1

یورو (جام ملت های اروپا)

یورو

یورو (Euros) یا جام ملت های اروپا (UEFA European Championship) یک تورنمنت فوتبال مردان است که هر چهار سال یک بار میان کشورهای اروپایی برگزار می‌شود.

به گزارش خوبو و به نقل از سایت یوفا، مسابقات یورو یکی از معتبرترین مسابقات ملی است. این مسابقات مابین کشورهای عضو کنفدراسیون فوتبال اروپا (یوفا) برگزار می‌شود. اولین دوره برگزاری این مسابقات سال 1960 بوده است. از آن به بعد، به صورت مرتب هر چهار سال یک بار برگزار شده است. در سال 2020 به دلیل پاندمی ویروس کرونا، این مسابقات به تعویق افتاد و سال 2021 میزبان این جشنواره بزرگ فوتبالی است. قهرمان یورو به صورت خودکار راهی جام کنفدراسیون ها می‌شود.

تاریخچه یورو

آنری دلونی (Henri Delaunay) دبیرکل فدراسیون فوتبال فرانسه، در سال 1927 ایده برگزاری یک مسابقات پان اروپایی را داد، اما تا سال 1958 (سه سال پس از مرگ دلونی) این ایده اجرایی نشد. به احترام دلونی، جام اعطایی به قهرمانان، به اسم او نامگذاری شد.

برگزاری مسابقات با چهار تیم

در سال 1960، اولین دوره مسابقات یورو با حضور چهار کشور در فرانسه برگزار شد. این چهار تیم از میان 17 کشور مجوز حضور در مرحله نهایی را دریافت کردند. شوروی با برد 2-1 مقابل یوگوسلاوی در یک فینال پر تنش به اولین قهرمان مسابقات تبدیل شد. این در حالیست که اسپانیا به دلایل سیاسی از حضور در دیدار مقابل شوروی در مرحله مقدماتی مسابقات انصراف داد. انگلیس، هلند، ایتالیا و آلمان غربی غایبین بزرگ اولین دوره برگزاری مسابقات بودند.

چهار سال بعد، مسابقات در کشور اسپانیا برگزار شد. این بار تعداد تیم‌های شرکت‌کننده در مرحله مقدماتی به شکل قابل‌توجهی افزایش یافت. 29 کشور در این مسابقات شرکت کردند و آلمان غربی باز هم بزرگترین غایب رقابت‌ها بود. یونان نیز پس از قرعه‌کشی از مصاف با آلبانی که با آن ها در جنگ بود، انصراف داد. اسپانیا قهرمان دومین دوره مسابقات لقب گرفت.

قالب مسابقات برای یورو 1968 باز هم تغییری نکرد. ایتالیا میزبان این دوره بود و به تنها قهرمانی خود دست یافت. برای اولین و تنها بار در این رقابت ها از سکه برای تعیین تیم برنده استفاده شد. ایتالیا خوش شانس بود که موفق شد شوروی را در مرحله نیمه نهایی با قرعه سکه شکست دهد. دیدار نهایی این جام نیز، تنها فینالی بود که تکرار شد. باز هم تعداد تیم‌های شرکت‌کننده در این دوره افزایش یافت، که این نشان از افزایش محبوبیت این رقابت‌ها داشت.

بلژیک میزبان یورو 1972 در چهارمین دوره مسابقات بود. آلمان غربی با درخشش بازیکنانی که دو سال بعد نیز قهرمانی جام جهانی را کسب کردند، به اولین قهرمانی اش در این رقابت‌ها دست یافت.

مسابقات سال 1976 که در یوگوسلاوی برگزار شد، آخرین دوره ای بود که چهار تیم در مرحله نهایی شرکت می‌کردند. چکسلواکی موفق شد در دیدار فینال در ضربات پنالتی آلمان غربی را شکست دهد. پنالتی جسورانه آنتونین پاننکا در این دیدار به ثبت رسید.

برگزاری مسابقات با هشت تیم

از سال 1980، تصمیم بر آن شد که مسابقات با حضور هشت تیم برگزار شود. تیم‌ها به دو گروه چهار تیمی تقسیم می‌شدند. تیم صدرنشین راهی فینال می‌شد و تیم دوم به مسابقه رده‌بندی راه پیدا می‌کرد. آلمان غربی در کشور ایتالیا موفق شد دومین قهرمانی خود را نیز کسب کند و اولین کشوری شود که به این مهم نائل می‌آید.

فرانسه اولین عنوان قهرمانی ملی خود را در یورو 1984 و در خانه به دست آورد. در دوره‌ای که میشل پلاتینی بهترین عملکرد فردی در یک دوره یورو را به ثبت رساند، فرانسه موفق شد با عبور از اسپانیا به قهرمانی دست یابد. میشل پلاتینی در تمامی 5 دیدار فرانسه گلزنی کرد و با به ثمر رساندن 9 گل، رکوردی تاریخی به نام خود ثبت کرد. در این دوره از مسابقات، فرمت برگزاری دچار تغییر شد. دیگر خبری از مسابقه رده بندی نبود. تیم‌های اول و دوم گروه‌ها در مرحله نیمه نهایی به مصاف هم می‌رفتند و تیم پیروز راهی فینال می‌شد.

