0

ارزش کل قفل شده (TVL) در کریپتو چیست و چرا اهمیت دارد؟

ارزش کل قفل شده چیست؟

مقدار کل قفل شده به چه معناست؟

از زمان رونق مالی غیرمتمرکز (DeFi) در سال 2020، کارشناسان بازار مالی با نوع جدیدی از سرمایه‌گذاری کنار آمده‌اند و به دنبال راه‌هایی برای سنجش عملکرد آن بوده‌اند. به غیر از ارزش بازار، حجم معاملات و عرضه کل و در گردش، ارزش کل قفل شده (TVL) یکی از شاخص‌های رمزنگاری است که در بین سرمایه‌گذاران DeFi برای ارزیابی ارزش کلی دارایی‌ها در Defi محبوب است.

دارایی‌های DeFi شامل پاداش‌ها و بهره‌هایی است که از خدمات معمولی مانند وام‌دهی، سهام و استخرهای نقدینگی به دست می‌آیند که در قالب قراردادهای هوشمند ارائه می‌شوند. به عنوان مثال، TVL در سهامداری، یک شاخص بسیار مفید برای سرمایه‌گذارانی است که به دنبال پشتیبانی از پلتفرم‌های DeFi با بالاترین پاداش هستند. این مقدار کل قفل شده در پروتکل‌های سهامداری DeFi است و نشان دهنده مقدار دارایی‌های سپرده شده توسط ارائه دهندگان نقدینگی است.

در سال 2022، TVL به نزدیک به 2 میلیارد دلار در سطح جهانی رسیده است که از 400 میلیون دلار در دو سال گذشته افزایش یافته است. با افزایش محبوبیت و ارزش DeFi در فضای ارزهای دیجیتال، TVL به معیاری ضروری برای سرمایه‌گذارانی تبدیل شده است که می‌خواهند ارزیابی کنند که آیا کل اکوسیستم یا یک پروتکل واحد سالم است و ارزش سرمایه‌گذاری را دارد.

در حالی که TVL به سادگی به عنوان ارزش کل ارز دیجیتال قفل شده در یک قرارداد هوشمند تعریف می‌شود، شرایط اساسی وجود دارد که ممکن است بر ارزش پروژه‌های DeFi تأثیر بگذارد. عناصر مختلف با ارزش TVL به غیر از سپرده‌ها، برداشت‌ها و مبلغی که یک پروتکل در واقع نگه می‌دارد، موافق هستند. TVL همچنین با ارزش ارز فیات یا توکن بومی تغییر می‌کند. سپرده‌های برخی از پروتکل‌ها ممکن است در توکن اصلی پروژه تعریف شوند، بنابراین TVL آن با مقدار آن متفاوت است. اگر ارزش یک توکن خاص افزایش یابد، TVL پروتکل نیز افزایش می‌یابد.

چرا TVL در DeFi اهمیت دارد؟

برای اینکه پلتفرم‌های DeFi کار کنند، باید سرمایه به عنوان وثیقه وام یا نقدینگی در استخرهای تجاری سپرده شود. TVL اهمیت دارد زیرا نشان‌دهنده تأثیر سرمایه بر سود و قابلیت استفاده برنامه‌های DeFi برای معامله‌گران و سرمایه‌گذاران است. هنگامی که TVL یک پلتفرم DeFi افزایش می‌یابد، نقدینگی، محبوبیت و قابلیت استفاده افزایش می‌یابد. این عوامل به موفقیت پروژه کمک م‌ کنند.

TVL بالاتر به این معنی است که سرمایه بیشتری در پروتکل‌های DeFi قفل شده است و شرکت کنندگان از مزایا و درآمدهای قابل توجه بیشتری برخوردار می‌شوند. TVL کمتر به معنای در دسترس بودن کمتر پول است و در نتیجه بازدهی کمتری دارد. سهم بازار پروتکل‌های DeFi را می‌توان به راحتی از طریق پلتفرم‌های شرکت‌های تحلیلی مانند DeFi Pulse و DefiLlama شناسایی کرد که داده‌هایی را در مورد میزان دارایی‌های رمزنگاری قفل شده در قراردادهای هوشمند مربوطه ارائه می‌دهند.

شرکت‌کنندگان DeFi که TVL را در DeFi Pulse ردیابی می‌کنند باید بدانند که این پلتفرم حرکات قرارداد هوشمند پروتکل‌ها را در بلاکچین اتریوم تنها با استخراج کل موجودی توکن‌های اتر (ETH) و ERC20 نظارت می‌کند. از سوی دیگر DefiLlama TVL را با استخراج کل موجودی تمام زنجیره‌های DeFi ترکیبی یا هر پلتفرم جداگانه به طور جداگانه محاسبه می‌کند.

TVL چگونه محاسبه می‌شود؟

با توجه به ظهور پروتکل‌های جدید بی‌وقفه در فضای DeFi، ممکن است ایجاد TVL دقیق در بازار کلی و تعیین اینکه آیا یک پلتفرم خاص DeFi گزینه ایمن برای کاربران نهایی است چالش برانگیز باشد. با این حال، شرکت‌کنندگان می‌توانند پروتکل‌های تثبیت‌شده‌تری را با استفاده از معیار TVL 1 میلیارد دلاری انتخاب کنند، که باید به اندازه کافی مطمئن باشد.

