0

دانلود آلبوم تکنوازی تنبور از نورعلی الهی

آلبوم تکنوازی تنبور مجموعه اثری است از نورعلی الهی که به صورت رسمی منتشر شد و در اختیار علاقه‌مندان به موسیقی قرار گرفت.

به گزارش خوبو، آلبوم موسیقی تکنوازی تنبور اثری از نورعلی الهی است. این آلبوم، شامل ۱۱ قسمت، ۱۳ سی‌دی و ۹۳ قطعه موسیقی در سبک فولکلور را می‌توانیم گوش دهیم. این آلبوم توسط موسسه فرهنگی هنری ماهور منتشر و عرضه شده است. قیمت هر یک از لوح‌های این آلبوم، ۷۲,۰۰۰ یا ۷۶,۰۰۰ یا ۱۴۴,۰۰۰ تومان است.

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۱

این آلبوم شامل دو لوح و قطعه موسیقی در سال ۱۳۸۸ منتشر شد. دفترچه‌ سی‌دی، نوشته‌ ژان دورینگ با همکاری شاهرخ الهی، به شرح مفصل قطعات می پردازد و حکایت‌های مربوط به هر قطعه، پیشینه‌ آنها، موارد فنی (مد، فواصل، تزئینات، تکنیک‌های نوازندگی)، وجه تسمیه و روایت‌های مختلف آن‌ها را معرفی می‌کند. در این مجموعه، نورعلی الهی در قطعه باباجلیلی بداهه‌نوازی کرده است. 

لوح اول

#نام آهنگ
۱قطعه‌ شیخ امیری
۲سرودهای روحانی «هی داود»
۳بداهه‌نوازی در «بابا جلیلی» در فاصله‌ چهارم و قطعه‌ زنگ شتری در فاصله‌ دوم

لوح دوم

#نام آهنگ
۱قطعه‌ «عابدینی»، با مقدمه‌ «یادگاری»
۲سرودهای روحانی
۳کاکا‌ رِدایی و سحری سید خاموش
۴شان جنبانک
۵طرز
۶نکیسا و باربد
تک‌نوازی تنبور نورعلی الهی

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۲ (رقص های معنوی و شُر)

این مجموعه شامل دو سی‌دی از تک‌نوازی‌های تنبور استاد الهی است: ۱. رقص‌های معنوی ۲. شُر. بداهه‌نوازی‌های خاص ایشان در این دو سی‌دی در قالب سه سوییت نشان داده شده‌اند: سوییت «بابافقیهی»، سوییت «چپی» و سوییت «قطار».

تأثیر موسیقی سنتی ایرانی بر شیوه‌ تنبورنوازی او کاملاً حس می‌شود و به همان نسبت هنر تنبورنوازی‌اش هم به نوبه‌ خود الهام‌بخش اجراهای او از قطعات کارگان موسیقی سنتی ایرانی بوده است. اما این ارتباط دو سویه و توانمند، کیفیت بیانی او را در موسیقی محدود نکرد زیرا بر آن بود تا ترکیبی ملموس از دو ساز زهی ایرانی و کُردی، یعنی سه‌تار و تنبور، به وجود آورد که از نظر فن اجرا و خصوصیات ظاهری ویژه باشند.

از این رو سازی جدید را طراحی کرد و برای ساخت سفارش داد: تنبوری پنج‌سیمه که به او امکان می‌داد فنون خاص نوازندگی سه‌تار و تنبور را در هم ادغام کند. اجرای سوییت «قطار» در این مجموعه حدود چهل دقیقه طول می‌کشد که می‌توان آن را کامل‌ترین اجرای ضبط‌ شده از میان اجراهای به‌جامانده از استاد الهی به‌ شمار آورد.

این آلبوم در سال ۱۳۹۱ منتشر شد.

لوح اول

#نام آهنگ
۱تضرع از سوییت «بابافقیهی» (رقص‌های معنوی)

لوح دوم

#نام آهنگ
۱سوییت «قره چوبی» و پیش‌درآمد سماع (رقص‌های معنوی)
۲سوییت «سماع» (رقص‌های معنوی)
۳سوییت «چپی» (رقص‌های معنوی)
۴سوییت «قطار» (شُر)
تک‌نوازی تنبور نورعلی الهی

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۳ (هارمونی های آسمانی و مناجات عرفانی)

هارمونی‌های آسمانی و مناجات عرفانی عناوین مجموعه‌ سوم از سری تک‌نوازی‌های تنبور استاد نورعلی الهی است. استاد الهی (۱۲۷۴-۱۳۵۳) از خردسالی شروع به نواختن تنبور کرد و با ظرافت‌های فنی سبک‌های کُردی، لُری، ترکی، فارسی، عربی و هندی در سنت موسیقی مقدس کاملا آشنا شد.

قطعاتی که با تنبور پنج‌سیمه اجرا شده‌اند از نظر بیان، همان دقت و شدت تنبور سه‌سیمه را دارند. به همین خاطر وسعت صدا و شفافیت آن کاملاً جدید است. او همه‌ امکانات چندصدایی را در کمال آزادی روی این ساز به‌کار می‌گیرد. در اینجا او تنبور پنج‌سیمه و سه‌تار ایرانی را به همان سبک شخصی و بدیع خود می‌نوازد. در سی‌دی هارمونی‌های آسمانی تمامی قطعات به‌جز قطعه‌ی ششم (۱۳۲۹) بین سال‌های ۱۳۴۳ و ۱۳۵۱ و در سی‌دی مناجات عرفانی حدود سال ۱۹۷۰ در تهران ضبط شده‌اند.

این آلبوم در سال ۱۳۹۲ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱سوییت مبارک بادا (هارمونی‌های آسمانی)
۲واله ویتانه (هارمونی‌های آسمانی)
۳علی آمان، یا علی (هارمونی‌های آسمانی)
۴موسیقی ذکر (هارمونی‌های آسمانی)
۵دعای حضرت علی (ع) (هارمونی‌های آسمانی)
۶سوییت چپی (هارمونی‌های آسمانی)
۷بابا فَقیهی (مناجات عرفانی)
۸شاه‌خوشین (مناجات عرفانی)
۹بابا سرهنگی (مناجات عرفانی)
۱۰بابا نااوسی (مناجات عرفانی)
۱۱بداهه‌پردازی در سوییت جلوشاهی (مناجات عرفانی)
تک‌نوازی تنبور نورعلی الهی

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۴ (یک حماسه‌ معنوی و راه‌های عشق الهی)

یک حماسه‌ معنوی و راه‌های عشق الهی عناوین مجموعه‌ چهارم از سری تک‌نوازی‌های تنبور استاد نورعلی الهی است. درباره‌ این اثر، به قلم ژان دورینگ و شاهرخ الهی می‌خوانیم:

هرچند استاد به‌طور معمول بیش از بیست دقیقه نمی‌نواخت اما قطعات این سی‌دی حالت یک اجرای طولانی را متبادر می‌کند که در آن هر قطعه به طبیعی‌ترین وضع ممکن به دنبال دیگری می‌آید. مبنای اصلی انتخاب این قطعات روایت است اما نه روایت رویدادها بلکه بیان مراحل جوهری روح: حالاتی چون خُسران، غم غربت، فراق، و سپس وصل و بازگشت. حماسه‌ی روح با ورود دردناکش به ابعاد زمان و مکان آغاز می‌شود. روح، که از زمانی قبل از این زمان و مکانی بیرون از این مکان، دائم غم دوری دارد.

قطعات در منزل استاد الهی در سال ۱۳۴۳ ضبط شده‌اند و متن دفترچه‌ سی‌دی نوشته‌ی ژان دورینگ و شاهرخ الهی است.

این آلبوم در سال ۱۳۹۲ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱سلطان دینه ۱
۲سلطان دینه ۲
۳سلطان دینه به روایتی دیگر
۴هانای فریادرس
۵آقا یار داوود
۶آقای جافم
۷حق داوود
۸جم نیان دوسان اویانه
۹جم نیان دوسان اویانه به روایتی دیگر
تک‌نوازی تنبور نورعلی الهی

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۵ (گفت و گو با معشوق آسمانی و موسیقی معنوی تنبور)

گفت‌وگو با معشوق آسمانی و موسیقی معنوی تنبور عناوین مجموعه‌ی پنجم از سری تک‌نوازی‌های استاد نورعلی الهی است. درباره‌ این اثر، به قلم ژان دورینگ و شاهرخ الهی می‌خوانیم:

موسیقی او عرفانی است، بی‌آنکه واقعا برای مراسم آیینی باشد زیرا او تنبور را اغلب برای خود یا برای حلقه‌ کوچکی از نزدیکان می‌نواخت. سرانجام اینکه، جنبه‌ معنوی موسیقی او چیزی از جنبه‌ زیبایی‌شناختی آن کم نکرده است.

این قطعات در تهران بین سال‌های ۱۳۴۳ تا ۱۳۵۱ ضبط شده‌اند. 

این آلبوم در سال ۱۳۹۲ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱شیخ امیری استاد الهی (گفت‌وگو با معشوق آسمانی)
۲قطعه‌ شیخ‌امیری (گفت‌وگو با معشوق آسمانی)
۳ذکر و سماع عرفانی (گفت‌وگو با معشوق آسمانی)
۴سوییت شاه‌حسینی (بخش اول) (گفت‌وگو با معشوق آسمانی)
۵سوییت جلوشاهی (موسیقی معنوی تنبور)
۶ذکر و سوییت «ای داوود» (موسیقی معنوی تنبور)
۷سحری (موسیقی معنوی تنبور)
۸ساروخوانی (آواز سار) (موسیقی معنوی تنبور)
تک‌نوازی تنبور نورعلی الهی

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۷ (بیداری)

بیداری مجموعه‌ هفتم از سری تک‌نوازی‌های استاد نورعلی الهی است. قطعه‌ «سوییت مناجات»ِ این آلبوم به‌یادآوری هنرمندانه‌‌ این می‌پردازد که همه‌‌‌ امور به دست معبود ازلی است. استاد الهی در قطعه‌ «هر وَ اُ سلطان» از دو شخصیت معنوی علی و سلطان یاد‌ می‌کند. «سوییت شاه‌خوشینی» نیز در وصف شاه‌خوشین عارف قرن پنجم قمری است. «سوییت سحَری در کوک فرنگی» معمولا در سحر نواخته می‌شد تا روح درویشان را به هیجان آورد. آنچه این پیش‌درآمد را خارق‌العاده می‌سازد آن‌ است که به‌جای کوک‌شدن در فاصله‌ چهارم معمول، در فاصله‌ دوم کوک شده است. «قطعه‌ سحَری در ادامه‌ قطار» نیز نمایانگر نوعی گفت‌وگو میان دو معشوق آسمانی است.

این آلبوم در سال ۱۳۹۳ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱ساروخانی، سوییت مناجات
۲هر وَ اُ سلطان
۳سوییت شاه‌خوشینی
۴سوییت سحری در کوک فرنگی
۵بداهه‌نوازی در سوییت خان‌امیری
۶سوییت اذکار
۷سحری در ادامه‌ قطار

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۸ (اولم تو بودی، آخرم تو باشی)

درباره‌ این اثر، به قلم شاهرخ الهی می‌خوانی:

تنبور استاد الهی عمدتاً بین سال‌های 1342 تا 1351 شمسی ضبط شده است. ضبط‌‌ها در زمانی صورت گرفته که استاد در بین نزدیکان و افراد خانواده‌اش می‌نواخت، نه به منظور انتشار آن، بلکه به این قصد که نشانی از این نغمات حفظ شوند، نغماتی که اینچنین شنوندگان خود را تحت تأثیر قرار می‌داد و منقلب می‌کرد. استاد الهی پدیدآورِ هنر متعالی تنبور است، سازی که تا آن زمان ساز عبادیِ اقلیتی کوچک به شمار می‌رفت و آهنگ (ملودی) های ساده‌ای را در برمی‌گرفت. رپرتوارِ یگانه‌ و تکنیک نواختن او، به حق، میراث جهانی است و پس از انتشار ‌آثار ضبط ‌شده‌‌اش، با توجه به ماهیت موسیقایی آن، اهمیت این موسیقی از نظر هنری، تاریخی و معنوی معلوم گردیده است.

این آلبوم در سال ۱۳۹۸ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱سماع
۲حقحق و هوهو
۳یا شاه تو با من باشی
۴سوئیت سحری
۵واریاسیون روی ملودی «یا سلطان آمان آگرم دای»
۶جلوشاهی، سوئیت با تنبور پنج‌سیمی
آلبوم تکنوازی تنبور

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۹ (بازگشت به اصل خود)

این آلبوم در سال ۱۳۹۸ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱شینِ طرز در سوئیت نکیسا و باربد
۲شیخ‌امیریِ ترکی
۳بداهه‌نوازی
۴شیخ‌امیریِ استاد الهی
۵سوئیت ذکرها
۶خان‌امیری در سوئیت جلوشاهی
۷سوئیت پا کُتَکی
آلبوم تکنوازی تنبور