آلمان غربی میزبان یورو 1988 بود، اما در خانه مغلوب هلند شد. این برد باعث برگزاری جشن های زیادی در هلند شد. هلند با عبور از شوروی در مسابقه فینال به اولین قهرمانی اش دست یافت. مارکو فان باستن زیباترین گل تاریخ جام را به ثمر رساند.

مسابقات یورو 1992 در کشور سوئد برگزار شد. به دلیل مسائل سیاسی، یوگوسلاوی از حضور در مسابقات منع شد. دانمارک به عنوان کشور جایگزین وارد مسابقات شد و به اولین قهرمانی‌اش دست یافت. آن ها در نیمه نهایی موفق به عبور از سد هلند، مدافع عنوان قهرمانی و در فینال موفق به شکست دادن آلمان، قهرمان جام جهانی 1990 شدند. این اولین تورنمنتی بود که آلمان متحد در آن شرکت می‌کرد.

برگزاری مسابقات با شانزده تیم

انگلیس میزبان یورو 1996 بود که برای اولین بار مسابقات با حضور 16 تیم برگزار شد. این اولین تورنمنتی بود که از نام یورو برای مسابقات استفاده شد. در مرحله نیمه نهایی، آلمان موفق به عبور از سد میزبان شد. در دیدار فینال نیز، آلمان با قانون گل طلایی موفق به شکست دادن جمهوری چک و کسب سومین قهرمانی‌اش شد. این اولین قهرمانی آلمان تحت عنوان آلمان متحد بود.

یورو 2000 اولین تورنمنتی بود که در دو کشور برگزار شد. هلند و بلژیک میزبان مشترک مسابقات بودند. فرانسه به عنوان قهرمان جام جهانی موفق شد در مسابقه فینال و با قانون گل طلایی از سد ایتالیا عبور کند و به دومین قهرمانی‌اش دست یابد.

مسابقات یورو 2004 در کشور پرتغال برگزار شد. یونان که پیش از این فقط در مسابقات جام جهانی 1994 و یورو 1980 شرکت کرده بود، شگفتی ساز شد و با عبور از سد میزبان در دیدار نهایی به قهرمانی رسید. این درحالیست که پیش از شروع جام، شانس قهرمانی یونان یک به 150 بود (دومین شانس کم پس از لتونی). در این جام، آن ها با قانون گل نقره ای موفق به شکست دادن جمهوری چک در نیمه نهایی شدند.

یورو 2008 در دو کشور اتریش و سوئیس برگزار شد. اسپانیا با تغییر نسل بازیکنان خود وارد جام شد و موفق شد با شکست دادن آلمان در دیدار فینال به دومین قهرمانی اش دست یابد. این آغاز سلطه اسپانیا بر فوتبال جهان بود.

یورو 2012 نیز در دو کشور لهستان و اوکراین برگزار شد. اسپانیا در دیدار فینال موفق شد با چهار گل ایتالیا را شکست دهد تا قاطعانه‌ترین نتیجه تاریخ فینال‌های یورو را به ثبت رساند. لاروخا به اولین تیمی تبدیل شد که از عنوان قهرمانی‌اش دفاع می‌کند. فرناندو تورس نیز به اولین بازیکنی تبدیل شد که در دو فینال رقابت‌ها گلزنی می‌کند.

برگزاری مسابقات با بیست و چهار تیم

در سال 2007، فدراسیون فوتبال جمهوری ایرلند و فدراسیون فوتبال اسکاتلند پیشنهاد گسترش مسابقات یورو را دادند. این پیشنهاد در سپتامبر 2008 توسط کمیته اجرایی یوفا تایید شد. از 54 عضو یوفا، فقط سه عضو از جمله انگلیس و آلمان مخالف این تصمیم بودند.

در 28 می 2010، یوفا اعلام کرد یورو 2016 به میزبانی فرانسه و با حضور 24 تیم برگزار می‌شود. فرانسه برای سومین بار میزبانی مسابقات را بر عهده گرفت. پرتغال که فقط با سه تساوی از مرحله گروهی صعود کرد، با گلی که ادر در وقت های اضافی بازی به ثمر رساند از سد فرانسه عبور کرد، تا به اولین قهرمانی خود در یک تورنمنت بزرگ دست یابد.

برای یورو 2020، سه پیشنهاد میزبانی از جمله از جانب ترکیه، پیشنهاد مشترک جمهوری ایرلند، اسکاتلند و ولز و پیشنهاد مشترک آذربایجان و گرجستان به یوفا ارائه شد. در دسامبر 2012، یوفا اعلام کرد مسابقات یورو 2020 برای اولین بار در چندین شهر از کشورهای مختلف اروپا برگزار می‌شود. مسابقات نیمه نهایی و فینال به صورت متمرکز در استادیوم ومبلی لندن برگزار خواهد شد. به دلیل پاندمی ویروس کرونا، این مسابقات با یک سال تاخیر در تابستان 2021 برگزار شد.

جام قهرمانی یورو

جایزه آنری دلونی به قهرمان مسابقات جام ملت های اروپا اهدا می‌شود. این جایزه به افتخار آنری دلونی اولین دبیرکل یوفا که پیشنهاد برگزاری مسابقات یورو را داد، نامگذاری شده است. او پنج سال پیش از برگزاری اولین دوره رقابت‌ها درگذشت. پیر دلونی پسر آنری، مسئول برگزاری اولین دوره یورو شد.