TVL بالاتر بهتر است، زیرا باید نشان دهنده یک پلتفرم سالم با تقاضای بالا با تیم توسعه‌دهندگان قوی و یک مورد استفاده ارزشمند باشد. همه اینها باید مشارکت‌کنندگان و سرمایه‌گذاران بیشتری را جذب کنند و به افزایش TVL در پروژه کمک کنند. از سوی دیگر، زمانی که پروتکل‌های DeFi با TVL پایین‌تر بازدهی بالایی ارائه می‌دهند، باید هشدار قرمز اعلام شود. به عنوان مثال، اینها ممکن است تبلیغاتی باشند، برای مثال، برای پلتفرم‌های جدیدی که می‌خواهند سهم بازار را به دست آورند، اما می‌توانند کلاهبرداری نیز باشند زیرا شرکت کنندگان اندکی یا هیچ شرکت کننده‌ای به دارایی‌هایشان اعتماد نکرده‌اند. سه عامل اصلی برای محاسبه TVL پروتکل DeFi در نظر گرفته می‌شود:

محاسبه TVL رمزنگاری ساده است. ابتدا، ارزش بازار یک دارایی را باید با ضرب کردن عرضه پروژه DeFi در قیمت فعلی پیدا کرد. سپس، با تقسیم ارزش بازار بر حداکثر عرضه در گردش، TVL آشکار می شود. وقتی ارزش کل بازار یک دارایی قفل شده را بر کل ارزش قفل شده تقسیم می‌کنیم، نسبت TVL را بدست می‌آوریم. نسبت TVL می‌تواند به تعیین اینکه آیا دارایی DeFi کمتر از ارزش یا بیش از ارزش‌گذاری شده است کمک می‌کند. اگر این نسبت کمتر از 1 باشد، دارایی معمولا کمتر از ارزش‌گذاری شده است و برای سرمایه‌گذاران جذاب‌تر است. وقتی ارزش بازار از TVL در کریپتو فراتر رود، ممکن است دارایی بیش از حد ارزش‌گذاری شود و جایی برای رشد باقی بماند.

کدام ارز دیجیتال بالاترین TVL را دارد؟

با توجه به رشد استثنایی DeFi در سال 2020، TVL ترکیبی همه پروتکل های DeFi تا پایان سال 2021 به سرعت و به طور قابل توجهی افزایش یافت. طبق گفته DefiLlama، در ابتدای سال 2020، مجموع TVL در تمام پلتفرم‌های DeFi حدود 630 میلیون دلار بود. در سه ماهه اول سال 2022، ارزش آن به بیش از 172 میلیارد دلار رسیده بود. بیش از نیمی از آن در یک پروتکل بود، MakerDAO، که به همراه Curve و Aave یکی از برجسته‌ترین پروتکل‌ها باقی ماند.

Curve با 9.7 درصد از سهم بازار و 17 میلیارد دلار TVL، کریپتو با بالاترین TVL و بخشی از بازار است، پس از آن Lido با TVL 15.4 میلیارد دلار، Anchor با 12.6 میلیارد دلار و MakerDao با 11.5 میلیارد دلار قرار دارند.

بزرگترین شبکه توسط DeFi از نظر TVL

در سال 2022، اتریوم به عنوان بزرگترین شبکه DeFi TVL ظاهر شد که بیش از نیمی از کل حجم DeFi در سراسر جهان را به خود اختصاص داد. برای ارائه چشم انداز، شبکه اتریوم دیفای کمتر از 500 پروتکل دارد. دارای TVL تقریباً 73 میلیارد دلاری با 64 درصد از سهم بازار، در مقایسه با BNB Smart Chain که با 7.7 درصد از سهم بازار، دومین TVL برتر با 8.74 میلیارد دلار ارزش با 7.7 درصد از سهم بازار، Avalanche با 5.21 میلیارد دلار و 4.5 درصد است. از سهم بازار و سولانا با 4.19 میلیارد دلار و 3.68 درصد از سهم بازار. خواندن نمودار کریپتو TVL بسیار آسان است.

این نشان دهنده TVL برای کل بازار DeFi است که به دلار بیان می شود، با درصد حرکت در 24 ساعت گذشته و کریپتو با تسلط بالاتر. متریک کل ارزش قفل شده در تمام زنجیره ها به وضوح نشان می دهد که اتریوم شبکه ای است که بالاترین TVL را دارد. در اصل، TVL یک شاخص عالی برای حوزه DeFi ارز دیجیتال است و احتمالاً بیشترین استفاده را برای ارزیابی سلامت و رشد بازار دارد. در حالی که رشد TVL چشم انداز مثبتی را برای بازار نشان می دهد، اما قابلیت اطمینان آن باید با احتیاط مورد توجه قرار گیرد، زیرا تفسیر دقیق شاخص تقریبا غیرممکن است. نوسانات بازار یکی از انواع اصلی است که می تواند بر ارزش دارایی های قفل شده تأثیر بگذارد، با شروع قیمت ETH، که پلتفرم آن جایی است که اکثر دارایی ها قرار دارند. افزایش قابل توجه در ارزش قیمت ETH به ناچار بر TVL DeFi از سال 2020 تأثیر گذاشت، اما این بدان معناست که ارزش کل قفل شده می تواند بدون ورود هیچ کاربر یا سرمایه جدیدی به DeFi افزایش یابد.

علاوه بر این، به دلیل ماهیت خدمات DeFi، پول می تواند به راحتی جابجا شود و چندین بار شمارش شود، بنابراین ظرفیت نقدینگی پروتکل ها اشتباه محاسبه می شود. مانند هر شاخص، TVL تنها تخمینی از وضعیت بازار است و به دلیل نقص و تقریب آن، نباید استراتژی سرمایه گذار را تعیین کند.

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *