DeFi 2.0 حرکت پروژههایی است که مشکلات DeFi 1.0 را بهبود میبخشد. هدف DeFi ارائه منابع مالی است، اما با مقیاسپذیری، امنیت، تمرکز، نقدینگی و دسترسی به اطلاعات دست و پنجه نرم کرده است. DeFi 2.0 میخواهد با اینها مبارزه کند و تجربه را کاربر پسندتر کند. در صورت موفقیت، DeFi 2.0 میتواند به کاهش خطرات و عوارضی که کاربران رمزارز را از استفاده از آن منصرف میکند، کمک کند.
ما در حال حاضر انواع مختلفی از موارد استفاده DeFi 2.0 را داریم که امروزه کار میکنند. برخی از پلتفرمها به شما امکان میدهند از توکنهای LP خود استفاده کنید و توکنهای LP مزرعه را به عنوان وثیقه برای وام ارائه دهید. این مکانیسم به شما امکان میدهد ارزش اضافی را از آنها ایجاد کنید و در عین حال پاداشهای استخر را دریافت کنید. شما همچنین میتوانید بازپرداخت وامهای خود را در جایی که وثیقه شما برای وامدهنده سود ایجاد میکند، بگیرید. این بهره وام را بدون پرداخت سود توسط وامگیرنده پرداخت میکند.
موارد استفاده دیگر عبارتند از بیمه در برابر قراردادهای هوشمند به خطر افتاده و ضررهای دائمی (IL). یک روند رو به رشد در DeFi 2.0 حاکمیت و عدم تمرکز DAO است. با این حال، دولت ها و تنظیم کنندهها ممکن است در نهایت بر تعداد پروژههای اجرا شده تأثیر بگذارند. این را هنگام سرمایهگذاری در نظر داشته باشید، زیرا ممکن است خدمات ارائه شده تغییر کند.
مقدمه
تقریباً دو سال از رشد DeFi (مالی غیرمتمرکز) در سال 2020 میگذرد. از آن زمان، ما پروژههای DeFi فوقالعاده موفقی مانند یونی سواپ UniSwap، غیرمتمرکز کردن تجارت و امور مالی، و راههای جدید برای کسب علاقه در دنیای ارزهای دیجیتال داشتهایم. اما درست همانطور که با بیت کوین (BTC) تجربه کردیم، هنوز مشکلاتی برای حل در چنین زمینه جدیدی وجود دارد. در پاسخ، اصطلاح DeFi 2.0 برای توصیف نسل جدیدی از برنامههای غیرمتمرکز DeFi (DApps) محبوب شده است.
از دسامبر 2021، ما همچنان منتظر سیل کامل DeFi 2.0 هستیم، اما میتوانیم شروع آن را ببینیم. بدانید که در این مقاله باید به چه مواردی توجه کنید و چرا DeFi 2.0 برای حل مشکلات برجسته در اکوسیستم DeFi مورد نیاز است.
دیفای 2 چیست؟
دیفای 2، DeFi 2.0 جنبشی است که در تلاش برای ارتقاء و رفع مشکلاتی است که در DeFi دیده میشود. DeFi در ارائه خدمات مالی غیرمتمرکز به هر کسی که کیف پول رمزنگاری دارد انقلابی بود، اما همچنان نقاط ضعفی دارد. کریپتو قبلاً این فرآیند را با بلاکچینهای نسل دوم مانند اتریوم (ETH) در حال بهبود در بیت کوین دیده است. DeFi 2.0 همچنین باید به مقررات انطباق جدیدی که دولتها قصد معرفی آن را دارند، مانند KYC و AML، واکنش نشان دهد. بیایید به یک مثال نگاه کنیم.
استخرهای نقدینگی (LPs) در DeFi بسیار موفق عمل کردهاند، زیرا به ارائهدهندگان نقدینگی اجازه میدهد تا برای استیکینگ جفت توکن، کارمزد دریافت کنند. با این حال، اگر نسبت قیمت توکنها تغییر کند، ارائه دهندگان نقدینگی در معرض خطر از دست دادن پول (از دست دادن دائمی) هستند. یک پروتکل DeFi 2.0 میتواند با هزینه اندکی بیمهای در برابر این موضوع ارائه دهد. این راه حل انگیزه بیشتری برای سرمایهگذاری در LPها فراهم میکند و به کاربران، سهامداران و فضای DeFi به طور کلی سود میرساند.
محدودیتهای دیفای DeFi چیست؟
قبل از پرداختن به موارد استفاده از DeFi 2.0، بیایید مشکلاتی را که سعی در حل آن دارد بررسی کنیم. بسیاری از مسائل در اینجا مشابه مشکلاتی است که فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال به طور کلی با آن مواجه هستند:
1. مقیاس پذیری: پروتکلهای دیفای DeFi در بلاکچینها با هزینههای ترافیک و گاز بالا اغلب خدمات کند و گرانی را ارائه میدهند. کارهای ساده ممکن است خیلی طول بکشد و مقرون به صرفه شود.
2. اوراکلها و اطلاعات شخص ثالث: محصولات مالی بسته به جزئیات خارجی به اوراکلهای با کیفیت بالاتر (منابع دادههای شخص ثالث) نیاز دارند.
3. تمرکز: افزایش مقدار تمرکززدایی باید یک هدف در DeFi باشد. با این حال، بسیاری از پروژهها هنوز اصول DAO را ندارند.
4. امنیت: اکثر کاربران خطرات موجود در DeFi را مدیریت یا درک نمیکنند. آنها میلیونها دلار در قراردادهای هوشمندی که کاملاً نمیدانند امن هستند، شریک میشوند. در حالی که ممیزیهای امنیتی در محل وجود دارد، اما با به روز رسانی، ارزش آنها کاهش مییابد.
5. نقدینگی: بازارها و استخرهای نقدینگی در بلاکچینها و پلتفرمهای مختلف پخش شدهاند و نقدینگی را تقسیم میکنند. تامین نقدینگی همچنین وجوه و ارزش کل آنها را قفل میکند. در بیشتر موارد، توکنهای موجود در استخرهای نقدینگی را نمیتوان در جای دیگری استفاده کرد و باعث ناکارآمدی سرمایه میشود.
چرا DeFi 2.0 مهم است؟
حتی برای HODLers و کاربران باتجربه رمزنگاری، DeFi میتواند دلهرهآور و چالش برانگیز باشد. با این حال، هدف آن کاهش موانع ورود و ایجاد فرصتهای کسب درآمد جدید برای دارندگان کریپتو است. کاربرانی که ممکن است از یک بانک سنتی وام دریافت نکنند، ممکن است با DeFi وام بگیرند.
DeFi 2.0 مهم است زیرا میتواند امور مالی را بدون به خطر انداختن ریسک، دموکراتیک کند. DeFi 2.0 همچنین سعی میکند مشکلات ذکر شده در بخش قبل را حل کند و تجربه کاربر را بهبود بخشد. اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم و مشوقهای بهتری ارائه کنیم، آنگاه همه میتوانند برنده شوند.
موارد استفاده دیفای 2
لازم نیست منتظر موارد استفاده DeFi 2.0 باشیم. در حال حاضر پروژههایی وجود دارد که خدمات جدید DeFi را در بسیاری از شبکهها از جمله اتریوم، زنجیره هوشمند بایننس، سولانا و سایر بلاکچینهای دارای قرارداد هوشمند ارائه میکنند. در اینجا ما به برخی از رایجترین آنها نگاه می کنیم:
بازکردن ارزش دارایی استیک شده
اگر تا به حال یک جفت توکن را در یک استخر نقدینگی استیک کرده باشید، در ازای آن، توکنهای LP دریافت خواهید کرد. با DeFi 1.0، میتوانید توکنهای LP را با یک مزرعه بازده به اشتراک بگذارید تا سود خود را ترکیب کنید. قبل از DeFi 2.0، این تا جایی بود که زنجیره برای استخراج ارزش پیش میرود. میلیونها دلار در خزانههای تامین نقدینگی محبوس شدهاند، اما پتانسیل برای بهبود بیشتر کارایی سرمایه وجود دارد.
DeFi 2.0 این را یک گام فراتر میبرد و از این توکنهای LP مزرعه بازده به عنوان وثیقه استفاده میکند. این میتواند برای وام رمزنگاری از یک پروتکل وام یا برای ضرب توکنها در فرآیندی مشابه MakerDAO (DAI) باشد. مکانیسم دقیق براساس پروژه تغییر میکند، اما ایده این است که توکنهای LP شما باید ارزش خود را برای فرصتهای جدید باز کنند در حالی که همچنان APY تولید میکنند.
بیمه قرارداد هوشمند
انجام بررسی دقیق قراردادهای هوشمند دشوار است مگر اینکه یک توسعهدهنده با تجربه باشید. بدون این دانش، شما فقط میتوانید تا حدی یک پروژه را ارزیابی کنید. این امر ریسک زیادی را هنگام سرمایهگذاری در پروژه های DeFi ایجاد میکند. با DeFi 2.0، امکان دریافت بیمه DeFi در قراردادهای هوشمند خاص وجود دارد. تصور کنید از یک بهینه ساز بازده استفاده میکنید و توکنهای LP را در قرارداد هوشمند آن قرار دادهاید. اگر قرارداد هوشمند به خطر بیفتد، میتوانید تمام سپردههای خود را از دست بدهید.
یک پروژه بیمه میتواند با پرداخت هزینهای به شما ضمانت سپرده شما را در liquidity pool بدهد. توجه داشته باشید که این فقط برای یک قرارداد هوشمند خاص خواهد بود. معمولاً اگر قرارداد استخر نقدینگی به خطر بیفتد، پرداختی دریافت نخواهید کرد. با این حال، اگر قرارداد مزرعه محصول به خطر بیفتد اما تحت پوشش بیمه قرار گیرد، احتمالاً پرداختی دریافت خواهید کرد.
بیمه خسارت دائمی
اگر در یک استخر نقدینگی سرمایه گذاری کنید و استخراج نقدینگی را شروع کنید، هرگونه تغییر در نسبت قیمت دو توکنی که قفل کردهاید ممکن است منجر به زیان مالی شود. این فرآیند به عنوان ضرر دائمی شناخته میشود، اما پروتکلهای جدید DeFi 2.0 در حال بررسی روشهای جدیدی برای کاهش این خطر هستند.
به عنوان مثال، تصور کنید یک توکن به یک LP یک طرفه اضافه کنید که در آن نیازی به اضافه کردن یک جفت نیست. سپس پروتکل توکن بومی آنها را به عنوان طرف دیگر جفت اضافه میکند. سپس کارمزدهای پرداخت شده از مبادلات در جفت مربوطه را دریافت خواهید کرد و همچنین پروتکل نیز دریافت خواهد کرد. با گذشت زمان، پروتکل از کارمزدهای خود برای ایجاد یک صندوق بیمه استفاده می کند تا سپرده شما را در برابر اثرات زیان گذرا تضمین کند. اگر کارمزد کافی برای پرداخت زیان وجود نداشته باشد، پروتکل میتواند توکنهای جدیدی را برای پوشش آنها ایجاد کند. اگر توکنها زیاد باشد، میتوان آنها را برای بعد ذخیره کرد یا برای کاهش عرضه سوزاند.
وامهای خود بازپرداخت
به طور معمول، گرفتن وام مستلزم ریسک انحلال و پرداخت بهره است. اما با DeFi 2.0، نیازی به این نیست. به عنوان مثال، تصور کنید که وامی به ارزش 100 دلار از یک وامدهنده رمزنگاری دریافت میکنید. وام دهنده 100 دلار ارز دیجیتال به شما میدهد اما 50 دلار به عنوان وثیقه نیاز دارد. هنگامی که سپرده خود را ارائه میکنید، وام دهنده از آن برای دریافت سود برای پرداخت وام شما استفاده میکند. پس از اینکه وام دهنده 100 دلار با رمز ارز شما به علاوه اضافی به عنوان حق بیمه به دست آورد، سپرده شما برگردانده میشود. در اینجا نیز خطر انحلال وجود ندارد. اگر ارزش توکن وثیقه کاهش یابد، پرداخت وام بیشتر طول میکشد.
چه کسی DeFi 2.0 را کنترل میکند؟
با این همه ویژگی و موارد استفاده، ارزش این را دارد که بپرسیم چه کسی آنها را کنترل میکند؟ خوب، همیشه یک روند غیرمتمرکز با فناوری بلاکچین وجود داشته است. دیفای تفاوتی ندارد. یکی از اولین پروژههای DeFi 1.0، MakerDAO (DAI)، استانداردی را برای حرکت تعیین کرد. اکنون، به طور فزاینده ای رایج است که پروژهها به جامعه خود نظر بدهند.
بسیاری از توکنهای پلتفرم نیز بهعنوان توکنهای حاکمیتی کار میکنند که به دارندگان آنها حق رای میدهند. منطقی است انتظار داشته باشیم که DeFi 2.0 تمرکززدایی بیشتری را به فضا بیاورد. با این حال، نقش انطباق و مقررات با رسیدن به DeFi مهمتر میشود.
خطرات Defi 2.0 چیست و چگونه از آنها پیشگیری کنیم؟
DeFi 2.0 بسیاری از خطرات مشابه DeFi 1.0 را دارد. در اینجا برخی از اصلیترینها و کارهایی که میتوانید برای ایمن نگه داشتن خود انجام دهید آورده شده است.
1. قراردادهای هوشمندی که با آنها تعامل دارید ممکن است دارای درهای پشتی، نقاط ضعف یا هک شوند. ممیزی نیز هرگز تضمینی برای ایمنی پروژه نیست. تا آنجا که ممکن است در مورد پروژه تحقیق کنید و درک کنید که سرمایه گذاری همیشه مستلزم ریسک است.
2. مقررات میتواند بر سرمایهگذاری شما تأثیر بگذارد. دولتها و تنظیم کنندهها در سراسر جهان به اکوسیستم DeFi علاقهمند هستند. در حالی که مقررات و قوانین میتوانند امنیت و ثبات را برای کریپتو به ارمغان بیاورند، برخی از پروژهها ممکن است مجبور شوند خدمات خود را به عنوان قوانین جدیدی که ایجاد شده اند تغییر دهند.
3. ضرر ناپایدار. حتی با بیمه IL، هنوز برای هر کسی که میخواهد با استخراج نقدینگی درگیر شود، خطر بزرگی است. خطر را هرگز نمیتوان به طور کامل به حداقل رساند.
4. ممکن است دسترسی به وجوه خود دشوار باشد. اگر از طریق رابط کاربری وبسایت پروژه DeFi سرمایهگذاری میکنید، ممکن است ایده خوبی باشد که قرارداد هوشمند را در یک کاوشگر بلاکچین نیز قرار دهید. در غیر این صورت، در صورت از کار افتادن وبسایت، نمیتوانید برداشت کنید. با این حال، برای تعامل مستقیم با قرارداد هوشمند، به تخصص فنی نیاز دارید.
نتیجه گیری
در حالی که ما در حال حاضر پروژههای موفق بسیاری در فضای DeFi داریم، هنوز پتانسیل کامل DeFi 2.0 را مشاهده نکردهایم. این موضوع هنوز برای اکثر کاربران پیچیده است و هیچ کس نباید از محصولات مالی که کاملاً درک نمیکند استفاده کند. هنوز کار برای ایجاد یک فرآیند ساده شده، به ویژه برای کاربران جدید وجود دارد. ما شاهد موفقیت در روشهای جدید برای کاهش ریسک و کسب APY بودهایم، اما باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا DeFi 2.0 به طور کامل به وعدههای خود عمل میکند یا خیر.
نظرات کاربران