از زمان برگزاری اولین دوره، این جام به تیم برنده اهدا می‌شود، تا به مدت چهار سال و تا برگزاری دوره بعدی، آن را در اختیار داشته باشد. عبارت های Coupe d’Europe (جام اروپا)، Coupe Henri Delaunay (جام آنری دلونی) و Championnat d’Europe (قهرمانی اروپا) در جلو و یک پسر شعبده باز در پشت جام حک شده است.

برای یورو 2008، جام آنری دلونی برای بزرگتر شدن از نو ساخته شد، زیرا جام قدیمی تحت‌الشعاع سایر جام‌های یوفا از جمله جام جدید لیگ قهرمانان اروپا قرار گرفته بود. جام جدید از نقره استرلینگ ساخته شده و اکنون 8 کیلوگرم (18 پوند) وزن و 60 سانتی متر (24 اینچ) ارتفاع دارد. جام جدید، 2 کیلوگرم سنگین‌تر و 18 سانتی‌متر بلندتر از جام قبلی است.

اسامی کشورهای برنده جام که بر روی پلاک‌های چسب خورده نشان داده شده بودند، اکنون در پشت جام حک شده‌‎اند. نام آلمان به جای آلمان غربی به عنوان قهرمانی یورو 72 و یورو 80 ذکر شده است. از سال 2016، پسر شعبده باز به پشت جام بازگشت.

به بازیکنان و مربیان قهرمان و نایب قهرمان، به ترتیب مدال‌های طلا و نقره اهدا می‌شود. هر فدراسیونی که تیمش در فینال حضور پیدا کند، یک لوح یادبود دریافت می‌کند. اگرچه مسابقه رده بندی دیگر وجود ندارد، یوفا در سال 2008 تصمیم گرفت، به بازندگان بازی مرحله نیمه نهایی (ترکیه و روسیه) مدال برنز اهدا کند. این موضوع در سال‌های 2012 برای کشورهای آلمان و پرتغال نیز تکرار شد. اما یوفا تصمیم گرفت، از سال 2016 به بعد، دیگر این کار را انجام ندهد. پیش از این برای برندگان بازی رده‌بندی مسابقات تا یورو 1980، مدال برنز اهدا می‌شد.

فرمت برگزاری مسابقات یورو

قبل از سال 1980، تنها 4 تیم در مسابقات یورو شرکت می‌کردند. از سال 1980 تا سال 1992، مسابقات در دو گروه چهار تیمی برگزار شد. از سال 1996 تا سال 2012، مسابقات در چهار گروه چهار تیمی برگزار شد.

از سال 2016 تصمیم بر این شد، که مسابقات با حضور 24 تیم در شش گروه چهار تیمی برگزار شود. از هر گروه دو تیم برتر صعود می کنند و چهار تیم برتر سوم گروه‌ها نیز به مرحله بعدی راه پیدا می‌کنند تا 16 تیم برتر مسابقات در مراحل حذفی به رقابت بپردازند.

اولویت برای رتبه بندی به شرح ذیل است:

  1. امتیاز
  2. بازی رودررو
  3. تفاضل گل
  4. گل زده
  5. اگر شرایط دو تیم از هر نظر برابر باشد و بازی آخر مقابل هم قرار بگیرند، ضربات پنالتی تیم برتر را مشخص می کند.
  6. بازی جوانمردانه (هر کارت زرد یک امتیاز منفی، هر کارت قرمز سه امتیاز منفی، کارت زرد و سپس کارت قرمز مستقیم چهار امتیاز منفی)
  7. تیمی که در رنکینگ یوفا در رتبه بالاتری قرار گرفته باشد

رکوردهای یورو: تیم ها

تاکنون 16 دوره مسابقات یورو برگزار شده است.

فینال های برگزار شده یورو

قهرمانان یورو

فرانسه با سه بار میزبانی مسابقات رکورددار است. در اولین دوره برگزاری مسابقات که در کشور فرانسه برگزار شد، شوروی به تنها عنوان قهرمانی خود دست یافت.

جاممیزبانقهرماننایب قهرمان
1960فرانسهشوروییوگوسلاوی
1964اسپانیااسپانیاشوروی
1968ایتالیاایتالیایوگوسلاوی
1972بلژیکآلمان غربیشوروی
1976یوگوسلاویچکسلواکیآلمان غربی
1980ایتالیاآلمان غربیبلژیک
1984فرانسهفرانسهاسپانیا
1988آلمان غربیهلندهلند
1992سوئددانمارکآلمان
1996انگلیسآلمانجمهوری چک
2000بلژیک، هلندفرانسهایتالیا
2004پرتغالیونانپرتغال
2008اتریش، سوئیساسپانیاآلمان
2012لهستان، اوکرایناسپانیاایتالیا
2016فرانسهپرتغالفرانسه
2020چند کشورایتالیاانگلیس

پرافتخارترین کشورهای یورو

آلمان و اسپانیا با کسب سه قهرمانی، در جمع قهرمانان یورو رکورددار هستند. آلمان با شش حضور در فینال مسابقات، بیشتر از هر کشور دیگری در فینال حضور داشته است. تاکنون 13 کشور مختلف طعم حضور در فینال را چشیده‌اند. از این جمع 10 تیم موفق به قهرمانی شده‌اند.

نام تیمقهرمانینایب قهرمانی
آلمان*33
اسپانیا31
ایتالیا22
فرانسه21
شوروی13
جمهوری چک**11
پرتغال11
هلند10
دانمارک10
یونان10
یوگوسلاوی02
بلژیک01
انگلیس01
*شامل آلمان غربی می‌شود
** شامل چکسلواکی می‌شود

رده بندی تیم ها

رده بندی تیم ها در تاریخ مسابقات یورو

آلمان از هر لحاظ بهترین تیم تاریخ مسابقات است. تیمی که بیشتر رکوردها را در اختیار دارد.

تیمدورهجامامتیاز
آلمان*13367
ایتالیا10260
اسپانیا11357
فرانسه10254
هلند10148
پرتغال8148
انگلیس10043
جمهوری چک*10137
روسیه*12133
دانمارک9126
شامل آلمان غربی
** شامل چکسلواکی
*** شامل شوروی

رکوردهای یک خطی

  • بیشترین قهرمانی: 3 (آلمان، اسپانیا)
  • بیشترین نایب قهرمانی: 3 (آلمان، شوروی)
  • بیشترین حضور در فینال: 6 (آلمان)
  • بیشترین حضور در مرحله نیمه نهایی: 9 (آلمان)
  • بیشترین باخت در مرحله نیمه نهایی: 4 (هلند)
  • بیشترین حضور در مرحله یک چهارم نهایی: 10 (آلمان)
  • بیشترین باخت در مرحله یک چهارم نهایی: 5 (انگلیس)
  • بیشترین صعود از مرحله گروهی: 8 (آلمان)
  • بیشترین حذف از مرحله گروهی: 6 (روسیه)
  • بیشترین حضور بدون حذف از مرحله گروهی: 8 (پرتغال)
  • بیشترین حضور در مرحله نهایی مسابقات: 13 (آلمان)، از یورو 1972 در تمامی یوروها حاضر بوده است.
  • بیشترین قهرمانی متوالی: 2 (اسپانیا، 2008 و 2012)
  • بیشترین فینال متوالی: 3 (آلمان، 1972 تا 1980)
  • بیشترین حضور متوالی در مرحله نیمه نهایی: 4 (شوروی، 1960 تا 1972)
  • بیشترین حضور متوالی در مرحله یک چهارم نهایی: 7 (آلمان، 1972 تا 1996)
  • بیشترین حضور متوالی در مرحله نهایی مسابقات: 13 (آلمان)، از یورو 1972 در تمامی یوروها حاضر بوده است.
  • بیشترین فاصله میان دو قهرمانی: 53 سال (ایتالیا، 1968 تا 2021)
  • بیشترین فاصله جهت حضور در دو فینال: 32 سال (ایتالیا، 1968 تا 2000)
  • بیشترین فاصله جهت حضور در دو تورنمنت: 44 سال (مجارستان، 1972 تا 2016)
  • میزبانان قهرمان: اسپانیا (1964)، ایتالیا (1968)، فرانسه (1984)
  • بیشترین بازی: 53 (آلمان)
  • بیشترین برد: 27 (آلمان)
  • بیشترین برد متوالی: 5 (فرانسه، 1984)، (هلند، 1988 تا 1992)، (جمهوری چک، 2000 تا 2004)، (ایتالیا، 2020)
  • بیشترین بازی متوالی بدون برد: 9 (شوروی/کشورهای مستقل مشترک المنافع/روسیه، 1988 تا 2004)
  • بیشترین باخت: 17 (دانمارک)
  • بیشترین باخت متوالی: 6 (یوگوسلاوی، 1968 تا 1984)
  • بیشترین بازی متوالی بدون باخت: 14 (اسپانیا، 2008 تا 2016)
  • بیشترین تساوی: 18 (ایتالیا)
  • بیشترین تساوی متوالی: 4 (پرتغال، 2012 تا 2016)
  • بیشترین بازی متوالی بدون تساوی: 17 (جمهوری چک، 1996 تا 2016)
  • بهترین خط حمله: 78 (آلمان)
  • بهترین خط حمله در یک تورنمنت: 14 (فرانسه، 1984)
  • بدترین خط دفاع: 55 (آلمان)
  • بدترین خط دفاع در یک تورنمنت: 13 (یوگوسلاوی، 2000)
  • بیشترین کلین شیت متوالی: 7 (اسپانیا، 2012 تا 2016)
  • بیشترین دقایق بسته نگه داشتن دروازه: 734 دقیقه (اسپانیا، 2012 تا 2016)
  • بیشترین تقابل: 7 بار (ایتالیا و اسپانیا)
  • بیشترین تقابل در فینال: 2 بار (آلمان غربی/آلمان و چکسلواکی/جمهوری چک)
توپ های یورو در ادوار مختلف برگزاری مسابقات
توپ های یورو در ادوار مختلف برگزاری مسابقات

رکوردهای یورو: بازیکنان

بیشترین بازی

رکوردداران بیشترین بازی در تاریخ یورو

کریستیانو رونالدو ستاره تیم ملی پرتغال با انجام 25 بازی، رکورددار بازی در تاریخ مسابقات است.