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۱۰ (فانی و باقی)

درباره‌ این اثر، به قلم شاهرخ الهی می‌خوانیم:

استاد الهی نواختن تنبور را از کودکی آغاز کرد، و در طول زندگانی‌اش، هیچگاه از تمرین موسیقی باز نایستاد. «در دو چیز فوت وقت برایم نشد: تنبور و سلوک معنوی». او در مورد تنبور می‌گفت: «ارتباط قلبی مهم است نه نفس موسیقی یا ساز، ” او” مهم است.» بدین‌ترتیب موسیقی استاد الهی علاوه بر کیفیت زیبایی‌شناختی و هنری‌اش، بیش از همه وسیله‌ای است برای توجه به خالق، و به ارتعاش درآوردن روح تا روح را به مسیر کمال ترغیب کند.

 این سی‌دی جدید، بر آن است تا مسئله‌ی اصلی این راه را یادآوری کند: فنای دنیا، و بقای آخرت. «سعادت آن است که آنچه مایه‌ی نیک‌بختی در آخرت است داشته باشد […] آنچه در دنیا است همه در گذرند، سعادت باید ابدی باشد.» این سی‌دی، از قطعه‌ای به قطعه‌ی دیگر، یادآوری می‌کند که تمامی این دنیا، در واقع فناپذیر است و سعادت ابدی فقط در جوار خالق، در کنار یکتا، به دست می‌آید. استاد الهی می‌افزاید: «زندگانی ما در این دنیا، مثل شخصی است که شبی را در مهمانخانه‌ای عالی یا کاروانسرایی محقر می‌گذراند […] در هر دو صورت مهمان یک شب است، و بقیه‌ی عمر را در خانه‌ای صرف خواهد کرد که بهترست از الان آن را آماده سازد.

اغلب قطعات موجود در این سی‌دی، در سال‌های 1340 به شیوه‌ای غیررسمی در کانون خانواده ضبط شده است. 

این آلبوم در سال ۱۴۰۱ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱سوییت باباسرهنگی و بابا ناووسی
۲سوییت ذکرها
۳مناجات در سوییت بابا جلیلی
۴گریلی
۵مناجات در سوییت بابا فقیهی
۶سرود روحانی
۷هل‌پرکه
آلبوم تکنوازی تنبور

آهنگ های آلبوم تکنوازی تنبور ۱۱ (پژواک و تکریم)

درباره‌ این اثر، به قلم ژان دورینگ می‌خوانیم:

“تنبور، به‌رغمِ سادگی، سازِ کاملی‌ست که همراهی کوبه‌ای‌ها چيزی به آن اضافه نمی‌کند، چراکه ضربه‌های دستِ راست روی ساز ريتم را با وضوح بي‌نقصی مشخص می‌کند و اجرای انواع دگره‌های دلخواه را ممکن می‌سازد. از همين روست که تنبورِ کُردی، و بخصوص تنبورِ استاد، به ندرت با دف همراه می‌شود و در آن مواردِ نادر هم همراهی دف براي پشتيبانی از صدای خواننده يا به رقص درآوردنِ جمع است. تنبور خود سازی کامل است، و در عينِ حال، مکملی بی‌نقص براي آواز…در بعضی فرهنگ‌ها، از اين ساز در اجرای موسيقی عبادی و مقدس هم بهره می‌گيرند.”

این آلبوم در سال ۱۴۰۲ منتشر شد.

#نام آهنگ
۱پژواک: سوييت سحری
۲پژواک: سوييت ساروخانی
۳پژواک: سوييت شاه‌حسينی
۴پژواک: چپی/ چوپی
۵پژواک: سوييت شيخ اميری
۶پژواک: زيرِ دستان
۷پژواک: سوييتِ فرنگی
۸تکريم: سوييتِ جلوشاهی
۹تکريم: يا شاه تو با من باشی
۱۰تکريم: تار
۱۱تکريم: سوييتِ قطار
۱۲تکريم: بالادستان
۱۳تکريم: طرز
۱۴تکريم: شکسته
۱۵تکريم: بابا سرهنگی و بابا ناووسی
۱۶تکريم: دو بالا و کريم‌ خانی
۱۷تکريم: سوييتِ گل و خار

بیشتر بخوانید

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *