخصص بگیرد و بعد در انگلستان استخدام شود. هرکس قادر است با جایگاه علمی فعلی خود، در صورت عبور از مراحلِ عنوان‌شده، وارد کادر درمان انگلیس شود.
  • نرخ بیکاری پایین: برای اعضای کادر درمان، نرخ بیکاری در انگلیس بسیار پایین است.
  • ثبات مالی: اگرچه در انگلستان اعتراضات متعددی به دستمزدهای کادر درمان به وجود آمده، برای کسانی که در ایران کار و زندگی کرده‌اند، عموماً شرایط مالی ان.اچ.اس همچنان جذاب است.
  • توانایی دریافت اقامت دائم: این شانس وجود دارد که با چند سال کار کردن در ان.اچ.اس، فرد شانس شهروندی انگلستان را به دست بیاورد.
  • اعتبار و امکانات بالای بیمارستان‌ها و مراکز آموزشی انگلستان

معایب مهاجرت کادر درمان به انگلیس

 به دلایل گوناگونی این بین می‌توان اشاره کرد که آنها را با هم مرور می‌کنیم:

  • شرایط ورودی دشوار
  • هزینه‌های بالای زندگی
  • اعتراضات پیاپی کارکنان کادر درمان که به نیمه‌تعطیل شدن ان.اچ.اس منجر می‌شود

ترجمه مدارک

افرادی که در دانشگاه‌های علوم پزشکی و پیراپزشکی و هر مؤسسه‌ی دیگری زیر نظر وزارت بهداشت و درمان تحصیل کرده‌اند، ابتدا باید مدرک را به امضای وزارت بهداشت برسانند. برای این کار مدارک عموماً به ساختمان وزارت بهداشت در شهرک غرب برده می‌شود. یک سری مراحل اداری وجود دارد که پس از گذران آنها، مُهر «ترجمه و تأیید آن توسط امور خارجه بلامانع است» روی مدارک (دانشنامه، پشت صفحات ریزنمرات) خورده می‌شود. اگر این مُهر پیش‌تر روی مدارک خورده باشد، فرد دیگر نیازی به مراجعت به وزرت بهداشت برای مثال در خصوص مدرک دیگری چون گواهی پایان کارآموزی نخواهد داشت.

در خصوص مدرک دانشگاه آزاد، لازم است فارغ‌التحصیل به صورت حضوری به بخش بهداشت سازمان مرکزی دانشگاه آزاد مراجعه کند.

پس از تکمیل مدارک، فرد با دردست‌داشتن آنها به یک دارالترجمه‌ی رسمی مراجعه می‌کند.

وقت گرفتن از سفارت

شما پس از جمع‌آوری مدارک، باید درخواست ویزا را به صورت آنلاین ارسال کنید. اگر قصد مهاجرت خانوادگی دارید، باید به صورت جداگانه برای دریافت ویزای همسر و فرزندان خود درخواست بدهید. درست این است که پیش‌تر از وضعیت بیمارستان‌های انگلیسی اطلاع داشته باشید و محل درمانی موردنظر برای مهاجرت را عنوان کنید. البته نیاز به تأییدیه‌ی آن مرکز درمانی نیز دارید، به این معنی که در ابتدا باید مسیرهای گفته شده در راه مهاجرت را بروید و بعد درخواست ویزا کنید. وقتی ویزای کار برای کادر درمان صادر می‌شود، پنج‌ساله است. این ویزا می‌تواند در صورت عدم وجود مشکل تمدید شود یا حتی به اقامت دائم تبدیل شود.

این بین باید هزینه‌ی ویزا هم پرداخت شود. هزینه را می‌توان با پرداخت آنلاین یا کارت‌های ویزا و مسترکارت پرداخت کرد. باید یک ایمیل تأیید دریافت کنید. این ایمیل شامل شماره پرونده می‌شود و طی یک تا سه روز اطلاعات تکمیلی ارسال می‌شود. به‌این‌ترتیب باید تأییدیه‌ی اسناد موردنیاز پیوست شود. سرانجام وقت سفارت مقرر می‌شود و با دردست‌داشتن مدارک، به سفارت بریتانیا مراجعه می‌کنید.