نام بازیکنملیتتعداد بازی
کریستیانو رونالدوپرتغال25
ژائو موتینیوپرتغال19
په پهپرتغال19
باستین شواین اشتایگرآلمان18
لئوناردو بونوچیایتالیا18
جانلوییجی بوفونایتالیا17
جورجو کیه لینیایتالیا17
  • بیشترین دقایق بازی: کریستیانو رونالدو (2153 دقیقه، پرتغال)
  • بیشترین کاپیتانی: کریستیانو رونالدو (16 کاپیتانی، پرتغال)
  • بیشترین برد: کریستیانو رونالدو (پرتغال) با 12 برد – سسک فابرگاس (اسپانیا)، آندرس اینیستا (اسپانیا) با 11 برد

بیشترین بازی متوالی

رکوردداران بازی متوالی در یورو

کریستیانو رونالدو فوق ستاره فوتبال پرتغال با حضور در 17 دیدار متوالی یورو رکورددار است.

نام بازیکنملیتبازی
کریستیانو رونالدوپرتغال17
آندرس اینیستااسپانیا16
سسک فابرگاساسپانیا16
جانلوییجی بوفونایتالیا15

بیشترین بازی در فینال

رکوردداران بازی در فینال یورو

تاکنون 24 بازیکن موفق شده‌اند در دو دوره مسابقات یورو در فینال به میدان بروند که از این جمع فقط 8 بازیکن موفق به قهرمانی در هر دو جام شده‌اند.

نام بازیکنملیتتعداد فینال
والنتین ایوانوفشوروی2
لو یاشینشوروی2
ویکتور پوندلنیکشوروی2
فرانتس بکن باوئرآلمان2
اولی هونسآلمان2
سپ مایرآلمان2
گئورگ شوارتزنبکآلمان2
هربرت ویمرآلمان2
برنهارد دیتسآلمان2
توماس هسلرآلمان2
توماس هلمرآلمان2
یورگن کلینزمنآلمان2
ماتیاس زامرآلمان2
ژابی آلونسواسپانیا2
ایکر کاسیاساسپانیا2
سسک فابرگاساسپانیا2
آندرس اینیستااسپانیا2
سرخیو راموساسپانیا2
داوید سیلوااسپانیا2
فرناندو تورساسپانیا2
ژاویاسپانیا2
کریستیانو رونالدوپرتغال2
جورجو کیه لینیایتالیا2
لئوناردو بونوچیایتالیا2

بیشترین دوره حضور

رکوردداران بیشترین دوره حضور در یورو

ایکر کاسیاس و کریستیانو رونالدو تنها بازیکنان تاریخ فوتبال هستند که در پنج دوره مسابقات یورو حضور داشته‌اند، هر چند کاسیاس در دو دوره آن به میدان نرفته است.

نام بازیکنملیتسال های حضور (تعداد بازی)
ایکر کاسیاساسپانیا2000 (0), 2004 (3), 2008 (5), 2012 (6), 2016 (0)
کریستیانو رونالدوپرتغال2004 (6), 2008 (3), 2012 (5), 2016 (7), 2020 (3)

بیشترین فاصله میان حضور در دو جام

دراگان استویکوویچ هافبک سابق تیم ملی یوگوسلاوی در یورو 1984 بازیکن تیمش بود. او در یورو 2000، پس از 16 سال وقفه، بار دیگر در این رقابت‌ها به میدان رفت.

نام بازیکن (ملیت)بازگشتآخرین بازی*اولین بازی*
دراگان استویکوویچ (یوگوسلاوی)15 سال و 360 روز1984/06/19 مقابل فرانسه2000/06/13 مقابل اسلوونی
دینو زوف (ایتالیا)12 سال و 2 روز1968/06/10 مقابل یوگوسلاوی1980/06/12 مقابل اسپانیا
گئورگی هاجی (رومانی)11 سال و 359 روز1984/06/17 مقابل آلمان1996/06/10 مقابل فرانسه
لوتار ماتئوس (آلمان)11 سال و 357 روز1988/06/21 مقابل هلند2000/06/12 مقابل رومانی

جوان ترین بازیکنان

جوان ترین بازیکنان تاریخ یورو

جود بلینگام که توسط گرت ساوتگیت در لیست 26 نفره انگلیس برای حضور در یورو 2020 قرار داشت، با حضور در دیدار مقابل کرواسی با 17 سال و 349 روز سن به جوانترین بازیکنی تبدیل شد که در تاریخ مسابقات یورو به میدان می‌رود. کاسپر کوزووسکی هافبک تیم ملی لهستان در جریان دیدار مقابل اسپانیا، این رکورد را 103 روز بهبود بخشید و به نام خود ثبت کرد.

نام بازیکنملیتسن
کاسپر کوزووسکیلهستان17 سال و 246 روز
جود بلینگامانگلیس17 سال و 349 روز
یترو ویلمزهلند18 سال و 71 روز
انزو شیفوبلژیک18 سال و 115 روز

مسن ترین بازیکنان

مسن ترین بازیکنان تاریخ یورو

گابور کیرای که دروازه بان اصلی تیم ملی مجارستان در رقابت های یورو 2016 بود، با حضور در دیدار مقابل بلژیک با 40 سال و 86 روز سن به مسن ترین بازیکنی تبدیل شد که در تاریخ مسابقات یورو به میدان می‌رود.

نام بازیکنملیتسن
گابور کیرایمجارستان40 سال و 86 روز
لوتار ماتئوسآلمان39 سال و 91 روز
مورتن اولسندانمارک38 روز و 308 روز

بهترین گلزنان

بهترین گلزنان تاریخ جام ملت های اروپا

کریستیانو رونالدو با به ثمر رساندن 14 گل، رکورددار گلزنی در تاریخ یورو است.

نام بازیکن (کشور)گلمیانگین گل
کریستیانو رونالدو (پرتغال)140.56
میشل پلاتینی (فرانسه)91.80
آلن شیرر (انگلیس)70.78
آنتوان گریزمان (فرانسه)70.63
رود فن نیستلروی (هلند)60.75
پاتریک کلایورت (هلند)60.67
وین رونی (انگلیس)60.60
تیری آنری (فرانسه)60.55
زلاتان ابراهیموویچ (سوئد)60.46
نونو گومز (پرتغال)60.43
  • بیشترین گلزنی از روی نقطه پنالتی: کریستیانو رونالدو با 5 گل – آلن شیرر (انگلیس)، گایزکا مندیتا (اسپانیا)، زین الدین زیدان (فرانسه)، بوگدان استانچو (رومانی) با 2 گل از روی نقطه پنالتی

بیشترین گل در یک مسابقه

هت تریک در یورو

تاکنون فقط در هشت مسابقه شاهد هت تریک بوده‌ایم. هیچ بازیکنی موفق نشده در این مسابقات بیش از سه گل به ثمر رساند. میشل پلاتینی ستاره تیم ملی فرانسه در یورو 1984 نیز تنها بازیکنی است که دو بار در این رقابت‌ها هت تریک کرده است. همچنین میشل پلاتینی با هت تریک در 18 دقیقه در جریان دیدار فرانسه و یوگوسلاوی در یورو 1984، سریع‌ترین هت تریک را به نام خود ثبت کرده است.

نام بازیکنگلمسابقه
دیتر مولر3آلمان 4-2 یوگوسلاوی
کلاوس آلوفس3آلمان 3-2 هلند
میشل پلاتینی3فرانسه 5-0 بلژیک
میشل پلاتینی3فرانسه 3-2 یوگوسلاوی
مارکو فان باستن3هلند 3-1 انگلیس
سرجیو کونسیسائو3پرتغال 3-0 آلمان
پاتریک کلایورت3هلند 6-1 یوگوسلاوی
داوید ویا3اسپانیا 4-1 روسیه

رکورددار گلزنی در دیدارهای متوالی

بازیکنان رکورددار گلزنی در دیدارهای متوالی یورو

میشل پلاتینی موفق شده در 5 دیدار متوالی با پیراهن تیم ملی فرانسه در یورو 84 گلزنی کند و رکوردی جاودانه در جام ملت های اروپا به نام خود به ثبت رساند.

نام بازیکنملیتبازی
میشل پلاتینیفرانسه5
ساوو میلوشویچیوگوسلاوی4
میلان باروشجمهوری چک4

رکورددار گلزنی در ادوار مختلف

کریستیانو رونالدو تنها بازیکن تاریخ یورو است که موفق به گلزنی در پنج دوره مختلف این مسابقات شده است. هشت بازیکن نیز در سه دوره مسابقات گلزنی کرده اند.

نام بازیکنملیتتعداد دوره
کریستیانو رونالدوپرتغال5
یورگن کلینزمنآلمان3
ولادیمیر اسمیچرجمهوری چک3
نونو گومزپرتغال3
تیری آنریفرانسه3
زلاتان ابراهیموویچسوئد3
هلدر پوستیکاپرتغال3
وین رونیانگلیس3
روبرت لواندوفسکیلهستان3

جوان ترین گلزنان

جوان ترین گلزنان تاریخ یورو

یوهان فونلانتن وینگر سابق تیم ملی سوئیس در یورو 2004، در جریان شکست 1-3 مقابل فرانسه در مرحله گروهی مسابقات، در دقیقه 26 بازی موفق به گلزنی شد تا با 18 سال و 141 روز سن، جوان ترین گلزن تاریخ رقابت‌های یورو لقب گیرد.

نام بازیکنملیتسن
یوهان فونلانتنسوئیس18 سال و 141 روز
وین رونیانگلیس18 سال و 237 روز
رناتو سانچزپرتغال18 سال و 317 روز

مسن ترین گلزنان

مسن ترین گلزنان تاریخ یورو

ایویکا واستیچ مهاجم تیم ملی اتریش در یورو 2008، در جریان تساوی 1-1 مقابل لهستان، 26 دقیقه در میدان حاضر بود و موفق شد تک گل تیمش را به ثمر رساند تا با 38 سال و 257 روز سن، مسن ترین گلزن تاریخ رقابت‌های یورو لقب گیرد.

نام بازیکنملیتسن
ایویکا واستیچاتریش38 سال و 257 روز
گوران پاندفمقدونیه شمالی37 سال و 322 روز
زولتان گرامجارستان37 سال و 61 روز

سریع ترین گل ها

سریع ترین گل های تاریخ یورو

دمیتری کیریچنکو زننده سریع ترین گل تاریخ یورو است. در مرحله گروهی یورو 2004، بازیکن تیم ملی روسیه در دقیقه 1:07 بازی موفق شد دروازه یونان را بگشاید تا سریع ترین گل تاریخ مسابقات را به نام خود ثبت کند.

نام بازیکن (ملیت)زمانتاریخ
دمیتری کیریچنکو (روسیه)01:072004/06/20
امیل فورسبرگ (سوئد)01:222021/06/23
یوسف پولسن (دانمارک)01:392021/06/17

آقای گل ها

آقای گل های یورو

تاکنون هیچ بازیکنی موفق نشده بیش از یک دوره آقای گل مسابقات شود. در طی 16 دوره برگزاری مسابقات یورو، تاکنون 26 بازیکن مختلف موفق به کسب عنوان آقای گلی مسابقات شده‌اند. برخی به صورت انفرادی و برخی دیگر به صورت مشترک این عنوان را کسب کرده‌اند.

جامآقای گل (ملیت)تعداد گل
1960میلان گالیچ (یوگوسلاوی)
فرانسوا اود (فرانسه)
والنتین ایوانوف (شوروی)
دراژان یرکوویچ (یوگوسلاوی)
ویکتور پوندلنیک (شوروی)
2
1964دژو نواک (مجارستان)
فرانس بنه (مجارستان)
خسوس ماریا پردا (اسپانیا)
2
1968دراگان ژاییچ (یوگوسلاوی)2
1972گرد مولر (آلمان غربی)5
1976دیتر مولر (آلمان غربی)3
1980کلاوس آلوفس (آلمان غربی)3
1984میشل پلاتینی (فرانسه)9
1988مارکو فان باستن (هلند)5
1992هنریک لارسن (دانمارک)
توماس برولین (سوئد)
دنیس برکمپ (هلند)
کارل هاینس ریدله (آلمان)
3
1996آلن شیرر (انگلیس)5
2000پاتریک کلایورت (هلند)
ساوو میلوشویچ (یوگوسلاوی)
5
2004میلان باروش (جمهوری چک)5
2008داوید ویا (اسپانیا)4
2012فرناندو تورس (اسپانیا)3
2016آنتوان گریزمان (فرانسه)6
2020کریستیانو رونالدو (پرتغال)5

بیشترین قهرمانی

بازیکنان رکورددار قهرمانی در مسابقات یورو

راینر بونهوف هافبک سابق تیم ملی آلمان غربی در دو قهرمانی این تیم در یورو 1972 و 1980 عضوی از تیم بود و به اولین بازیکنی تبدیل شد که دو بار قهرمان یورو می شود، هرچند حتی یک بار نیز در این رقابت ها به میدان نرفت. 32 سال پس از رکوردزنی بونهوف، 12 بازیکن اسپانیایی موفق شدند که این رکورد را تکرار کنند.

نام بازیکنتعداد قهرمانیسال های قهرمانی (تعداد بازی)
راینر بونهوف21972 (0), 1980 (0)
رائول آلبیول22008 (2), 2012 (0)
ژابی آلونسو22008 (4), 2012 (6)
آلوارو آربلوا22008 (1), 2012 (6)
ایکر کاسیاس22008 (5), 2012 (6)
سانتیاگو کازورلا22008 (5), 2012 (2)
سسک فابرگاس22008 (6), 2012 (6)
آندرس اینیستا22008 (6), 2012 (6)
سرخیو راموس22008 (5), 2012 (6)
پپه رینا22008 (1), 2012 (0)
داوید سیلوا22008 (5), 2012 (6)
فرناندو تورس22008 (5), 2012 (5)
ژاوی22008 (5), 2012 (6)

کاپیتان های قهرمان

کاپیتان های قهرمان یورو

تاکنون 15 بازیکن موفق به بالا بردن جام قهرمانی یورو در مقام کاپیتان شده‌اند. ایکر کاسیاس تنها بازیکنی است که دو بار به عنوان کاپیتان، جام قهرمانی یورو را بالای سر برده است.

جامقهرمانکاپیتان
1960شورویایگور نتو (اسپارتاک مسکو)
1964اسپانیافران الیویا (بارسلونا)
1968ایتالیاجاچینتو فاکتی (اینتر میلان)
1972آلمان غربیفرانتس بکن باوئر (بایرن مونیخ)
1976چکسلواکیآنتون اوندروش (اسلوان براتیسلاوا)
1980آلمان غربیبرند دیتس (دویسبورگ)
1984فرانسهمیشل پلاتینی (یوونتوس)
1988هلندرود گولیت (آث میلان)
1992دانمارکلارس اولسن (ترابزون سپور)
1996آلمانیورگن کلینزمن (بایرن مونیخ)
2000فرانسهدیدیه دشان (چلسی)
2004یونانتئودوروس زاگوراکیس (آاک آتن)
2008اسپانیاایکر کاسیاس (رئال مادرید)
2012اسپانیاایکر کاسیاس (رئال مادرید)
2016پرتغالکریستیانو رونالدو (رئال مادرید)
2020ایتالیاجورجو کیه لینی (یوونتوس)

رکوردهای یورو: مربیان

مربیان رکورددار یورو

تاکنون 128 مربی مختلف حضور در یورو را تجربه کرده‌اند. در تاریخ یورو مربیان زیادی در زمره مربیان رکورددار مسابقات قرار گرفته‌اند.

بیشترین قهرمانی

مربیان قهرمان یورو

طی 16 دوره برگزاری یورو، 16 مربی مختلف موفق به قهرمانی مسابقات شده‌اند. از این جمع، اوتو ری هاگل تنها مربی است که تیم ملی کشور دیگری را به قهرمانی رسانده است.

جامقهرمانمربی
1960شورویگاوریل کاچالین (شوروی)
1964اسپانیاخوزه ویالونگا یورنته (اسپانیا)
1968ایتالیافروچو والکارجی (ایتالیا)
1972آلمان غربیهلموت شون (آلمان غربی)
1976چکسلواکیواتسلاو یژک (چکسلواکی)
1980آلمان غربییوپ دروال (آلمان غربی)
1984فرانسهمیشل هیدالگو (فرانسه)
1988هلندرینوس میشل (هلند)
1992دانمارکریچارد مولر نیلسن (دانمارک)
1996آلمانبرتی فوگتس (آلمان)
2000فرانسهروژه لمه (فرانسه)
2004یوناناوتو ری هاگل (آلمان)
2008اسپانیالوییس آراگونس (اسپانیا)
2012اسپانیاویسنته دل بوسکه (اسپانیا)
2016پرتغالفرناندو سانتوس (پرتغال)
2020ایتالیاروبرتو مانچینی (ایتالیا)

بیشترین حضور در فینال

تنها دو مربی موفق شده‌اند دو بار حضور در فینال یورو را تجربه کنند. هلموت شون و برتی فوگتس با یک قهرمانی و یک نایب قهرمانی، پرافتخارترین مربیان تاریخ یورو هستند.

نام مربیقهرمانینایب قهرمانی
هلموت شون1 (آلمان غربی 1972)1 (آلمان غربی 1976)
برتی فوگتس1 (آلمان 1996)1 (آلمان 1992)

رکوردداران مربیگری

یواخیم لوو با 21 حضور بر روی نیمکت مربیگری تیم ملی آلمان، رکورددار مربیگری در یورو است. لارس لاگربک و فرناندو سانتوس با 15 بار مربیگری در جایگاه بعدی قرار دارند.

همچنین بیشترین برد را یواخیم لوو (12)، بیشترین تساوی را فرناندو سانتوس (6) و بیشترین باخت را فاتح تریم (7) کسب کرده‌اند.

نام مربیتعداددوره ها
یواخیم لوو21آلمان (2008، 2012، 2016، 2020)
لارس لاگربک15سوئد (2000*، 2004*، 2008)، ایسلند (2016*)
فرناندو سانتوس15یونان (2012)، پرتغال (2016، 2020)
* به صورت مشترک با تامی سودربرگ در تیم ملی سوئد و به صورت مشترک با هیمیر هالگریمسون در تیم ملی ایسلند

بیشترین دوره حضور

لارس لاگربک و یواخیم لوو تنها مربیانی هستند که سابقه چهار دوره حضور در مسابقات یورو را دارند. هر دو مربی چهار دوره متوالی در یورو حاضر بوده‌اند.

نام مربیتعداددوره ها
لارس لاگربک4سوئد (2000*، 2004*، 2008)، ایسلند (2016*)
یواخیم لوو4آلمان (2008، 2012، 2016، 2020)
* به صورت مشترک با تامی سودربرگ در تیم ملی سوئد و به صورت مشترک با هیمیر هالگریمسون در تیم ملی ایسلند

رکوردهای یورو: نتایج

بهترین بردها

تاکنون 5 تیم موفق شده‌اند، حریفان خود را با اختلاف پنج گل شکست دهند.

مسابقهمرحلهتاریخ
هلند 6-1 یوگوسلاوییک چهارم نهایی25 ژوئن 2000
دانمارک 5-0 یوگوسلاویگروهی16 ژوئن 1984
فرانسه 5-0 بلژیکگروهی16 ژوئن 1984
سوئد 5-0 بلغارستانگروهی14 ژوئن 2004
اسپانیا 5-0 اسلواکیگروهی23 ژوئن 2020

بیشترین گل

پر گل ترین نتایج تاریخ یورو

دیدار فرانسه و یوگوسلاوی در یورو 1960 که اولین دیدار تاریخ یورو نیز است، پر گل ترین بازی تاریخ مسابقات است.

مسابقهمرحلهتاریخ
فرانسه 4-5 یوگوسلاوینیمه نهایی6 جولای 1960

پر گل ترین فینال ها

دو فینال مسابقات با رد و بدل شدن چهار گل، پرگل‌ترین نتایج فینال‌ها هستند.

مسابقهتاریخ
چکسلواکی 2(5)-(3)2 آلمان غربی20 ژوئن 1976
اسپانیا 4-0 ایتالیا1 جولای 2012

بزرگترین کامبک ها

بزرگترین کامبک های تاریخ یورو

هشت دیدار در تاریخ یورو بسیار معروف شدند و در زمره بزرگترین کامبک های تاریخ یورو قرار گرفتند.

رکوردهای یورو: باشگاه ها

باشگاه هایی با بیشترین بازیکن قهرمان در تاریخ یورو

19 بازیکن بایرن مونیخ تجربه قهرمانی در تاریخ یورو را در کارنامه دارند. بازیکنان رئال مادرید (16) و بارسلونا (15) در رده های بعدی قرار دارند.

قهرمانیباشگاه
19بایرن مونیخ
16رئال مادرید
15بارسلونا
10یوونتوس
9اینتر میلان، بوردو، بروسیا دورتموند، مونشن گلادباخ، والنسیا

بیشتر بخوانید

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

  • مسئولیت دیدگاه با نویسنده‌ی آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. حیدری گفت:

    سپاسگزارم،مطالب خیلی خوب دسته بندی شده بود