مهاجرت اعضای خانواده

ازآنجاکه انگلستان، هدف خود را برای جذب نیروی کادر درمان تا حد ممکن از مهاجران خارجی گذاشته است، طرح‌هایی برای بهبود شرایط این افراد نیز در نظر گرفته است. از جمله‌ی این شرایط، یکی شانس مهاجرت اعضای خانواده‌ی کارکنان کادر درمان است. پزشکان یا پرستارانی که شرایط اولیه مهاجرت به‌قصد جذب‌شدن در کادر درمان انگلیس را دارند، این شانس را خواهند داشت که برای نزدیکان خود ویزای همراه تهیه کنند. این شامل همسر و فرزندان کمتر از ۱۸ساله می‌شود.

بالطبع، جزئیاتی نیز این بین مطرح است. برای مثال فرضاً پزشکی که قصد مهاجرت به همراه خانواده‌ی خود را دارد، باید ثابت کند که توانایی پرداخت هزینه‌های خود و اعضای خانواده، از جمله مسکن، هزینه‌های جاری زندگی و هزینه‌های اجتماعی را خواهد داشت. به‌هرحال باید در نظر داشته باشید که دولت، قصد پرداخت از بودجه‌ی عمومی را برای اعضای خانواده‌ی مهاجران نخواهد داشت.

جمع‌بندی

به جهات بسیار، انگلیس کشور جالب‌توجهی برای مهاجرت به طور عام و مهاجرت کادر درمان به طور خاص است. کشوری پیشرفته و زیبا که از مراکز مهم تولید علم به شمار می‌رود. شما با مهاجرت به این کشور، شانس آن را خواهید داشت که در این مسیر، نقشی ایفا کنید. جدا از اینکه شانس خوبی برای پیشرفت شغلی، تحصیلی و حتی جایی مناسب برای رشد فرزندان خود خواهید داشت. این مسیر، به‌هیچ‌عنوان ساده و سهل‌الوصول نیست. بااین‌حال اگر شرایط برای مهاجرت را دارید، قطعاً انگلستان می‌تواند گزینه‌ی ایده‌آلی باشد.

سؤالات پرتکرار

چرا مسئله‌ی مهاجرت کادر درمان داغ به طور بخصوص به کشورهایی مثل انگلیس شده است؟

جدا از عواملی که به طور کل مهاجرت متخصصین از ایران را شتاب می‌دهند، مسئله‌ی نیاز کشورهای جهان اول به استخدام‌های بیشتر در حوزه‌ی کادر درمان است. تجربه‌ی کرونا نشان داد که این کشورها نقصی بزرگ در این زمینه دارند، جدا از افراد کادر درمانی که جان خود را از دست دادند یا از کار کناره جستند.

پزشکان و سایر اعضای کادر درمان ایرانی چطور می‌توانند به انگلیس مهاجرت کنند؟

باید مدرک زبان آیتلس هفت داشته باشید. از مراحل معادل‌سازی عبور کنید و بعد کارفرمایی پیدا کنید.

به طور کل، انگلستان کشوری مهاجرپذیر است؟

اگرچه دولت دست راستی سعی کرده مسئله را تا حدی محدود کند، با این حال همچنان مسیر قانونی مهاجرت متخصصین به این کشور، کاملاً باز است.

مهاجرت به انگلستان، برای ایرانی‌ها مناسب است؟

بله، انگلستان به کشوری چندفرهنگی تبدیل شده و احتمال حملات نژادپرستانه کاهش یافته است. از سوی دیگر ایرانیان زیادی در این کشور زندگی می‌کنند.

سیستم سلامت انگلستان چگونه است؟

ان.اچ.اچ سیستمی دولتی و گسترده است که مسئله‌ی سلامت عمومی را در اختیار دارد. بیشتر بیمارستان‌های انگلستان در همین سیستم جا می‌گیرند. افراد با پرداخت هزینه‌ای نسبتا کم (گاهی هم به طور رایگان) بیمه می‌شوند و عموم هزینه‌ها برای آنها رایگان است. پرداخت حقوق کادر درمان، با دولت بریتانیا است.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *